x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Un ceai verde pentru siluetă

Un ceai verde pentru siluetă

09 Oct 2007   •   00:00

Se spune că Shen Nung, zeul chinez al ierburilor, a descoperit planta de ceai - Camellia Sinensis - in urmă cu 5.000 de ani. Pe cănd Shen Nung se afla intr-o călătorie, frunze uscate de ceai au căzut in apa pe care se pregătea să o bea.

Se spune că Shen Nung, zeul chinez al ierburilor, a descoperit planta de ceai - Camellia Sinensis - in urmă cu 5.000 de ani. Pe cănd Shen Nung se afla intr-o călătorie, frunze uscate de ceai au căzut in apa pe care se pregătea să o bea. Zeul a băut lichidul şi a descoperit că are proprietăţi revigorante. Aceasta este povestea ceaiului verde, care s-a imbogăţit de-a lungul timpului. Astfel, Japonia a devenit patria ceaiului verde şi a celui negru, iar pauza de ceai englezească a ajuns aproape un ritual.

Povestea contemporană a ceaiului verde se bazează pe studii ştiinţifice. Această băutură revigorantă incetineşte imbătrănirea, impiedică creşterea colesterolului, ajută la păstrarea siluetei, intăreşte sistemul imunitar şi previne cancerul. Toate aceste proprietăţi ale ceaiului verde se datorează in primul rănd antioxidanţilor pe care ii conţine. Aşa că profitaţi atunci cănd sunteţi invitaţi la o ceaşcă de ceai. Aromă deosebită, relaxare şi o cantitate insemnată de antioxidanţi - toate acestea se găsesc intr-o ceaşcă de ceai verde. Frunzele de Camellia Sinensis sunt o sursă bună de potasiu, fosfor, iod, vitaminele C, E, B1, B2, PP, K. De asemenea, frunzele acestei plante conţin taninuri, care stimulează digestia, favorizează eliminarea toxinelor şi arderea kilogramelor in plus. De aceea, ceaşca de ceai verde nu trebuie să lipsească din regimul persoanelor care vor să slăbească.

Remediu anticancer

Studii efectuate in Japonia au demonstrat proprietatea ceaiului verde de a impiedica creşterea tumorilor maligne. Proprietăţile anticancerigene se datorează polifenolilor, substanţe care apară ADN-ul celular de radicalii liberi şi distrug celulele canceroase. Sunt suficiente una-două căni de ceai indulcit cu miere zilnic. Dr Cristina Pavel, medic de familie, cu competenţă in apifitoterapie şi homeopatie, ne sfătuieşte să bem ceaiul verde in prima parte a zilei. Frunzele de Camellia Sinensis conţin cafeină, teobromină, teofilină, substanţe excitante care pot determina stări de agitaţie, nervozitate, insomnie.

Ştiaţi că

Culesul frunzelor de ceai se face inainte de răsăritul soarelui. Culegătorii aleg numai mugurii şi căteva frunzuliţe tinere din vărf. Frunzele culese după răsăritul soarelui işi pierd aroma.

Ceaiul verde, ceaiul negru şi cel alb provin din aceeaşi plantă - Camellia Sinensis. Diferenţa constă in modul in care sunt culese şi procesate frunzele.

Centrul de studiu al cancerului din Japonia a descoperit că numărul cazurilor de cancer este mai mic cu 20%-25% la persoanele care beau ceai verde zilnic.

Medicii recomandă ceaiul verde persoanelor care suferă de cancer şi fac radioterapie. Ceaiul are rol protector impotriva radiaţiilor.

Femeile care alăptează trebuie să fie precaute la consumul de ceai verde sau negru. Ceaiul conţine cafeină care poate ajunge in lapte, iar sugarul devine agitat.

×
Subiecte în articol: verde ceai terapii complementare