x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Sucul de urzici previne aftele

Sucul de urzici previne aftele

de Gina Matei    |    11 Apr 2011   •   18:49
Sucul de urzici previne aftele
160717-04-17-sante-page-14-image-0002.jpgStomatitele, gingivitele şi aftele sunt câteva dintre afecţiunile cavităţii bucale care vă trimit la medicul dentist. Dar Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în te­rapii complementare, vă propune să încercaţi mai întâi câteva remedii naturiste.

Prevenire cu apă şi lămâie
Specialistul nostru militează pentru prevenirea acestor afecţiuni. Aveţi nevoie de 200 ml de apă şi zeama de la o jumătate de lămâie. Cu această apă se clăteşte cavitatea bucală dimineaţa. Pentru a nu modifica PH-ul din gură, cel mai bine este ca o zi să se clătească gura cu această apă, iar o zi cu 200 ml de apă şi o linguriţă cu bicarbonat de sodiu. Aceste spălături trebuie să facă parte din ritualul zilnic de îngrijire a cavităţii bucale.

Muguri de plop negru şi mur
Contra gingivitelor şi stomatitelor se recomandă produse care au rol antiseptic, cicatrizant şi calmant. Dintre acestea, infuzia din muguri de plop negru este prima recomandare a specialistului nostru. Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de muguri de plop negru şi 250 ml de apă. Cu această infuzie se face gargară de 4-5 ori pe zi.
Benefică este şi infuzia dintr-o linguriţă de frunze de mur şi 250 ml de apă, cu care se clăteşte gura după fiecare spălare pe dinţi.

Contra inflamaţiilor gingiilor
Amestecul din 100 ml de suc de castravete, 100 ml de suc de morcovi şi două linguriţe cu miere asigură protecţie împotriva inflamaţiilor gingiilor. Această cantitate se bea pe parcursul a două zile, de preferat dimineaţa pentru că are un puternic rol energizant.

Cură cu plante verzi
Urzicile, ştevia şi spanacul sunt foarte eficiente în tratamentul afecţiunilor cavităţii bucale, mai ales în cazul aftelor. Puteţi opta pentru cura cu suc de urzici: o cană zilnic. De asemenea, cu sucul de urzici se poate face şi gargară. La fel şi cu sucul de ştevie sau spanac.

Muşeţel
Planta cea mai folosită pentru igiena gurii este muşeţelul sub formă de infuzie. Datorită efectului antiiflamator, muşeţelul are o puternică acţiune decongestivă şi cicatrizantă, fiind indicat în cazul gingivitelor şi stomatitelor. Se foloseşte sub formă de infuzie concentrată: două linguri de floare de muşeţel la 500 ml de apă. Se clăteşte gura de cel puţin trei ori pe zi.

SARE. Spălăturile cu sare sunt un bun dezinfectant, dar specialistul nostru atrage atenţia că acest tratament nu este recomandat celor care au răni, abcese.

×