x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remediu dulce contra guturaiului

Remediu dulce contra guturaiului

de Gina Matei    |    12 Ian 2010   •   00:00
Remediu dulce contra guturaiului

V-aţi gândit vreodată că pentru un simplu guturai există un remediu... dulce? Biochimistul doctor Cristina Mateescu, membru al Comisiei Permanente de Apiterapie a APIMONDIA, ne asigură că aşa este. Specialistul ne recomandă unele sortimente de miere, cum este: mierea de levănţică, mierea de cimbru sau cea de conifere, pentru recuperarea vocii afectate de o laringită sau o faringită.

Tusea tace cu miere, iar celelalte simptome ale răcelii se ameliorează. Ideal este ca acest produs apicol să fie utilizat în forma sa naturală. Asta pentru că mierea este bogată în minerale, vitamine, enzime, aminoacizi şi carbohidraţi.

Specialistul nostru recomandă ca mierea să se dizolve în lapte cald, respectiv o lingură de miere la un pahar cu lapte. De asemenea, la fel de eficientă este şi asocierea miere-suc de lămâie. În acest sens, se amestecă sucul unei jumătăţi de lămâie cu 100 g de miere.

Pentru calmarea tuturor simptomelor se prepară un amestec de miere, suc de ceapă şi de hrean în cantităţi egale. Din acest amestec se ia câte o lingură, de trei ori pe zi, înainte de masă.

Şi pentru că sezonul rece este şi sezonul gripei, specialistul nostru vă sfătuieşte ca, în paralel cu tratamentul medicametos, să încercaţi şi remedii naturiste. Prin urmare, preparaţi-vă un amestec din usturoi dat pe răzătoare şi din miere, în părţi egale. Se ia câte o lingură cu amestec seara, înainte de culcare.

În cazul afecţiunilor căilor respiratorii, se recomandă mestecarea, timp de 15 minute, de una-două ori pe zi, a unui fagure de miere.

HIDRATAŢI-VĂ!
Guturaiul poate fi însoţit şi de creşterea temperaturii corpului, ceea ce provoacă pierderea multor lichide prin transpiraţie sau prin urinare. Drept urmare, sfatul specialistului nostru este ca, în această perioadă, să consumaţi multe lichide, mai ales sub forma ceaiurilor. Cele mai recomandate sunt: ceaiul de măceşe, de cătină, de nalbă. Zece fructe de măceşe sau o lingură cu fructe crude sau uscate de cătină se fierb cinci minute. Ceaiul obţinut se strecoară şi se bea îndulcit cu miere, putând fi consumate trei-patru căni pe zi.

 

Simptomele guturaiului:
n) îţi curge nasul
n) strănuţi frecvent
n) tuşeşti des
n) dureri în gât
n) dureri de cap

ŞI PROPOLISUL
Încă de la primele simptome ale guturaiului se poate administra propolis, care ajută la distrugerea virusurilor. Se administrează sub formă de tablete, două-trei tablete pe zi, sau sub formă de tinctură, trei doze a câte 20 de picături zilnic. Indiferent de forma de administrare, propolisul are un efect bun în cazul în care este luat pe stomacul gol, atrage atenţia specialistul nostru.

×
Subiecte în articol: apiterapie