x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Varza face ordine în organism

Varza face ordine în organism

01 Sep 2009   •   00:00
Varza face ordine în organism
Sursa foto: /Stockexpert

Folosită încă din Antichitate pentru badijonarea rănilor şi îngrijirea ochilor, varza a devenit în timp un remediu pentru o serie de boli printre care ulcerul gastric, eczemele, maladia Alzheimer sau constipaţia. Alte afecţiuni, precum cancerul de colon, de sân sau de prostată, pot fi prevenite printr-un consum constant de varză.



Din păcate, toate aceste beneficii asupra sănătăţii sunt mai puţin cunoscute în comparaţie cu vestita "supă de varză", despre care se spune că face minuni în curele de slăbire.

ELIMINĂ TOXINELE
Varza albă, roşie, creaţă, broccoli sau varza de Bruxelles... toate fac parte din familia cruciferelor, denumire dată de florile lor în formă de cruce. Potrivit profesorului Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cruciferele conţin substanţe foarte importante în prevenirea cancerului şi în eliminarea toxinelor din organism Însă beneficiile cruciferelor nu se opresc aici. De exemplu, varza albă este o sursă bogată de potasiu, calciu, zinc (important pentru sănătatea prostatei, a sistemului reproducător, dar şi a sistemului antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi din organism), în vitaminele B1, B2, B3, B6, acid folic şi vitamina E.

Deoarece este constituită din apă în proporţie de 93%, varza albă are o energie foarte mică, numai 19 kilocalorii la o sută de grame. Profesorul Mencinicopschi spune că varza este un bun "măturător" al tubului digestiv, datorită fibrelor alimentare conţinute. În ciuda acestor aspecte, profesorul Mencinicopschi nu recomandă reţetele de slăbit care se bazează pe supa de varză. "E un regim monoton, deoarece varza nu este un aliment complet. Ea este eficientă atunci când este inclusă într-o dietă diversificată", afirmă profesorul.
Fibrele conţinute de această legumă reglează funcţia intestinului, scad nivelul colesterolului "rău" şi combat constipaţia.

PREVINE GASTRITA
Chiar dacă sunteţi tentaţi să preparaţi varza alături de un ciolan afumat, aflaţi că este mult mai sănătoasă dacă o mâncaţi crudă, sub formă de salate sau preparată prin înăbuşire, alături de o carne mai slabă. Astfel, preveniţi gastrita şi ulcerul. Varza mai poate fi consumată şi sub formă de suc proaspăt, de două-trei ori pe săptămână, deşi nu are un gust plăcut. Fiertura din varză este recomandată mai cu seamă în bronşită şi guturai.

"Varza este interzisă persoanelor cu hipotiroidie, deoarece conţine o substanţă care blochează activitatea tiroidei. Varza murată nu se recomandă hipertensivilor şi celor cu afecţiuni hepato-renale, deoarece are foarte multă sare", ne atrage atenţia profesorul Mencinicopschi.
Potrivit specialistului nostru, în timpul iernii, zeama de varză murată oferă organismului mai multă vitamina C decât portocalele sau lămâile. Mai mult, atât varza murată, cât şi zeama ei sunt alimente probiotice, deoarece în ele se dezvoltă o microfloră similară celei din iaurt.

×
Subiecte în articol: terapii complementare