x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare SĂNĂTOS/Bio-procesator la domiciliu

SĂNĂTOS/Bio-procesator la domiciliu

de Florina Zainescu    |    12 Dec 2008   •   00:00

Făinuri integrale, fulgi de cereale, pâine, paste făinoase, sucuri de seminţe încolţite sau de legume cu frunze. Comercianţii bio vă pun la dispoziţie tot felul de aparate cu ajutorul cărora puteţi prepara oricând astfel de alimente şi băuturi “curate”.

Moara casnică, aparatul de făcut fulgi de cereale şi storcătorul de germeni sunt un ajutor de nădejde în bucătărie
Jurnalul foto

Ştiaţi că făina îşi pierde foarte repede valorile nutritive prin volatilizare şi de aceea este, în mod normal, un produs cu termen de valabilitate de doar două, trei luni? Asta dacă nu e aditivată…

MORAR DE OCAZIE
Acum puteţi obţine, la dumneavoastră acasă, făină integrală proaspătă, fără chimicale. Cum? Cu ajutorul unei mini-mori casnice cu pietre. Nu ocupă mult spaţiu şi sunt foarte uşor de folosit: puneţi cerealele bio, reglaţi fineţea făinei şi… start. Rezultă astfel o făină integrală cu calităţi superioare celei fabricate la morile industriale care folosesc valţuri metalice pentru sfărâmarea boabelor – produsul oxidează –, şi lucrează la viteze foarte mari, distrugând structura moleculară şi substanţele hrănitoare din bob. Mori casnice – dar şi materia primă de măcinat – găsiţi la magazinul bio Leacul din Capitală. Acestea nu macină numai grâu comun, durum sau spelta, ci şi secară, orz, ovăz, orez, mei, hrişcă, soia, năut sau seminţe şi fructe oleaginoase.

Şi dacă tot aveţi făină integrală proaspătă, n-ar fi păcat să nu faceţi pâine în casă? În marile lanţuri de retail, dar şi în magazinele bio – la comandă – se găsesc aparate speciale pentru asta.

Avantajul este că puteţi să vă preparaţi foarte simplu orice fel de pâine: cu seminţe, cu lapte, cu nuci, cu stafide etc.

Aveţi obiceiul de a mânca cereale la micul dejun? Acum puteţi consuma cereale din producţie proprie. Tot la magazinul Leacul se găsesc mici aparate de făcut fulgi proaspeţi. Acestea au avantajul că fulgii se produc la rece şi păstrează astfel toate vitaminele şi mineralele din cereale.

VITAMINE
Pentru amatorii de hrană “vie” la Leacul, dar şi la magazinul Pukka Food se găsesc germinatoare. O “maşinărie” foarte simplă care vă ajută să creşteţi repede şi uşor germeni de cereale ecologice, dar şi de lucernă sau brocoli, de exemplu. Seminţele germinate pot fi consumate ca atare sau în salate şi sunt o sursă naturală de hrană supernutritivă. Acestea sunt foarte bogate în pro-vitamina A, complexul de vitamine B, vitaminele C şi E, calciu, fier, magneziu, potasiu, seleniu, zinc, clorofilă şi enzime antioxidante. Seminţele germinate pot fi trasformate şi în... sucuri hrănitoare. Cu ajutorul storcătoarelor şi a roboţilor de bucătărie speciali. În plus, roboţii pot fi folosiţi şi pentru stoarcerea legumelor cu frunză, a fructelor, prepararea untului de arahide, pregătirea pastelor făinoase bio sau a mâncării pentru bebeluşi.

×
Subiecte în articol: bio