x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Tusea tace cu infuzie de smochine

Tusea tace cu infuzie de smochine

de Gina Matei    |    12 Oct 2010   •   00:00
Tusea tace cu infuzie de smochine
Sursa foto: /Thinkstock

Cu rol terapeutic, de la smochine se folosesc frunzele şi fructele, deoarece sunt bogate în minerale (potasiu, fier, fosfor, clor, sulf, sodiu, magneziu) şi vitamine (A, C etc.). Tocmai conţinutul le recomandă în tratarea oboselii cronice şi a asteniei.

Atenţie! Pentru că sunt hipercalorice, smochinele nu sunt recomandate persoanelor supraponderale sau obeze, precizează Cristina Bălă­nescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.

CONTRA DEPRESIEI ŞI ANXIETĂŢII
Pentru a beneficia de efectul energizant se prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze şi o cană de apă fiartă. Se lasă 5 minute la infuzat şi se vor bea două căni pe zi. Aceeaşi infuzie poate fi folosită şi în tratarea unor afecţiuni precum: tusea, reglarea menstruaţiei, tulburări de circulaţia sângelui.

Doctor Cristina Bălănescu recomandă ca persoanele cu tulburări de menstruaţie să asocieze infuzia de smochine cu cea de traista ciobanului.
Tinctura din frunze de smochin, ce poate fi procurată de la magazinele plafar, are efect calmant, fiind indicată pentru ameliorarea depresiei şi a anxietăţii.

ELIMINĂ TOXINELE

Care sunt proprietăţile terapeutice ale fructelor de smochin şi de ce este indicat să le consumăm ne dezvăluie profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.

În primul rând, datorită fibrelor, smochina are rolul unui laxativ uşor. Acestea stimulează digestia, contribuie la eli­minarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsi­milor. Condiţia: să fie consumate cu moderaţie.

Pentru că sunt o sursă bună de magneziu, smochinele asigură buna funcţionare a sistemului nervos. Iar vitaminele din compoziţie întăresc imunitatea, prevenind virozele respiratorii, foarte frecvente în acest sezon.

Specialistul nostru atrage atenţia că diabeticii nu au voie să mănânce smochine decât la indicaţia medicului. Asta pentru că smochinele au un conţinut ridicat de glucoză şi fructoză.

Doctorul Cristina Bălănescu precizează că din fructe se poate obţine şi un ceai. Astfel, se fierb 50-100 g smochine într-un litru de apă. Acest ceai dă rezultate bune în tratarea bolilor căilor respiratorii (bronşite, laringite, traheite şi stări febrile). În acest caz, se administrează 1-2 căni de ceai, cu 1-2 ore înainte de masă, timp de 10-12 zile.

UZ EXTERN
Cataplasmele cu smochine se folosesc pentru tratarea furunculelor, a abceselor (inclusiv a celor dentare), arsurilor, bătăturilor. În acest sens, smochinele se taie în două şi se fierb în apă sau în lapte. Se aplică direct pe zonele cu probleme.

SFAT
Pentru a beneficia de întreaga valoare energetică a smochinelor, alegeţi-le doar pe cele proaspete. Când le cum­păraţi, asiguraţi-vă că sunt moi.


SMOCHINE - 100g
● magneziu 20 mg
● calciu 54 mg
● fier 0,6 mg
● potasiu 240 mg
● vitamina C 5 mg
● vitamina PP 0,5 mg
● vitamina B1 0,06 mg
● vitamina B2 0,05 mg

×
Subiecte în articol: terapii complementare