x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Soia, elixir de viaţă lungă

0
16 Noi 2010 - 16:38
Soia, elixir de viaţă lungă /Thinkstock
137859-04-15-sante-page-03-image-0001.jpgSingurul aliment vegetal care oferă corpului toţi aminoacizii esenţiali este proteina de soia. Bogată în antioxidanţi, soia protejează vasele sangvine, previne ruperea arterelor, reduce incidenţa bolilor de inimă şi hipertensiunea şi întăreşte sistemul imunitar.

De asemenea, soia reduce colesterolul rău şi, datorită betacarotenului (provitamina A) pe care îl conţine, previne cancerul de sân. Acelaşi aliment-minune combate atrofierea muşchilor, dar şi îmbătrânirea pielii. Datorită acestor beneficii, nutriţioniştii recomandă ca soia să nu lipsească din alimentaţia zilnică. Acesta este secretul de mii de ani al asiaticilor, care şi-au protejat în acest fel sănătatea.

Bolile cardiovasculare
Prin fibrele pe care le conţine, soia poate fi inclusă şi în dieta diabeticilor. Sunt numeroase studiile care dovedesc faptul că soia previne apariţia  cancerelor, datorită isoflavonilor care inhibă dezvoltarea celulelor maligne. De asemenea, soia reduce riscul bolilor sistemului osos şi al afecţiunilor cardiovasculare, protejează articulaţiile şi rinichii şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Persoanele care mănâncă frecvent produse din soia au un sistem imunitar puternic datorită conţinutului ridicat de acizi graşi omega 3, acid alfa-linoleic, acizi graşi omega 6, proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, C, D, E) şi de acizi graşi nesaturaţi (care înlocuiesc colesterolul nociv).

Iar datorită conţinutului bogat în calciu, soia ajută la prevenirea osteoporozei, iar produsele din soia fermentate au efecte probiotice, care ajută la menţinerea sănătăţii intestinelor.

Excelente în perioada Postului
La ora actuală se găsesc o mulţime de preparate din soia, de la pateuri vegetale, crenvurşti, maioneza vegetala la crochete vegetale şi renumita "brânză vegetală"­ tofu. Întrucât aceste produse nu conţin ingrediente de origine animală, sunt consumate şi preferate în special în perioadele de post, însă tot mai multe persoane le consumă şi pentru detoxifierea organismului.

Tofu. Un aliment produs pe bază de soia este şi tofu (brânza de soia). Tofu are în compoziţie boabe de soia, apă şi produse de coa­gulare. Se prepară prin închegarea laptelui de soia şi scurgerea sa (cam la fel cu modul în care se produc brânzeturile). Datorită conţinutului mare de calciu, tofu poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Ştiaţi că
● Etimologic, cuvântul "soia" provine din olandeză (soyu) şi este o adaptare a denumirii plantei din japoneză "shoyu".
● Planta e originară din Asia de Est
● În anul 2853 îHr., împăratul Chinei, Shennong, a proclamat 5 plante ca fiind sacre: orezul, grâul, orzul, meiul şi soia.
● Asiaticii numesc acest aliment "carnea fără oase" sau "vita chinezească"
● Soia a pătruns în Europa la începutul anilor 1700, iar în Statele Unite, în 1765.
● În România, planta a "ajuns" în anul 1876, în Transilvania.
Citeşte mai multe despre:   soia,   terapii complementare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice

COVID se poate răspândi și prin „ceaţa” ţigărilor electronice
Tutunul este un inamic pus de toţi în banca acuzării, el este considerat un rău pentru mai toate sistemele organismului. Până una, alta, proiectul superb al organismului omenesc nu prevede ca să fie inhalat în pl...

Legume recomandate pentru reducerea indicelui glicemic în organism

Legume recomandate pentru reducerea indicelui glicemic în organism
Profesorul Universității de Stat de Medicină „Secenov” din Moscova, MGMU, Tatiana Kiseleva, a dezvăluit că există legume și plante care pot ajuta la reducerea indicelui glicemic și care pot controla insulina...

Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie

Oamenii se hrănesc mai sănătos pe timp de pandemie
Oamenii se hrănesc mai sănătos în condiţiile izolării din cauza pandemiei de coronavirus, deoarece sunt tentaţi să încerce reţete mai sănătoase, indică rezultatele unui sondaj efectuat în Marea...

Căpşunele ne ajută să rămânem tineri. Cum le consumăm?

Căpşunele ne ajută să rămânem tineri. Cum le consumăm?
Căpşunele sunt delicioase, toată lumea este de acord. Poate că mai puţin cunoscute sunt virtuţile lor pentru sănătate: ne ajută în combaterea bolilor cardiovasculare, cancerului, dar şi împotriva procesului...

4 Cele mai eficiente remedii naturale anti-acnee

4 Cele mai eficiente remedii naturale anti-acnee
Pentru a ne da seama de starea noastră de sănătate, specialiştii spun că este suficient să ne analizăm pielea. Aceasta este ca o oglindă în care se reflectă starea de bine şi echilibrul interior. Însă nu...

5 Leacuri din străbuni pentru combaterea insomniei

5 Leacuri din străbuni pentru combaterea insomniei
Un somn odihnitor pe timpul nopţii este garanţia succesului şi a productivităţii din timpul zilei. Specialiştii sunt în unanimitate de acord că somnul este extrem de important pentru odihna minţii și a...

S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar

S-a descoperit proteina responsabilă de dezvoltarea cancerului mamar
O proteină poate accelera dezvoltarea cancerului de sân şi răspândirea acestuia în organism, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de cercetători din Australia, transmite Xinhua. O echipă de la...

Asociația de Pediatrie din Japonia: Măștile sanitare sunt periculoase pentru copiii sub 2 ani

Asociația de Pediatrie din Japonia: Măștile sanitare sunt periculoase pentru copiii sub 2 ani
Copiiilor cu vârste sub doi ani nu le sunt recomandate măștile sanitare deoarece îngreunează respirația și cresc astfel riscul de sufocare, arată Asociația de Pediatrie din Japonia, citată de...

Coronavirusul se ascunde şi în praf

Coronavirusul se ascunde şi în praf
Coronavirusul se ascunde şi în prafLa virusurile noi, niciodată nu ştii pe ce drum o apucă. De aceea este atâta circumspecţie în găsirea unui vaccin, în stabilirea unei strategii de luptă cu...

OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus

OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus
Directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Maria Neira, a declarat că modelele cu care se lucrează acum elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea...

ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2

ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2
Îngrijirea pacienților cu boli neoplazice în perioada pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 a reprezentat o încercare pentru practica medicală curentă a oncologilor. Pacienții cu cancer sunt mai...
Serviciul de email marketing furnizat de