x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Trusă naturistă pentru un concediu sănătos

Trusă naturistă pentru un concediu sănătos

de Gina Matei    |    03 Aug 2010   •   00:00
Trusă naturistă pentru un concediu sănătos

Ţi-ai făcut bagajul şi eşti gata să pleci în concediu. Ce ar fi să iei cu tine o tinctură de ghimbir, una de păducel şi ulei de lavandă? Toate acestea, dar şi alte remedii naturiste te ajută să previi neplăcerile care pot apărea pe parcurs concediului. De pildă răul de mişcare, înţepăturile de insecte, arsurile solare.

5850-128309-04_16_sante27.jpgGhimbirul vine de hac răului de mişcare
Ameţelile, greaţa şi migrenele sunt simptomele răului de mişcare. Dacă ştiţi că aveţi probleme în acest sens, încercaţi ghimbirul. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, precizează că acesta se poate administra sub formă de tinctură, macerat sau decoct. "Dar pentru că vorbim de concediu, practică este tinctura", adaugă specialistul nostru. Tinctura se administrează de trei ori pe zi, cu o zi înainte de a pleca în concediu. Ultima doză se administrează cu cel puţin 30 de minute înainte de a urca în mijlocul de transport.Contra răului de mişcare la fel de eficiente sunt şi tincturile de busuioc, păducel şi muşeţel.


5850-128308-04_16_sante26.jpgCeapa calmează înţepăturile
Alcoolul se dovedeşte eficient pentru înţepăturile de insecte. În alcool se adaugă uleiuri volatile de lavandă şi sunătoare şi se masează pielea.
Remediul cel mai bun în acest caz rămâne tinctura din sâmburi de gutui, dar aceasta este greu de obţinut. Astfel, dacă ştiţi că atrageţi tânţarii sau alte insecte, preparaţi-vă din toamnă o tinctură din sâmburii de gutui. La 100 ml de alcool se pun 2 linguriţe de sâmburi de gutui. Se lasă 14 zile la macerat într-un loc răcoros. După cele 14 zile se strecoară şi se păstrează la frigider.
Pentru înţepăturile de viespi şi albine, specialistul nostru recomandă masarea zonei cu ceapă crudă.


5850-128307-04_16_sante25.jpgArsură? Ulei de lavandă, mentol
În cazul arsurilor solare, doctorul Cristina Bălănescu recomandă să se efectueze o consultaţie medicală pentru a depista gradul arsurii. De asemenea, specialistul nostru recomandă să se consume multe lichide, mai multe decât de obicei. Dacă v-aţi pricopsit cu o dureroasă şi inestetică arsură solară, alegeţi cremele cu extract de melc, de muşeţel şi lavandă. "De evitat sunt uleiurile de sunătoare şi cele de morcov pentru că acestea atrag razele solare", ne sfătuieşte specialistul nostru. Cel mai la îndemână este iaurtul, în care se pot adăuga câteva picături de lavandă. Lactoza hrăneşte foarte bine pielea şi calmează arsurile solare.
În ceea ce priveşte aplicarea de alcool (spirt, alcool mentolat), specialistul nostru spune că răcoreşte pe moment, dar pe parcurs se observă o încălzire zonală şi astfel arsura devine şi mai dureroasă. Este eficient laptele bătut în care se adaugă mentol sau ulei de lavandă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare