x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Remediul numit lumină

Remediul numit lumină

20 Noi 2007   •   00:00

In zilele insorite avem mai multă poftă de viaţă, iar lumina soarelui ne imprimă un tonus mai bun. Odată cu apropierea iernii, pe măsură ce zilele se micşorează, iar lumina de afară este din ce in ce mai puţină, multe persoane se plăng de stări depresive.

In zilele insorite avem mai multă poftă de viaţă, iar lumina soarelui ne imprimă un tonus mai bun. Odată cu apropierea iernii, pe măsură ce zilele se micşorează, iar lumina de afară este din ce in ce mai puţină, multe persoane se plăng de stări depresive. In aceste cazuri, psihologii vorbesc despre depresia sezonieră, o persoană din cinci acuzănd stări depresive inainte de venirea iernii. Printre simptomele depresiei sezoniere se numără o stare de oboseală prelungită, nevoia exagerată de somn, treziri dificile dimineaţa, nervozitate, anxietate, poftă exagerată de dulciuri.

Lămpile de luminoterapie

Din moment ce "carenţa" de lumină este cauza depresiei sezoniere, lumina este cel mai bun remediu antidepresiv. Dr David Servan-Schreiber, neurolog şi profesor de psihiatrie la Facultatea de Medicină a Universităţii din Pittsburgh, ne sfătuieşte să facem o cură de lumină inainte de venirea iernii: să ne trezim ceva mai devreme ca să profităm de lumina plăcută a zorilor şi să exploatăm la maximum zilele in care soarele ne mai măngăie cu razele lui, chiar dacă nu mai are la fel de multă putere ca vara.

Dacă lumina naturală este insuficientă, sunt recomandate curele cu lumină artificială. Metoda se numeşte luminoterapie şi foloseşte surse de lumină artificială - nişte lămpi care imită lumina soarelui. In străinătate, lămpile de luminoterapie sunt folosite de medicii psihiatri, dar şi de pacienţi individual. Pacienţii cu depresie sezonieră trebuie să se expună luminii artificiale căte o jumătate de oră, zilnic. Cura durează aproximativ 15 zile.

Tulburările de somn

Terapia cu ajutorul luminii este folosită in special in ţările nordice, in Canada, acolo unde iernile sunt mai lungi şi un procent semnificativ din populaţie suferă de depresie sezonieră.

S-a demonstrat că lumina creşte nivelul serotoninei şi dopaminei, substanţe care oferă organismului senzaţia de bine şi transmit mesajele de la o celulă nervoasă la alta. Un nivel scăzut al serotoninei poate provoca depresie şi tulburări de somn. In afara depresiilor sezoniere, lumina tratează tulburările de somn apărute in cazul sindromului premenstrual, depresiile postanatale sau depresiile instalate la persoanele de vărsta a treia, indiferent de sezon. Luminoterapia este recomandată de asemenea persoanelor care lucrează toată ziua in birou sau uzină, fără a vedea lumina zilei.

ADOLESCENTE. Un studiu efectuat la Universitatea din Tokyo arată că luminoterapia poate fi folosită pentru tratarea tulburărilor alimentare, de tipul anorexiei şi bulimiei, la adolescente. In cele mai multe cazuri, tulburările alimentare apar pe fondul depresiei. Luminoterapia asociată cu psihoterapia ajută adolescentele să scape de depresie şi de teama obsesivă că se ingraşă.

STATISTICI. Potrivit statisticilor, factorii climatici influenţează starea de spirit a aproximativ 30%-40% din populaţia de vărstă adultă. Din fericire, depresia apare doar in 3%-6% dintre cazuri. Acest procent creşte insă pe măsură ce ne apropiem de Polul Nord. De exemplu, eschimoşii din Groenlanda, care trei luni pe an nu văd soarele, sunt afectaţi de depresie in proporţie de 80%.

×
Subiecte în articol: lumina terapii complementare