x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Usturoiul şi bolile cardiovasculare

Usturoiul şi bolile cardiovasculare

de Gina Matei    |    06 Ian 2009   •   00:00

Bolile cardiovasculare pot fi controlate şi cu ajutorul usturoiului. Principiile active: glucoza, fructoza, maltoza, rafinoza, protidele, uleiul eteric, vitaminele C, B1, B2, PP, E, fitohormoni şi enzime recomandă usturoiul ca un remediu eficient pentru scăderea tensiunii arteriale, dar şi pentru scăderea grăsimilor din sânge.



“Un rol foarte important îl are uleiul eteric, care este format din 67 de compuşi. Acest ulei are un rol benefic la nivelul sistemului circulator şi la nivelul inimii”, precizează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate ClarMed.

Consumul periodic de usturoi determină o bună circulaţie a limfei (lichid limpede şi incolor, conţinând plasmă şi leucocite), la nivelul acesteia găsindu-se o serie de enzime, vitamine şi hormoni. Buna circulaţie a limfei atrage după sine o îmbunătăţire a secreţiei glandelor endocrine, dar şi o îmbunătăţire a activităţii tubului digestiv.

Eliminarea toxinelor

Un consum frecvent de usturoi reuşeşte să cureţe vasele sangvine de plăcuţele de aterom (colesterol), oferind o bună hrănire tuturor ţesuturilor. Însă cel mai important efect îl reprezintă îmbunătăţirea activităţii inimii. Persoanele care mănâncă periodic usturoi prezintă un risc mult mai scăzut de infarct comparativ cu cele care evită acest aliment. De asemenea, usturoiul ajută la eliminarea toxinelor acumulate în timpul fumatului. De fapt, se spune că usturoiul are capacitatea de a  îmbunătăţi tonusul tuturor organelor.

Usturoiul poate fi consumat ca atare sau pisat, preparat sub formă de mujdei. “Recomand ca mujdeiul să fie lipsit de alte adaosuri. Pur şi simplu să se piseze usturoiul, peste care să fie turnată apă”, ne sfătuieşte dr Cristina Bălănescu. Tinctura şi tabletele de usturoi sunt la fel de eficiente şi prezintă un avantaj care nu trebuie neglijat: mirosul neplăcut nu este atât de persistent. Modul de preparare a tincturii este următorul: se umple un borcan de 400 ml cu usturoi sfărâmat, peste care se toarnă alcool de 40 de grade (de cereale sau pur). Se lasă la macerat 14 zile şi se administrează sub formă de picături. Sunt recomandate zece picături pe zi, fie dimineaţa, fie seara.

UZ EXTERN. Usturoiul poate fi folosit şi pentru uzul extern, nu doar pentru cel intern. Bătăturile, negii, ulceraţiile, oxiuraza şi reumatismele sunt câteva dintre afecţiunile în tratarea cărora se poate face apel la usturoi. Pentru uzul extern, usturoiul mai este recomandat în unele cazuri de dispepsii de fermentaţie, balonări intestinale, bronşite cronice, gripă, rinite, tuse, astm bronşic.

RECOMANDĂRI. Dr Cristina Bălănescu recomandă să se folosească usturoiul românesc, care este mult mai bun, deşi mai mic şi mai greu de curăţat. “Să nu uităm că întotdeauna plantele crescute pe pământul pe care ne-am născut ne transmit cele mai bune minerale de care avem nevoie”, precizează dr Cristina Bălănescu.

SFATUL MEDICULUI. “Recomand această cură, pentru că efectele nu vor întârzia să apară”, consideră dr Cristina Bălănescu. Cura vizează ca pacientul să consume patru-cinci zile usturoi, patru-cinci zile să facă pauză, această serie fiind reluată la recomandarea specialistului. În perioada de pauză se poate elimina mirosul neplăcut din piele.

×
Subiecte în articol: usturoi usturoiul terapii complementare