x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Tratamente care sperie durerea

Tratamente care sperie durerea

18 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
"Un semnal de alarma ce trebuie investigat, deoarece tradeaza o disfunctionalitate sau o suferinta organica", aceasta este definitia pe care o da durerii doctorul Georgiana Tache, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca. Iar posibilitatile de indepartare a durerii constau in terapia medicamentoasa, intr-o terapie nemedicamentoasa (electrostimulare nervoasa transcutanata, fizioterapie prin curenti de joasa frecventa, termoterapie, masaj, kinetoterapie, laserterapie, magnetoterapie sau acupunctura) sau intr-o serie de tehnici complementare, cum ar fi tehnicile de relaxare, meloterapia sau hipnoza. Toate aceste metode de tratament formeaza, impreuna, terapia durerii si pot fi aplicate, in functie de particularitatile fiecarui pacient, independent sau in diverse combinatii (medicamente si acupunctura sau medicamente si reflexoterapie etc.). Statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii releva ca 40%-75% din sindroamele dureroase sunt insuficient tratate si de aceea, in prezent, forul international cere guvernelor statelor sa lanseze programe si ghiduri nationale de pregatire in terapia durerii.

Electrostimularea


Unul dintre tratamentele incluse in terapia durerii il constituie tehnicile de electrostimulare si cele de fizioterapie prin curenti de joasa frecventa. Ele fac parte din abordarile terapeutice care au la baza stimularea traseelor nervoase. Sunt folosite pentru a usura durerile cervicale, cele cauzate de periartrita scapulohumerala, de lombosciatopatii, cefaleea musculotensiva, sindromul picioarelor obosite, cicatricele dureroase. Efectele produse de acest tip de terapie sunt similare celor produse de actiunea opiaceelor (morfina si derivatele sale). Zonele optime pentru electrostimulare si pentru fizioterapie in scop analgezic variaza de la o persoana la alta, chiar daca simptomele sunt asemanatoare. Aceasta metoda de tratament consta in aplicarea electrodului la nivelul punctelor sau zonelor dureroase. Aceste puncte, ca si cele de acupunctura, prezinta o rezistenta electrica la nivel cutanat foarte scazuta, motiv pentru care permit trecerea curentilor electrici de intensitate foarte mica. Duratele terapiei prin electrostimulare si a tratamentelor de fizioterapie prin curenti de joasa frecventa sunt diferite de la caz la caz, deoarece pentru o terapie de fond a durerii pot fi necesare mai multe cicluri de tratament sau pot fi suficiente cateva sedinte.

COMBINATIE. Cele mai multe analgezice trateaza numai simptomatic boala, iar de multe ori durerea nu raspunde la tratamentul cu morfina. In plus, unele terapii au diverse contraindicatii. De aceea, persoanele care sufera de dureri cauzate de anumite afectiuni pot, cu ajutorul unui specialist in terapia durerii, sa gaseasca totusi cea mai buna metoda de tratament.

×
Subiecte în articol: durerii terapii complementare