x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Să slăbim cu cireşe şi căpşuni.

Să slăbim cu cireşe şi căpşuni.

de Gina Matei    |    23 Mai 2011   •   21:00
Să slăbim cu cireşe şi căpşuni.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare Bucuresti, va propune o cura cu capsuni si cirese care va ajuta sa scapati de kilogramele in plus. Totodata, specialistul nostru ne spune ce alte proprietati au aceste fructe delicioase.

Vitaminizare cu cirese
Ciresele lunii mai sunt bogate in calciu, magneziu, fier si in vitaminele A si B. De aici rezulta efectul vitaminizant asupra organismului.

"E ideal sa mancati cel putin 500 de grame in fiecare zi. Ciresele de mai intaresc sistemul imunitar si incetinesc procesul de imbatranire", precizeaza specialistul nostru.

Ciresele au un continut caloric redus, aproximativ 50 de calorii la 100 de grame. Acesta este motivul pentru care sunt ideale in curele de slabire.

Au un continut ridicat de vitamina C si o cantitate semnificativa de bioflavonoizi, antioxidanti ce au rolul de a scadea colesterolul si de a imbunatati circulatia sangvina.

Cel mai puternic rol al cireselor este cel depurativ. "Mai depurativ decat ciresele este ceaiul din codite de cirese, benefic in afectiunile rinichilor", adauga specialistul nostru.

In plus, ciresele ajuta si la mentinerea aspectului tanar si proaspat al pielii. Oricine se poate bucura de bene­ficiile acestor fructe pentru ca ele nu au contraindicatii. Cu conditia de a fi consumate proaspete si bine spalate.

Capsunile, recomandate femeilor insarcinate
Capsunile au proprietati antioxidante si anticancerigene. Ca si ciresele, capsunile trebuie consumate zilnic, proaspete, bine spalate. Profesorul Mencinicopschi atrage atentia in mod special ca sa nu adaugam zahar sau frisca, daca vrem sa slabim cu ajutorul capsunilor.
Capsunile autohtone nu tin mult, de aceea ele trebuie mancate in 2-3 zile dupa ce au fost cumparate.

Capsunile contin o cantitate mare de vitamine: C, E, B1, B2, B6, K, PP. De asemenea, au in compozitie acid folic. Din acest motiv, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi le recomanda cu precadere femeilor insarcinate. Aceste fructe sunt si o sursa de fier, calciu si magneziu, dar si de fibre, care usureaza procesul de digestie.

In uz cosmetic, capsunile se numara printre fructele cele mai utilizate pentru masti recomandate in toate tipurile de ten.

Au rol anticancerigen
Vitaminele si mineralele din capsuni pot opri dezvoltarea celulelor implicate in aparitia cancerului de esofag, potrivit unui studiu recent la care au participat 36 de persoane, cu varsta medie de 54 de ani. Voluntarii, care prezentau leziuni precanceroase la nivelul esofagului, au mancat zilnic 50-60 de grame de capsuni din care a fost scoasa apa pentru ca subiectii sa be­neficieze de o concentratie mai mare de vitamine si minerale. La finalul studiului s-a observat ca leziunile precanceroase s-au redus in cazul a 29 dintre participanti.

Pe care le aleg? Cand le cumperi, asigura-te ca sunt intregi, parfumate, ca au culoarea uniforma, rosu-stralucitor, iar frunzele sa fie verzi si sa arate proaspete. Marimea capsunilor nu este foarte importanta, inclusiv cele mici pot fi delicioase si zemoase. Dar cumpara cantitati mici, pe care sa le mananci in aceeasi zi.

INSOMNIE. Ciresele contin melatonina, un hormon care induce somnul si asigura o buna calitate a acestuia. Totodata, regleaza tensiunea, aducand-o la valori normale.

ORIGINI. Se pare ca primele culturi de capsuni dateaza de 2.200 de ani, in Italia, astazi fiind unele dintre cele mai raspandite si apreciate fructe.

CONTRAINDICATIE. Capsunile nu trebuie incluse in alimentatia copiilor sub 3 ani, deoarece sunt puternic alergene. De asemenea, atentie, multe persoane au alergie la capsuni!

×