x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ricinul bun laxativ

Ricinul bun laxativ

de Gina Matei    |    08 Sep 2009   •   00:00
Ricinul bun laxativ
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Folosit mult timp în scop industrial, ricinului i-au fost descoperite treptat virtuţi terapeutice. Dintre acestea, efectul laxativ este garantat. Prin urmare, Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, recomandă "o linguriţă de ulei de ricin administrată dimineaţa sau seara pentru deblocarea tranzitului intestinal".



Totodată, specialistul nostru atrage atenţia că nu este indicat ca uleiul de ricin să fie preparat acasă, fiindcă el conţine unele substanţe toxice care trebuie îndepărtate, iar filtrarea lor se face doar prin metode industriale.

DEZINFECTANT AL CAVITĂŢII BUCALE
Ricinul nu este doar un bun laxativ, ci şi un bun tonic, recomandat cu predilecţie persoanelor vârstnice. Pentru a spori eficicienţa, o picătură de ulei de ricin se poate amesteca cu o picătură de ulei de cătină. De ce o cantitate atât de mică? Pentru că o doză mai mare ar produce o accelerare puternică a tranzitului intestinal.

Gargarele cu ulei de ricin au rolul de a dezinfecta cavitatea bucală. Se previn astfel diverse infecţii bucale, se tratează stomatitele şi aftele. "Atenţie! Gargara trebuie să se facă cu mare grijă pentru că uleiul de ricin nu trebuie înghiţit", atrage atenţia medicul Cristina Bălănescu.

ALIATUL PĂRULUI
Pentru că are proprietăţi hidratante pentru piele, uleiul de ricin este întrebuinţat în tratamente cosmetice, în special pentru bătături şi călcâie aspre. Picioarele se masează cu ulei de ricin seara înainte de culcare, apoi se acoperă cu şosete de bumbac peste noapte.

Şi pentru că uleiul de ricin stimulează creşterea părului, specialistul nostru îl recomandă în alopecie. În fiecare seară se tamponează scalpul cu ulei şi se spală a doua zi.
Vă cade părul? Preparaţi o mască din ulei de ricin şi alcool de 40 de grade, amestecate în părţi egale. Se agită foarte bine înainte de folosire, iar apoi se tamponează scalpul şi firele de păr.

În cazul în care vă doriţi gene mai lungi, soluţia este tot uleiul de ricin. Aplicaţi uleiul pe gene de două ori pe zi, cu ajutorul unei pensule de rimel.

Uleiul de ricin ne poate scăpa şi de negi.Medicul Cristina Bălănescu recomandă, ca de două ori pe zi, să se aplice uleiul pe negi, printr-un masaj uşor, timp de zece minute. Tratamentul se efectuează ori de câte ori este necesar până la dispariţia negilor.

×
Subiecte în articol: terapii complementare ricin