x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Trusa mea fito de vacanţă

Trusa mea fito de vacanţă

de Magda Marincovici    |    21 Iul 2009   •   00:00
Trusa mea fito de vacanţă
Sursa foto: /STOCKEXPERT

Rău de maşină sau de avion, picioare grele, obosite, insomnie provocată de decalajul orar, tulburări digestive... Sunt o parte dintre ingredientele nedorite ale vacanţei. Dar ele pot fi prevenite cu ajutorul unor remedii naturiste, cu condiţia să le acordaţi un loc special în bagajul de vacanţă. Specialiştii vorbesc chiar despre o trusă cu produse de fitoterapie: tincturi, infuzii, uleiuri, capsule din plante.



Ghimbir, contra răului de mişcare
Această plantă este folosită de secole contra stărilor de ameţeală şi vomă. Dacă aveţi de parcurs distanţe mari şi ştiţi că faceţi figuri la drum lung cu avionul, maşina sau vaporul, urmaţi sfatul medicului. Înainte de a pleca la drum, luaţi capsule de ghimbir, care se găsesc în farmacii. Remediul este deja administrat femeilor însărcinate şi chiar celor de la NASA pentru a combate "răul de spaţiu". După ce aţi înghiţit pastila, întindeţi-vă, respiraţi aer curat, evitaţi să citiţi şi priviţi orizontul.


Pasiflora, contra anxietăţii şi insomniei
Pasiflora este o plantă agăţătoare, ornamentală şi, în acelaşi timp, cu proprietăţi medicinale. Este recomandată, în special, în stări de stres, tulburări ale somnului, angoase... În timpul călătoriei, pasiflora este indicată mai ales persoanelor care se tem de zborul cu avionul. Modul de folosire este extrem de simplu: o capsulă cu extract de pasiflora dimineaţa şi seara, cu un pahar mare cu apă.


Valeriana şi decalajul orar
Mulţi dintre noi au trăit experienţa decalajului orar. Cu cât diferenţele de fus orar sunt mai mari, cu atât adaptarea este mai dificilă. Puteţi să vă fixaţi ceasul imediat după ce aţi coborât din avion şi totuşi când vine timpul somnului de noapte începe chinul. Prima şi cea mai neplăcută consecinţă este imposibilitatea de a ne odihni noaptea în aşa fel încât să ne putem bucura de vacanţă. O capsulă de pasiflora, adesea, poate fi suficientă. Dar şi valeriana vă poate ajuta să dormiţi bine. Sfatul nostru: valeriana are efecte similare somniferelor, cu avantajul că nu este însoţită de efecte secundare ca somniferele.


Viţă-de-vie roşie contra picioarelor grele
Statul prelungit, de exemplu în avion sau în tren, are consecinţe asupra circulaţiei sângelui, provoacând senzaţia neplăcută de picioare grele. În unele cazuri, pot apărea tulburări ale circulaţiei sângelui (varice) cu potenţial major de complicaţii severe, cum ar fi flebita sau embolia pulmonară. Pentru eliminarea senzaţiei de picioare grele, faceţi înainte de plecarea în vacanţă o cură: două capsule cu extract din fruze de viţă-de-vie roşie, zilnic, dimineaţa şi seara, cu un pahar cu apă.

Acest extract ameliorează considerabil circulaţia sângelui. Dacă sunteţi predispusă la senzaţia de picioare grele, ar fi foarte bine să renunţaţi la epilarea cu ceară caldă, la siestele pe nisip, la soare. În zilele caniculare, protejaţi-vă picioarele cu prosoape umede.

×
Subiecte în articol: terapii complementare