x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Uleiul de cătină calmează rinita

Uleiul de cătină calmează rinita

de Oana Antonescu    |    20 Mai 2008   •   00:00

Pentru nasul mereu înfundat şi roşu există cîteva remedii blînde, care vă vor ajuta să respiraţi normal şi să vă bucuraţi din nou de viaţă. Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne recomandă picături nazale şi ceaiuri care ameliorează simptomele neplăcute ale rinitei alergice.



Pentru nasul mereu înfundat şi roşu există cîteva remedii blînde, care vă vor ajuta să respiraţi normal şi să vă bucuraţi din nou de viaţă. Dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne recomandă picături nazale şi ceaiuri care ameliorează simptomele neplăcute ale rinitei alergice.

Picături

Pentru refacerea mucoasei nazale şi calmarea simptomelor neplăcute, foarte eficiente sînt picăturile de ulei de cătină, care se administrează de două, maximum trei ori pe zi, cîte o picătură pentru fiecare nară. Uleiul de cătină se găseşte la magazinele naturiste, dar se poate prepara şi acasă. Se umple un borcan cu fructe zdrobite de cătină, iar peste ele se toarnă ulei de măsline. Se acoperă şi se lasă la macerat 14 zile, într-un loc ferit de căldură şi lumină. La administrare, veţi percepe iniţial o senzaţie de usturime a nasului, dar treptat ea se va resimţi mai puţin.

Uleiul de mentă, asociat sau nu cu uleiul de lavandă, calmează secreţiile nazale şi vă ajută să respiraţi normal. Se administrează cîte o picătură în fiecare nară, de două-trei ori pe zi, alternînd cele două tipuri de uleiuri. Uleiul de eucalipt este un foarte bun dezinfectant şi, totodată, diminuează secreţia nazală. Pentru a administra corect aceste picături, aşezaţi-vă în poziţie culcat, cu capul lăsat spre spate. Numai în acest mod lichidul va curăţa în totalitate cavitatea nazală.

În paralel cu picăturile care atenuează simptomele rinitei este important să acţionăm şi asupra alergiei, ne spune dr Cristina Bălănescu. Cel mai bun tratament al alergiilor de orice fel este ceaiul de trei-fraţi-pătaţi. Se prepară o infuzie (plantă opărită) cu o linguriţă de plantă la o cană cu apă şi se administrează trei căni pe zi. Decoctul de măceşe este un alt remediu recomandat de specialistul nostru pentru calmarea simptomelor rinitei alergice. La o cană cu apă se folosesc 10 măceşe, care se fierb timp de 5-7 minute. Se consumă două-trei căni pe zi.

Senzaţia de nas înfundat poate fi ameliorată şi cu tinctură de leurdă. Frunzele proaspete de leurdă se spală, se lasă la uscat 24 de ore, apoi se pun într-un borcan (fără a le îndesa) şi se toarnă peste ele alcool de 40 de grade. Se lasă la macerat 14 zile într-un loc întunecos şi se administrează 10 picături, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, diluate în apă sau ceai.

APĂ MARINĂ. O cauză importantă de inflamare a mucoasei nazale o constituie infecţiile virale sau bacteriene. Secreţiile nazale, de obicei transparente şi apoase, sînt dense şi colorate gălbui sau verzui, cînd există o infecţie a cavităţii nazale. Picăturile cu apă marină sau apă cu sare îmbunătăţesc respiraţia şi dezinfectează tractul respirator. La 100 ml de apă adăugaţi o jumătate de linguriţă de sare grunjoasă. Se administrează cîte o picătură în fiecare nară, de mai multe ori pe zi. În paralel cu picăturile, se vor administra tablete de propolis sau propolis ca atare, sub formă de batoane. Din ele se rup bucăţele de dimensiunea unui bob de piper şi se vor consuma trei-patru pe zi.

×
Subiecte în articol: apă terapii complementare