x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Urzica te scapă de anemie!

Urzica te scapă de anemie!

de Gina Matei    |    02 Mar 2010   •   00:00
Urzica te scapă de anemie!
Sursa foto: /Thinkstock

Aspectul ei ne ţine la distanţă, cu atât mai mult cu cât ştim că înţeapă. Însă conţinutul ne determină să apelăm la urzici în caz de hemoragii, litiaze renale, afecţiuni ale pielii.

BUNĂ PENTRU ANEMICI
Tocmai pentru că are un conţinut bogat de vitamine şi minerale, urzicile sunt recomandate în caz de anemie. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med, ne asigură că urzica revitalizează organismul. Efectul este şi mai puternic dacă urzica se asociază cu cătina.

Ceaiul de urzică asigură necesarul de fier de care organismul are nevoie, motiv pentru care specialistul nostru îl recomandă în stările de oboseală şi de epuizare. Este nevoie de un consum frecvent, însă efectul este garantat: îmbunătăţirea tonusului.

Urzica este indicată în cazul hemoragiilor uterine, hemoragiilor abundente ale rănilor şi al modificărilor ciclului menstrual. Pentru toate acestea, se recomandă infuzia din frunze de urzică preparată dintr-o lingură din acestea şi 250 ml de apă. Se consumă 3-4 căni pe zi, între mese.

La fel de eficient este şi decoctul obţinut dintr-o linguriţă de rădăcină de urzică mărunţită la 250 ml de apă. Se fierbe 8-10 minute, se strecoară şi se bea pe parcursul zilei, între mese.

DETOXIFIEREA DE PRIMĂVARĂ
Organismul are nevoie de detoxifiere! În ajutorul lui, în prag de primăvară, vine tot urzica. Aceasta ajută la eliminarea toxinelor din sânge. În acest sens, se recomandă o cură cu infuzie de urzici. Este indicat ceaiul de urzici consumat dimineaţa, pe stomacul gol sau înainte de mesele principale.

Pentru că are o influenţă pozitivă şi asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei.
Efectul diuretic pe care această plantă îl are face ca infuzia din frunze de urzică să fie benefică şi în cazul litiazelor renale, pentru că facilitează eliminarea calculilor renali.

ÎMPOTRIVA BĂTĂTURILOR
Băile cu urzici. Iată soluţia împotriva bătăturilor. Aşadar, se pun patru mâini de urzici într-un vas cu patru litri de apă rece. Se lasă peste noapte, iar a doua zi se încălzeşte lichidul. Atenţie! Specialistul nostru atrage atenţia că plantele se lasă în apă. Picioarele se ţin în această apă timp de 15-20 minute, apoi se ung bătăturile cu o cremă hidratantă.

EFECT COSMETIC
Conţinutul de vitamina A face ca urzica să aibă un rol benefic pentru tratarea afecţiunilor pielii, astfel că simptomele eczemelor pot fi atenuate cu urzică. Vitamina B face bine podoabei capilare, urzica fiind remediul împotriva sebumului în exces şi al mătreţii. Doctorul Cristina Bălănescu recomadă ca în apa în care facem baie să punem câteva linguri de plantă mărunţită de urzică.

Urzica este sursă de:
n) aminoacizi
n) vitamine (A, B2, C, K)
n) clorofilă
n) săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu)
n) acid folic
n) amine
n) cetone

×
Subiecte în articol: terapii complementare