x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Reumatismul cedeaza cu ace

Reumatismul cedeaza cu ace

13 Sep 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Vin frigul, umezeala... Dar si durerile reumatice. Acupunctura este o solutie pentru suferinzii de reumatism. Le calmeaza durerile de articulatii si ii ajuta sa transforme toamna intr-un sezon placut. Studii realizate de-a lungul timpului de Organizatia Mondiala a Sanatatii au demonstrat ca, pentru reumatici, acupunctura inregistreaza rezultate superioare celorlalte metode de tratament, cum ar fi fizioterapia sau tratamentul bazat pe antiinflamatoare. "Este greu de spus exact cum actioneaza acupunctura in cazul bolilor reumatismale, pentru ca aspectul anatomic al zonelor afectate nu se modifica dupa tratament. Este cert insa ca acele plasate in anumite puncte indeparteaza factorii care complica simptomatologia", explica doctorul Alice Alexandru Popescu, medic specialist medicina generala, cu specializari in acupunctura si magnetoterapie.

Fara dureri

Acupunctura actioneaza benefic asupra factorilor care cauzeaza inflamatiile si contractura musculara, ajutand astfel pacientii care sufera de reumatism sa scape de dureri. "Acupunctura, la fel ca si antiinflamatoarele, nu da boala inapoi si deci nu poate opri nici evolutia reumatismului. Insa reuseste sa controleze simptomatologia, fara efecte secundare. Avantajul pe care acele il au in fata medicamentelor este ca nu afecteaza negativ stomacul", precizeaza dr. Alice Popescu. Terapia cu ace este foarte eficienta in cazul spondilozelor cervicale, cu toate complicatiile lor: ameteli, amorteli ale bratelor, nevralgii, in discopatiile cu lombosciatica, periartrita scapulohumerala, spondilozele toracale cu nevralgii intercostale. Rareori, cu ajutorul acelor se trateaza epicondilita, cunoscuta sub numele de boala cotului, specifica mai ales celor care practica tenisul. "Tratam cu succes gonartrozele si coxartrozele. Am avut si cazuri de poliartrita reumatoida – boala care se trateaza mai greu –, si totusi pacientii au scapat de dureri", afirma medicul specialist. Pacientii tineri, care au dureri de putina vreme, pot simti ameliorari dupa una-doua sedinte de acupunctura. "Insa majoritatea pacientilor declara ca se simt mai bine dupa patru-cinci sedinte. Exista si cazuri mai grave pentru care sunt necesare mai mult de zece sedinte", explica dr. Alice Popescu.

PUNCTE. Tratamentul cu acupunctura trebuie personalizat. Pentru calmarea durerilor reumatismale, specialistul inteapa puncte care corespund organelor si mecanismelor de producere a bolii. De exemplu, intr-o durere de umar, se actioneaza punctele din zona umarului. In cazul unei astfel de dureri, trebuie stimulate insa si zonele din ureche care corespund umarului. Medicul Alice Popescu precizeaza ca pentru a inlatura durerile reumaticilor este utila activarea mai multor zone, care au efecte benefice in afectiuni ale scheletului si ale muschilor.

TRATAMENTE. In cazul durerilor cauzate de poliartrita reumatoida, medicii cu specializare in fitoterapie recomanda cataplasmele calde, locale, cu fan. Cataplasma se preseaza pe locul dureros timp de 30 de minute. De asemenea, se pot face bai de aburi la maini si la picioare, 10-15 minute.

×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare