x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Soia, elixir de viaţă lungă

Soia, elixir de viaţă lungă

16 Noi 2010   •   16:38
Soia, elixir de viaţă lungă
Sursa foto: /Thinkstock
137859-04-15-sante-page-03-image-0001.jpgSingurul aliment vegetal care oferă corpului toţi aminoacizii esenţiali este proteina de soia. Bogată în antioxidanţi, soia protejează vasele sangvine, previne ruperea arterelor, reduce incidenţa bolilor de inimă şi hipertensiunea şi întăreşte sistemul imunitar.

De asemenea, soia reduce colesterolul rău şi, datorită betacarotenului (provitamina A) pe care îl conţine, previne cancerul de sân. Acelaşi aliment-minune combate atrofierea muşchilor, dar şi îmbătrânirea pielii. Datorită acestor beneficii, nutriţioniştii recomandă ca soia să nu lipsească din alimentaţia zilnică. Acesta este secretul de mii de ani al asiaticilor, care şi-au protejat în acest fel sănătatea.

Bolile cardiovasculare
Prin fibrele pe care le conţine, soia poate fi inclusă şi în dieta diabeticilor. Sunt numeroase studiile care dovedesc faptul că soia previne apariţia  cancerelor, datorită isoflavonilor care inhibă dezvoltarea celulelor maligne. De asemenea, soia reduce riscul bolilor sistemului osos şi al afecţiunilor cardiovasculare, protejează articulaţiile şi rinichii şi îmbunătăţeşte circulaţia sangvină.

Persoanele care mănâncă frecvent produse din soia au un sistem imunitar puternic datorită conţinutului ridicat de acizi graşi omega 3, acid alfa-linoleic, acizi graşi omega 6, proteine, fibre, minerale, vitamine (A, B2, B5, B6, C, D, E) şi de acizi graşi nesaturaţi (care înlocuiesc colesterolul nociv).

Iar datorită conţinutului bogat în calciu, soia ajută la prevenirea osteoporozei, iar produsele din soia fermentate au efecte probiotice, care ajută la menţinerea sănătăţii intestinelor.

Excelente în perioada Postului
La ora actuală se găsesc o mulţime de preparate din soia, de la pateuri vegetale, crenvurşti, maioneza vegetala la crochete vegetale şi renumita "brânză vegetală"­ tofu. Întrucât aceste produse nu conţin ingrediente de origine animală, sunt consumate şi preferate în special în perioadele de post, însă tot mai multe persoane le consumă şi pentru detoxifierea organismului.

Tofu. Un aliment produs pe bază de soia este şi tofu (brânza de soia). Tofu are în compoziţie boabe de soia, apă şi produse de coa­gulare. Se prepară prin închegarea laptelui de soia şi scurgerea sa (cam la fel cu modul în care se produc brânzeturile). Datorită conţinutului mare de calciu, tofu poate ajuta la prevenirea osteoporozei.

Ştiaţi că
● Etimologic, cuvântul "soia" provine din olandeză (soyu) şi este o adaptare a denumirii plantei din japoneză "shoyu".
● Planta e originară din Asia de Est
● În anul 2853 îHr., împăratul Chinei, Shennong, a proclamat 5 plante ca fiind sacre: orezul, grâul, orzul, meiul şi soia.
● Asiaticii numesc acest aliment "carnea fără oase" sau "vita chinezească"
● Soia a pătruns în Europa la începutul anilor 1700, iar în Statele Unite, în 1765.
● În România, planta a "ajuns" în anul 1876, în Transilvania.

×
Subiecte în articol: soia terapii complementare