x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Tratamente pentru guturai

Tratamente pentru guturai

de Gina Matei    |    02 Dec 2008   •   00:00

Este posibil să păcălim guturaiul, dacă avem la îndemână câteva remedii naturiste.



Rinoreea – scurgerea nazală, durerile de cap, musculare şi durerea în gât şi toate celelalte simptome neplăcute ale guturaiului pot fi tratate uşor şi sigur cu extracte din plante şi ceaiuri. Administrate încă din perioada în care suntem sănătoşi, multe dintre aceste remedii blânde pot preveni apariţia guturaiului.


Ser fiziologic

Rinoreea poate fi tratată cu ajutorul serului fiziologic. "Acesta poate fi cumpărat din farmacii, dar îl putem prepara cu uşurinţă şi acasă. Nu este nevoie decât de un gram de sare grunjoasă, neagră şi 100 ml de apă", precizează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. Bolnavul trebuie să îşi administreze câte o picătură în fiecare nară, de trei ori pe zi, pe parcursul a 4-5 zile. Pentru refacerea mucoasei nazale, specialistul recomandă câteva picături de ulei de cătină pentru fiecare nară. Se administrează seara, cu o atenţie deosebită, având în vedere că uleiul de cătină pătează.
Pentru ochii care curg sunt recomandate compresele cu ceaiuri de plante. Dr Cristina Bălănescu menţionează că "este o eroare folosirea compreselor cu muşetel, întrucât acestea irită ochii. Un remediu foarte eficient este infuzia de albăstrele, care se prepară cu o linguriţă de flori uscate la 200 ml de apă clocotită. Compresele trebuie să fie călduţe (nu fierbinţi, dar nici reci) şi se aplică pe ochiul închis. Se folosesc doar comprese sterilizate, procurate din farmacii. Într-un interval de 10 minute, compresele se schimbă din două în două minute", ne sfătuieşte dr Cristina Bălănescu.


Comprese pentru dureri de cap

Durerile de cap specifice guturaiului pot fi combătute cu ajutorul compreselor cu pedicuţă sau cu creasta cocoşului. Una dintre cele două plante uscate se aşază între două bucăţi de tifon, apoi se pune compresa deasupra aburilor provenind de la apă fierbinte, astfel încât planta să se umezească. Compresele se aplică pe frunte şi pe tâmple timp de 15 minute. Durerile de cap se pot trata de asemenea prin masajul frunţii şi tâmplelor cu ulei de lavandă. Se aplică o picătură pe deget, apoi prin mişcări circulare se masează tâmplele şi fruntea. Iniţial, mişcările se efectuează în sensul acelor de ceasornic, iar apoi în sens invers.
Dr Cristina Bălănescu recomandă pentru durerile musculare masajul cu un ulei ce poate fi preparat şi în casă. Se prepară un amestec din 100 ml de ulei de măsline extravirgin, 15 picături de ulei de lavandă şi o linguriţă de ulei de sunătoare. "Masajul poate fi înlocuit cu aplicaţii cu ulei, efectuate pe zone mai restrânse: ceafă, braţe şi atât cât putem atinge din spate", spune specialistul.
Un alt simptom de care trebuie să ne îngrijim este durerea în gât. Ea poate fi tratată cu ceai de nalbă îndulcit cu miere, la care se adaugă multă zeamă de lămâie. La 250 ml de apă, echivalentul unei căni, se adaugă o linguriţă de plantă uscată şi mărunţită.

CEAIURI. Guturaiul poate fi însoţit şi de creşterea temperaturii corpului, ceea ce provoacă pierderea multor lichide prin transpiraţie sau prin urinare. Drept urmare, în această perioadă, este recomandat consumul de lichide, mai ales sub forma ceaiurilor. Cele mai recomandate sunt: ceaiul de măceşe, de cătină, de nalbă. Zece fructe de măceşe sau o lingură de fructe crude sau uscate de cătină se fierb timp de 5 minute. Ceaiul obţinut se strecoară şi se bea îndulcit cu miere, putând fi consumate 3-4 căni pe zi.

×
Subiecte în articol: ulei terapii complementare