x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Riduri mai putine cu albastrele

Riduri mai putine cu albastrele

27 Sep 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Exista doua tipuri de riduri: cele de imbatranire, care apar dupa 50 de ani, si cele de expresie, care se intalnesc mult mai devreme. Ridurile formate in jurul ochilor – numite si laba gastii – sunt mai pregnante dupa 50 de ani. Ele sunt cosmarul femeilor. Dar si barbatii sunt preocupati de modul de atenuare a acestora. Fitoterapia are solutii pentru ambele sexe: comprese din infuzii de albastrele, ceai negru, masajul cu ulei de jojoba sau ulei de masline.

"La nivel local, albastrelele hidrateaza, elimina substantele toxice sau substantele de degradare. De asemenea, atenueaza mult cearcanele. Prin hidratare se opun aparitiei ridurilor mici, care se formeaza la coada ochiului", afirma dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. Albastrelele se utilizeaza sub forma de compresa din infuzie concentrata. La o cana cu apa se folosesc o lingura-o lingura si jumatate cu flori de albastrele. Acestea se oparesc si se tin 5 minute acoperite cu o farfurie, dupa care, la temperatura corpului, se pun comprese pe fata timp de 20, chiar 30 de minute. Compresele se fac macar de doua ori pe saptamana. In cazul in care am pierdut o noapte, putem face si tamponari in jurul ochilor. Medicul ne avertizeaza ca, in cazul tamponarilor, efectele sunt mai slabe.

Ceai negru

Dr. Gabriela Papazian-Urdareanu spune ca putem folosi impotriva ridurilor din jurul ochilor si compresele din infuzie de ceai negru – din jumatate de lingurita, cel mult una la o cana. Dupa curatarea fetei se aplica compresa, care se lasa sa actioneze 15 minute. Acest ceai contribuie la mentinerea elasticitatii tesuturilor pielii si are un aport mare de substante nutritive. Compresele din infuzie de ceai negru se aplica o data la 2-3 zile. Primele rezultate apar dupa efectuarea unui tratament de 3-4 saptamani.

Jojoba si masline

Uleiul de jojoba este benefic contra ridurilor. Fie folositi produse care au in compozitie acest ulei. Fie il preparati acasa, incalzind si dizolvand uleiul de jojoba in ulei vegetal sau ulei de masline. In aceasta combinatie, proportia de ulei de jojoba trebuie sa fie mai mica decat a celuilalt ulei folosit. Medicul recomanda sa ne stergem cu acest ulei, apoi sa-l lasam sa actioneze 5-10 minute, dupa care sa curatam zona. De asemenea, se poate intrebuinta si uleiul de masline, tot sub forma de compresa locala, de doua ori pe saptamana.

STIL DE VIATA. In prevenirea ridurilor, stilul de viata joaca un rol important. Ceea ce inseamna: odihna suficienta, alimentatie corespunzatoare, o buna hidratare, renuntarea la alcool si la tutun. In lipsa unui regim de viata echilibrat intervin anumiti produsi de degradare in metabolismul diferitelor principii nutritive. Iar aceste produse toxice se depun la diferite niveluri, inclusiv cel cutanat. De aceea, se spune ca pielea reflecta starea de sanatate a organismului. Prin fumat se creeaza un deficit de oxigen mai ales la nivel tisular. Cand alimentatia noastra este saraca in proteine, vitamine, saruri minerale, se vede clar pe piele: tegument fara lucire, uscat, seboreic, deshidratat.
×
Subiecte în articol: ulei terapii complementare