x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Top 10 plante pentru o baie antistres

Top 10 plante pentru o baie antistres

de Gina Matei    |    28 Feb 2011   •   20:57
Top 10 plante pentru o baie antistres
Sursa foto: /Thinkstock

154163-18-29-sante-36.jpgRelaxarea ne înfrumuseţează. „Dacă ne simţim bine, nu suntem stresaţi, suntem mulţumiţi de noi şi asta se vede şi la exterior. De exemplu, tenul capătă o anumită luminozitate”, spune Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare. Una dintre cele mai accesibile forme de stăpânire a stresului sunt băile. Specialistul nostru vi le propune pe cele cu plante. Se folosesc plante care au în compoziţie uleiuri naturale cu rol de echilibrare, cu efect uşor sedativ şi de oxigenare a celulelor. În plus, datorită fenolilor din compoziţie, uleiurile au şi acţiune tonică. Specialistul nostru a realizat un top al acestor plante şi vă spune în ce fel influenţează acestea tonusul general. Dar înainte trebuie să stabilim cum se fac băile cu aceste plante.

 

15 minute în baie şi stresul dispare
Aveţi nevoie de un săculeţ în care să puneţi 50 g din oricare dintre plantele recomandate de specialistul nostru. Acest săculeţ se adaugă în apa din cadă, care nu trebuie să fie fierbinte. Băile cu aceste plante se pot face zilnic sau cel puţin o dată pe săptămână. Este indicat ca acestea să dureze minimum 15 minute. Există şi o alternativă a băilor: aromaterapia. Pentru aceasta folosiţi aceste plante disponibile în plafar şi sub formă de ulei esenţial. Puneţi 3-4 picături de ulei esenţial în lampa de aromaterapie. 

Lavanda. Se poate spune că uleiul volatil din compoziţie învăluie lavanda în mister. Este o plantă cu tentă masculină, puternică. O baie cu lavandă este cea mai bună soluţie pentru calmarea nervilor, mai ales după discuţii încinse, contradictorii, după o serie de conflicte sau experienţe dureroase în plan psihic. Totodată, dezvoltă capacitatea de a discerne între bine şi rău. Tot lavanda este cea care asigură un somn liniştit, odihnitor, pentru că induce în subconştient starea de bine.

Cimbrul. Datorită uleiului volatil din compoziţie, cimbrul îndepărtează teama, conferă senzaţia de optimism şi sporeşte cheful de acţiune, de viaţă. Tocmai de aceea este recomandat persoanelor care se simt epuizate, care sunt supuse zilnic solicitărilor fizice sau psihice.

Busuiocul. Faptul că reuşeşte să asigure relaxare face ca busuiocul să fie un aliat de nădejde al persoanelor expuse zilnic stresului. Busuiocul conţine substanţe care reuşesc să deblocheze trasee şi zone cu mare încărcătură energetică. Specialistul nostru precizează că acesta creează armonie atât fizic, cât şi psihic. De asemenea, permite trecerea cu mai multă uşurinţă peste evenimentele care provoacă tulburări emoţionale.

Sovârful. Opus lavandei, şovârful este o plantă feminină. Stările pe care le promite sunt cele de linişte, luciditate, bucuria de a trăi prin instituirea echilibrului interior.

Menta. Pentru a înţelege mai bine acţiunea mentei în plan psihic, doctor Cristina Bălănescu ne reaminteşte efectul pe care această plantă îl are asupra organismului. „Menta este un antidiareic bun, ceea ce înseamnă că opreşte un proces care privează organismul şi de unele substanţe folositoare”, spune specialistul nostru. În mod similar acţionează şi asupra psihicului, pentru că stopează gândurile rele. Conferă o stare de desprindere de problemele cotidiene. Aşadar, prin utilizarea ei la baie cel puţin o dată pe săptămână veţi trece mai uşor peste tensiuni, crispări, vă ajută să nu luaţi decizii impulsive.

Isopul. Pentru persoanele fricoase, isopul este un remediu excelent. Stresul poate fi cauzat de faptul că persoanele nu se pot relaxa, se tem în permanenţă de ceva, se simt nesigure pentru că nu se cunosc foarte bine. Folosirea acestei plante ajută la stabilirea scopurilor, a regăsirii pe sine.

Salvia. De multe ori nu reuşiţi să vă manifestaţi reacţiile, sentimentele, emoţiile aşa cum vă doriţi. Uneori apare senzaţia de nod în gât, de sufocare. Salvia este cea care vă scoate din impas, ajutându-vă să daţi frâu liber emoţiilor: să plângeţi, să râdeţi, să oftaţi ori de câte ori simţiţi nevoia.

Rozmarinul. Stresul cotidian îşi pune amprenta şi pe capacitatea noastră de concentrare. Dacă vă concentraţi cu greu, încercaţi rozmarinul, vă sfătuieşte doctor Cristina Bălănescu. Rozmari­nul are capacitatea de a vă face să vedeţi lucrurile mai clar, de a înţelege evenimentele cu tact, de a trece peste resentimente. De asemenea, reuşeşte să ţină aub contol starea de deznădejde.

Muşeţelul. În utima vreme i s-a făcut o nedreptate muşeţelului, fiind evitat, spune doctor Cristina Bălănescu. Dar acesta este binevenit persoanelor foarte sensibile, care simt nevoia de atenţie. Aşa cum exterior, pe piele, îşi veri­fică foarte bine rolul de cicatrizare, şi pe plan psihic acţionează ca un cicatrizant.

Coada-şoricelului. Sunt persoane care l-au luat pe „numai mie mi se poate întâmpla” în braţe. Sunt şi multe persoane nehotărâte, care pen­dulează între da şi nu. Şi acestea sunt nişte persoane stresate care au şansa de a-şi recăpăta echilibrul cu băi cu coada-şoricelului. După o serie de asemenea băi vor constata că sunt mai răbdători, că sunt mai doritori de a-şi pune ordine în idei. De asemenea, aceste băi le vor ajuta să-şi purifice energetic organismul, să accepte în mod firesc unele evenimente.

×
Subiecte în articol: terapii complementare