x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Un ten luminos cu petale de crin

Un ten luminos cu petale de crin

28 Mar 2006   •   00:00

Printre secretele de frumusete ale bunicii se numarau si retetele cu petale de flori. Dintotdeauna, femeile si-au dorit sa aiba un ten catifelat ca petalele de trandafir si alb ca petalele de crin.

Printre secretele de frumusete ale bunicii se numarau si retetele cu petale de flori. Dintotdeauna, femeile si-au dorit sa aiba un ten catifelat ca petalele de trandafir si alb ca petalele de crin.
Sub forma de infuzie sau macerate, petalele de crin sau de trandafir au efect hidratant si tonifiant asupra oricarui tip de ten. Petalele se folosesc fie proaspete, fie uscate. Pentru hidratarea pielii, dar si pentru inlaturarea stresului dupa o zi obositoare putem adauga in baie petale de crin sau de trandafir.

Parfumul florilor de crin este foarte puternic, uneori greu de suportat. In cantitati mici insa aroma crinilor are o actiune benefica asupra psihicului, fiind un excelent mijloc de inlaturare a stresului. In acelasi timp, petalele de crin sunt recomandate pentru revigorarea tenului obosit si estomparea cearcanelor. Infuzia din petale de crin – o lingura de petale la o cana cu apa fierbinte – are proprietati antiseboreice, calmante si antiseptice.

APA DE TRANDAFIRI


"Pentru tonifierea tenului obosit putem pregati un macerat la rece din petale de trandafir. Astfel, petalele proaspete se pun in apa rece de seara pana dimineata, apoi ne spalam fata cu aceasta solutie", ne sfatuieste dr. Cristina Pavel, medic specialist medicina generala, cu competenta in apifitoterapie si homeopatie. Proprietati revigorante are si infuzia din petale de trandafir uscate: o mana de petale de trandafir uscate se pune intr-o jumatate de litru de apa fierbinte, se lasa la infuzat o ora, apoi se foloseste pentru spalarea fetei dimineata. Persoanele care au ten gras pot combina infuzia rece cu putin alcool. Cu acest amestec se tamponeaza tenul sau se pun comprese pe frunte, barbie si nas. Infuzia din petale de trandafir amestecata cu alcool are proprietati astringente, favorizand inchiderea porilor.

In cosmetica se foloseste si uleiul volatil de trandafir. Mastile in care se adauga cateva picaturi de ulei de trandafir au proprietati dezinfectante, ne apara tenul de efectele nocive ale poluarii, combat acneea si aparitia ridurilor. Uleiul de trandafir adaugat in baie hidrateaza si catifeleaza pielea. Uleiul volatil de trandafir este recomandat de asemenea pentru ingrijirea parului, caruia ii reda stralucirea pierduta din cauza vopsitului si coafatului frecvent.

MASAJ. Cateva petale in apa rece. Le tinem cateva ore. Solutia obtinuta reda tenului aspectul stralucitor, eliminand toxinele formate la suprafata pielii. Pentru a reda fermitatea pielii sensibile din zona gatului este bine sa ne masam cu ulei volatil de crin. Dr. Cristina Pavel ne atrage atentia sa nu folosim uleiurile volatile nediluate, direct pe piele. Fiind foarte concentrate, uleiurile volatile pot sa produca unele iritatii cutanate, fotosensibilitate.

×
Subiecte în articol: crin trandafir terapii complementare petale