x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Se scumpesc ceaiurile, tincturile şi suplimentele alimentare?!

Se scumpesc ceaiurile, tincturile şi suplimentele alimentare?!

de Magda Marincovici    |    01 Mai 2011   •   19:34
Se scumpesc ceaiurile, tincturile şi suplimentele alimentare?!
Sursa foto: /Thinkstock

163230-thinkstock108703057.jpgRemediile naturale vor fi mai scumpe şi mai rare, numărul ma­gazinelor tip plafar ar putea să scadă, în schimb va creşte, în mod periculos, comerţul online cu me­di­camente. Acestea sunt principalele con­se­cinţe ale legislaţiei europene ce derivă din Codex Alimentarius, valabilă de la 1 mai. Potrivit legislaţiei, reme­diile din plan­te care nu au certificate vor fi eliminate de pe piaţă.

Ele trebuie să urmeze, ca şi me­di­camentele, acelaşi traseu până la ieşirea pe piaţă. Dar aceste teste şi avizări presu­pun sume mari pe care mulţi producători nu şi le vor permite. În consecinţă, persoanele obişnuite să se trateze de constipaţie cu un ceai ce cruşin, de diaree cu un ceai de mentă sau să-şi potolească sto­macul ori ficatul cu o infuzie de sunătoare vor fi nevoite fie să apeleze la medicamente de sinteză, fie la oferta – total ieşită din cadrul legal – de la marginea şosele­lor. "Avem libertatea de a alege. Dacă nu vor mai fi autorizate aceste magazine de produse naturale – plafare – şi le vom lua de la ţărani, riscăm ca acestea să fie infestate cu germeni patogeni, cu substanţe chi­mice de combatere a dăunătorilor etc.

De aceea, este necesar ca în cel mai scurt timp să avem un laborator acreditat pentru controlul de la materiile prime (plante) şi până la produsele finite", spune prof. dr farm. Ovidiu Bojor, directorul Patronatu­lui Planta Romanica. Din păcate, multe dintre remediile naturale ar putea fi pro­curate online, riscul de a fi contrafăcute fiind foarte mare. Această legislaţie valabilă în spaţiul UE vizează inclusiv suplimentele alimentare.

×
Subiecte în articol: terapii complementare