x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ricinul, cel mai bun laxative

Ricinul, cel mai bun laxative

de Oana Antonescu    |    16 Sep 2008   •   00:00

Multă vreme, uleiul de ricin a fost folosit doar în scop industrial. Virtuţile terapeutice i-au fost descoperite mult mai tîrziu. “Este unul dintre cele mai puternice uleiuri laxative.



Multă vreme, uleiul de ricin a fost folosit doar în scop industrial. Virtuţile terapeutice i-au fost descoperite mult mai tîrziu. “Este unul dintre cele mai puternice uleiuri laxative. O linguriţă de ulei de ricin administrată dimineaţa sau seara deblochează tranzitul intestinal. Totodată, el are şi rol vermifug, însă nu este recomandat copiilor. Atenţie! Nu încercaţi să preparaţi ulei de ricin acasă, fiindcă el conţine mai multe substanţe toxice care trebuie îndepărtate, iar filtrarea nu se poate face decît prin metode industriale”, ne spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.

În cantităţi mici

Uleiul de ricin are şi alte proprietăţi medicinale, dar fiindcă este atît de puternic laxativ, el este administrat în cantităţi mici sau folosit doar pentru uz extern, ne spune dr Cristina Bălănescu. De exemplu, ricinul este un bun tonic, recomandat cu predilecţie persoanelor vîrstnice, fie singur, fie în amestec cu ulei de cătină. Se foloseşte numai o picătură de ulei de cătină cu o picătură de ulei de ricin. Folosind o cantitate atît de mică, ricinul nu produce o accelerare puternică a tranzitului intestinal.

Uleiul de ricin este şi un bun dezinfectant al cavităţii bucale. El se poate folosi periodic în gargare pentru a preveni diferite infecţii bucale, dar şi pentru a trata stomatite sau afte. Atenţie! Uleiul nu trebuie înghiţit!

Ricinul are proprietăţi hidratante pentru piele şi a fost dintotdeauna întrebuinţat în tratamente cosmetice, în special pentru bătături şi călcîie aspre. Picioarele se masează cu ulei de ricin seara, înainte de culcare, apoi se acoperă cu şosete de bumbac peste noapte.

ALOPECIE. Uleiul de ricin stimulează creşterea părului, de aceea este recomandat în alopecie. În fiecare seară se tamponează scalpul cu ulei şi se spală a doua zi. Efectele vor fi vizibile nu mai devreme de o lună. Pentru a stopa căderea părului, se poate prepara o mască din ulei de ricin şi alcool de 40 de grade, amestecate în părţi egale. Se agită foarte bine înainte de folosire, iar apoi se tamponează scalpul şi firele de păr. Iar dacă doriţi să aveţi gene mai lungi, soluţia este tot uleiul de ricin. Aplicaţi uleiul pe gene de două ori pe zi, cu ajutorul unei pensule de rimel.

UNGHII, NEGI. Tratamentul cu ulei de ricin este recomandat pentru unghiile casante şi care se exfoliază. Se aplică uleiul prin masaj pe unghii şi se îndepărtează după o oră. Aplicaţiile se fac zilnic, timp de cel puţin o lună pentru ca rezultatele să fie vizibile, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu. Uleiul de ricin ne poate scăpa şi de negi. De două ori pe zi se aplică uleiul pe negi, printr-un masaj uşor, timp de zece minute. Tratamentul se efectuează ori de cîte ori este necesar pînă la dispariţia negilor.

×
Subiecte în articol: ulei uleiul terapii complementare ricin