x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ştevia şi leurda: detoxifiere de primăvară

Ştevia şi leurda: detoxifiere de primăvară

de Gina Matei    |    27 Apr 2010   •   00:00
Ştevia şi leurda: detoxifiere de primăvară

Primăvara există o predispoziţie la anemii şi stări de epuizare fizică. Asta spun medicii. Care prescriu reţete cu multe medicamente. Cu soluţii simple şi la îndemâna oricui vine însă natura. În această perioadă, natura ne oferă, printre altele, ştevie şi leurdă.

Trebuie precizat că primăvara, mai mult decât în celelalte sezoane, organismul are nevoie de o cură de vitamine şi minerale. Ştevia şi leurda ne ajută să facem o asemenea cură şi, totodată, se ocupă şi de eliminarea toxinelor din organism.

ÎNLOCUIEŞTE CIOCOLATA CU ŞTEVIA
5673-118861-04_17_sante15.jpgPreparată sub formă de ciorbă sau de mâncare, ştevia este o sursă naturală de vitamina C. Iar pentru că are o valoare energetică redusă, ajută la scăderea în greutate dar şi a nivelului colesterolului. Specialistul nostru recomandă consumul frecvent de ştevie pentru reglarea ciclului menstrual.

Pentru că ajută la eliminarea toxinelor din organism, ştevia ajută totodată şi la scăderea în greutate. Are un conţinut caloric scăzut, dar şi efecte benefice asupra digestiei.
E posibil ca dulciurile să fie vinovate de kilogramele tale în plus! A venit momentul să le înlocuieşti cu un ceai de ştevie. "Ceaiul de ştevie «tratează» pofta exagerată de dulciuri", precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med.

ÎNDULCITOR NATURAL
Cu o singură frunză de ştevie puteţi să "îndulciţi" o ceaşcă de 200 ml de ceai sau cafea. Mai mult decât atât, ştevia este de 30 de ori mai dulce ca zahărul. Doctorul Cristina Bălănescu o recomandă în special persoanelor care suferă de hipoglicemie.

Contraindicaţii: Frunzele de ştevie sunt contraindicate bolnavilor de plămâni, de stomac sau celor care au pietre la rinichi sau afecţiuni hepatice

Conţine: *vitamina A *vitamina C *zinc *potasiu *magneziu *fier

 

Leurdă pentru un sistem imunitar puternic
5673-118862-04_17_sante16.jpgLeurda, cunoscută şi sub denumirea de "usturoi sălbatic". Se mai numeşte aşa pentru că are un puternic miros de usturoi. Dar şi pentru că această plantă conţine în esenţă proprietăţile usturoiului. Tocmai de aceea, leurda vă poate ajuta să vă îmbunătăţiţi memoria, tratează insomnia şi reumatismul, previne şi tratează răceala, creşte imunitatea organismului. De asemenea, leurda are efect favorabil asupra aparatului digestiv. Astfel, specialistul nostru o recomandă în tratarea diareei acute şi a constipaţiei.

În uz extern, frunzele de leurdă se aplică pe răni pentru o cicatrizare mai rapidă.
În cazul hipertensiunii arteriale, leurda se administrează sub formă de tinctură, câte patru linguriţe pe zi diluate în foarte puţină apă.

De proprietăţile benefice ale leurdei vă puteţi bucura tot anul. Ce aveţi de făcut? O tinctură de leurdă. Aceasta se obţine din frunze sau bulbi tăiaţi mărunt. După ce au fost tăiaţi, se introduc, fără a se îndesa, într-o sticlă cu gâtul larg. Deasupra se adaugă alcool de 40 de grade, de preferat făcut în casă. Se lasă 10-14 zile la macerat, la temperatura camerei. Sticla se agită de două-trei ori pe zi. Se filtrează, iar cantitatea rămasă se păstrează în sticluţe. Se administrează 10-15 picături, dizolvate în puţină apă, de patru ori pe zi.

Atenţie! Leurda este contraindicată în perioada alăptării, deoarece poate dăuna calităţii laptelui şi poate provoca colici sugarului. În cazul pacienţilor cu gastrită hipoacidă, leurda se va administra cu prudenţă, în doze mici la început.

Conţine: *potasiu *magneziu *calciu *fibre alimentare *adenozină

×
Subiecte în articol: terapii complementare