x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Scapă de răceală cu suc de ceapă!

Scapă de răceală cu suc de ceapă!

13 Noi 2007   •   00:00

Ceapa ţine la distanţă gripa şi răceala. O spun şi bătrănii, o spun şi specialiştii fitoterapeuţi. Cine mănăncă zilnic 50-100 de grame de ceapă crudă este ferit de afecţiunile sezonului rece. "Ceapa are proprietăţi antiseptice şi antiinfecţioase.

Ceapa ţine la distanţă gripa şi răceala. O spun şi bătrănii, o spun şi specialiştii fitoterapeuţi. Cine mănăncă zilnic 50-100 de grame de ceapă crudă este ferit de afecţiunile sezonului rece. "Ceapa are proprietăţi antiseptice şi antiinfecţioase. Consumată crudă, ea acţionează ca un antibiotic. Prin fierbere, ceapa işi pierde această proprietate", ne spune dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.

In doze mici

Gustul şi mai ales mirosul de ceapă nu sunt foarte indrăgite. Şi totuşi ceapa, nu de puţine ori, s-a dovedit un remediu mai bun decăt un tratament alopat. Cănd gripa şi răceala s-au instalat, ceapa se poate consuma sub formă de suc, intotdeauna proaspăt. El este foarte puternic, aşa incăt se administrează in doze mici. Pentru 15-20 ml de suc avem nevoie de o ceapă mai mare. Sucul se obţine prin stoarcere şi se consumă căte 5 ml (o linguriţă) de trei, maximum patru ori pe zi. "Dozele se administrează la şase ore, la fel ca antibioticele", precizează dr Cristina Bălănescu. Durata unei cure este de cel mult zece zile, dar se poate relua după o săptămănă de pauză in situaţia in care gripa şi răceala nu au trecut.

Sirop de tuse

Decoctul de ceapă, indeosebi din ceapă albă, este un foarte bun antitusiv. El se administrează numai in tusea seacă, iritativă, nu şi in cea expectorantă. La 250 ml de decoct se folosesc două cepe de mărimea unui ou, care se adaugă in apa clocotită şi se fierb 10-15 minute. Inainte de a prepara decoctul se curăţă ceapa de rădăcini, dar nu şi de foi. Siropul de ceapă are acelaşi efect ca şi decoctul, dar conţinutul de miere il face mai plăcut la gust, aşa incăt poate fi administrat cu uşurinţă şi copiilor. La 250 ml de apă fiartă se adaugă două-trei linguriţe de miere, se fierbe zece minute, se adaugă ceapa, se mai lasă la fiert alte zece minute. In final, va rămăne doar jumătate din cantitatea de apă folosită iniţial. Pentru a păstra siropul mai mult timp, se poate adăuga un conservant. De obicei se foloseşte hrean ras, şi el un adjuvant in tratamentul afecţiunilor respiratorii. Zilnic se administrează trei linguriţe din acest sirop.

ANTIBIOTIC. Tinctura de ceapă are efect antibiotic, ca şi sucul proaspăt. Pentru prepararea ei se folosesc 200 de grame de ceapă, care se toacă sau se zdrobeşte mărunt, se pune intr-un borcan de 400 ml şi se acoperă cu alcool de 40 de grade. Se lasă 8-10 zile la macerat şi se administrează 30 de picături de trei ori pe zi la adulţi, iar la copiii pănă in 12 ani trei picături pe kilogram/corp, zilnic.

×
Subiecte în articol: ceapa terapii complementare