x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Uleiuri pentru pielea de bebelus

Uleiuri pentru pielea de bebelus

00 0000   •   00:00

Pielea nou-nascutilor este mult mai sensibila decat a noastra si nu este adaptata la modificarile de temperatura. "La inceput, pielea bebelusului nu este capabila sa joace rolul de sistem de termoreglare a organismului", arata dr. Cristina Balanescu, medic primar medicina generala, cu competenta in medicina complementara, de la Centrul de Sanatate Clar. De aceea, pentru confortul bebelusului, specialistul le recomanda parintilor sa ii faca masaj in fiecare seara. Atentie insa la modul de folosire si la cantitatile uleiului de masaj. Utilizate in exces, uleiurile pot crea la nivelul pielii sugarului un strat suplimentar care impiedica dezvoltarea sistemului de termoreglare. In plus, cantitatile prea mari de ulei pot provoca iritatii. Pentru masajul bebelusului, doctorul Cristina Balanescu se opune folosirii uleiurilor preparate in totalitate in casa. "Cele mai indicate sunt uleiurile speciale pentru copii, care se gasesc in comert, pentru ca acestea au o dozare foarte buna a grasimilor in ulei. Ceea ce pot sa faca parintii este sa aduca imbunatatiri acestor produse din comert, adaugand uleiuri esentiale de plante", ne sfatuieste specialistul.

Efect calmant

Astfel, daca aveti un copil plangacios, agitat, care nu doarme suficient sau care nu si-a adaptat inca ritmul la somnul de noapte, atunci puteti sa adaugati in uleiurile cumparate de la farmacie cateva picaturi de ulei esential de lavanda. Acesta are efect calmant, este un bun sedativ si trebuie utilizat seara, pentru a-l face pe micut sa adoarma mai repede. "Foarte mare atentie cu dozajul: la 200 ml ulei pentru copii se vor adauga maximum 10 picaturi de ulei esential", avertizeaza dr. Cristina Balanescu. Tot pentru a obtine un efect calmant, specialistul recomanda uleiul de tei. Cu acesta se maseaza piciorusele, talpile, bratele micutului, evitand palmele, pentru ca bebelusul are tendinta sa bage degetele in gurita. Uleiul de tei se dilueaza astfel: la 50 ml de ulei de masline se pot pune 50 de picaturi de ulei esential de tei. Pentru a intretine pielea micutului, unul dintre cele mai indicate uleiuri este cel de migdale, care ajuta la regenerarea celulelor epiteliale si la stimularea circulatiei la nivelul pielii. Putem adauga la cantitatea dintr-o sticluta de ulei pentru copii (200 ml), 20-30 ml ulei de migdale. In cazul copiilor care au colici, putem sa folosim uleiul de cimbru si de anason. Cu aceste doua uleiuri, diluate in ulei de masline, se poate prepara un amestec cu care se maseaza in sensul acelor de ceas burtica celui mic. "Dupa ce se incheie masajul, se sterge surplusul de ulei, se pune pampersul si se asaza micutul pe burtica, pentru ca uleiul sa isi faca efectul", arata dr. Balanescu. Cantitatea de ulei cu care se maseaza copilul trebuie sa fie minima. "Nu se fac masaje cu uleiuri in mod frecvent, ci o singura data pe zi. Cel mai indicat este ca uleiurile sa se aplice dupa baita de seara, pentru ca atunci substantele din ulei patrund cu mai multa usurinta in straturile profunde ale pielii", explica specialistul.

CEAIURI. In baita copilului se pot pune amestecuri din mai multe plante, in functie de problemele pe care le are copilul si de efectul pe care vrem sa il obtinem. Daca are o piele sensibila, cu puncte rosii si daca micutul face cu usurinta iritatii la fundulet, in apa calduta de baie se adauga 250 ml de infuzie de musetel. "Daca vrem sa obtinem si un efect de linistire a copilului, putem sa amestecam musetelul cu lavanda", ne sfatuieste dr. Cristina Balanescu.

×
Subiecte în articol: ulei terapii complementare