x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Veninul de albina vindeca astenia

Veninul de albina vindeca astenia

de Magda Marincovici    |    19 Feb 2004   •   00:00

Intepaturile albinelor activeaza sistemul imunitar.Astenia de primavara bate la usa. Putem scapa de ea fara obisnuitele buline, doar prin cateva intepaturi de albina.

Doctorul Nicolae Botea, medic specialist, spune ca doua-trei intepaturi de albina activeaza sistemul imunitar si astfel amelioreaza starile de astenie. Dar veninul de albina este eficient, totodata, in combaterea oboselii, insomniei, depresiei, durerilor de cap, stari de care ne "plangem" frecvent la cumpana dintre iarna si primavara.

TEST. Inainte de aplicarea acestei terapii, pacientul trebuie supus unui test. In functie de compatibilitate, medicul stabileste dozele de venin administrate. Daca pacientului i se declanseaza reactii alergice, atunci se va renunta la aceasta terapie. Veninul de albina poate fi un bun remediu si pentru cei mici, cu mentiunea ca in cazul lor intervine teama de intepatura. Daca testele sunt OK si se trece de bariera impusa de teama, medicul poate aplica aceasta terapie si copiilor. Veninul albinelor produca toare de miere contine cel putin 18 substante active. In compozitia acestuia se gasesc saruri minerale, acizi organici volatili, fosfataza, un important ferment, unele antibiotice, histamina, aminoacizi bogati in sulf.

METODE. Sunt folosite mai multe metode de patrundere in organism a veninului: intepatura directa a albinei, injectii cutanate cu venin purificat, administrarea de apitoxina sub forma de crema, introducerea veninului cu ajutorul curentului electric continuu si practicarea acupuncturii cu diverse produse apicole. Dintre aceste metode, medicul Nicolae Botea spune ca intepatura albinei sau "metoda directa" este cea mai avantajoasa pentru pacient. Albina este luata din stup sau dintr-un borcan, cu ajutorul unei pensete, este pusa pe zona cu probleme a corpului unde ea va intepa. Astfel, apitoxina vine direct de la sursa si isi pastreaza peste 90% dintre calitatile terapeutice.

Scade tensiunea arteriala Virtutile terapeutice ale veninului de albine sunt cunoscute de foarte multa vreme, chiar din Antichitate. Ele au fost semnalate de crescatorii de albine, care au observat ca durerile reumatismale articulare dispar ca urmare a intepaturilor de albine. In prezent, terapia cu venin de albine poate fi folositoare atat in cazurile reumatoide, dar si in alte suferinte: afectiuni ale aparatului locomotor, discopatii, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, ulcere, constipatie, tulburari de dinamica sexuala, ejaculare precoce.

Peste 3.000 de intepaturi Numarul intepaturilor este variabil in functie de afectiune si pacient. Daca o astenie poate fi "tratata" cu cateva intepaturi, scleroza in plagi este o afectiune ce poate fi ameliorata in ani de aplicare a acestei terapii. Sunt cazuri in care s-au efectuat peste 3.000 de intepaturi in aproape doi ani. Dar rezultatele sunt de-a dreptul spectaculoase. Persoane care se simteau niste "legume" au facut progrese deosebite.
 

×
Subiecte în articol: arhiva jurnalul