x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Staţi cu ochii pe morcov!

Staţi cu ochii pe morcov!

de Gina Matei    |    09 Mar 2010   •   00:00
Staţi cu ochii pe morcov!
Sursa foto: /Thinkstock

Există câteva plante care ţin la sănătatea ochilor prin menţinerea acuităţii vizuale. Asta pentru că au în compoziţia lor caroteni, dar şi antioxidanţi care ne protejează de radiaţiile ultraviolete. Care sunt aceste plante ne spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.

Morcovul
Specialistul nostru recomandă atât morcovul ca atare, cât şi sucul de morcovi. Este ideală pentru sănătatea ochilor o cură de trei săptămâni cu suc de morcov. Această rădăcinoasă menţine acuitatea vizuală datorită conţinutului de vitamina A, care este benefică, totodată, şi pentru piele. Atenţie! Excesul de suc de morcovi poate duce la colorarea pielii în nuanţe de portocaliu.

Afinul
"S-a constatat că băutorii de afinată au mai puţine probleme oculare", spune specialistul nostru. Dar să ne înţelegem, asta nu înseamnă ca acum să ne punem pe băut afinată. Este suficient să mâncăm fructele ca atare. Pentru că fructele scad indicele glicemic, le puteţi îndulci cu miere. La fel de benefic este şi siropul de afine, în cure de câte o săptămână cu o săptămână pauză. Cură se poate face şi cu tinctură de afin. Se administrează zilnic 25-30 de picături, timp de 21 se zile. Pentru obţinerea efectelor scontate, doctorul Cristina Bălănescu recomandă trei cure anuale.

Merişorul
Ca tinctura de afin, şi tinctura de merişor este recomandată pentru prevenirea unor afecţiuni oculare. Din tinctura de merişor se consumă 30 de picături zilnic, timp de două luni pe an. Indicat este ca aceste cure să fie urmate primăvara şi toamna.

Doctorul Cristina Bălănescu mai recomandă:
n) Spanacul, varza şi salata. Toate aceste plante sunt bogate în caroteni, în special în luteină. Acest pigment galben protejează macula de arsurile solare şi de lumina fosforescentă.
n) Usturoiul şi ceapa. Aceste două legume au un conţinut bogat de sulf, necesar producerii de glutemină. Acest antioxidant este important atât pentru ochi, cât şi pentru întregul organism.

Cu acelaşi scop, profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne recomandă:
n) peştele
n) ouăle
n) soia
n) alunele
n) dovleacul galben
n) cartoful dulce
n) caisele.

NU MUŞEŢEL
Folosit mult timp pentru calmarea problemelor oculare, muşeţelul şi-a pierdut din aceste proprietăţi. Dimpotrivă, muşeţelul este extrem de iritant pentru ochi.

×
Subiecte în articol: terapii complementare