x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Reumatismul tratat cu băi de plante

Reumatismul tratat cu băi de plante

de Gina Matei    |    19 Oct 2010   •   00:00
Reumatismul tratat cu băi de plante

Cum îi ajută băile din plante pe reumatici? În primul rând, aceste băi scad intensitatea durerilor şi  accelerează circulaţia sângelui.

DECOCT
Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, recomandă băile calde şi decoctul din plante celor care suferă de afecţiuni reumatismale.

Plantele cu care se pot face aceste băi sunt: frunze de mesteacăn, flori de fân sau un amestec din coada calului, cimbrişor, trifoi roşu, coajă de salcie şi frunze de nuc, în părţi egale. Astfel, se pun la fiert 4 litri de apă cu 12 linguri de plantă. Se fierb 30 minute la foc mic. Soluţia obţinută se acoperă, se lasă 30 de minute şi se strecoară. Ulterior, se adaugă în apa din cadă.

Atenţie! Apa din cadă nu trebuie să fie mai caldă decât temperatura corpului, iar cada nu trebuie umplută decât până la baza toracică, o mână sub inimă, atrage atenţia specialistul nostru.

De asemenea, baia nu trebuie să depăşească 20 de minute, iar la ieşire din apă, corpul se înveleşte într-un prosop gros. Se pot face cure de băi, timp de 18 zile, de preferat seara. Această cură se poate repeta periodic, cu pauze de 30 de zile între cure.


CATAPLASME
Se prepară macerat din două linguri de plantă uscată şi mărunţită de nalbă la 4 litri de apă. Se lasă 8 ore la macerat. Maceratul se omogenizează cu argilă. Soluţia obţinută se foloseşte la cataplasme care se aplică pe zonele dureroase.

ALTE SOLUŢII
- Decoct din scoarţă de soc. Se fac băi calde de două ori pe săptă­mâ­nă, toamna şi primăvara.
- Infuzie de iederă. Infuzia se prepară din 4 linguri de iederă la 1 litru de apă fiartă, care se adaugă în cada cu apă caldă. Se stă 5 minute. Specialistul nostru recomandă ca aceste băi să se facă o dată pe săptămână.


DIETĂ. Celor care suferă de reumatism, medicul Cristina Bălănescu le recomandă ca baza în alimen­ta­ţie să o constituie zarzavaturile, mai ales cele crude, precum şi sucurile din legume şi fructe crude.
Din meniul persoanelor cu reumatism nu trebuie să lipsească varza, păpădia şi urzicile, care au mult calciu. De asemenea, sunt indicate smochinele, seminţele de floarea-soa-relui şi laptele.

TĂRĂŢE DE GRĂU. Pentru atenuarea durerilor reumatismale sunt eficiente şi băile cu tărâţe de grâu. În acest caz, se opăresc tărâţele, iar conţi­nu­tul se varsă în cada cu apă caldă în care se stă 10 minute.

×
Subiecte în articol: terapii complementare