x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vin din struguri eco: Un strop de esenţă pură

Vin din struguri eco: Un strop de esenţă pură

de Florina Zainescu    |    15 Oct 2008   •   00:00
Vin din struguri eco: Un strop de esenţă pură

Producţia autohtonă de vin din struguri ecologici este mică: nici 200.000 de litri anul acesta. Vorba aceea, "esenţele tari se ţin în recipiente mici".



Producţia autohtonă de vin din struguri ecologici este mică: nici 200.000 de litri anul acesta. Vorba aceea, "esenţele tari se ţin în recipiente mici".
România are foarte puţine suprafeţe cu viţă-de-vie certificată ecologic: 65,63 ha anul trecut, potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii. Pe lângă acestea, în 2007 mai erau alte 212,56 ha aflate în perioadă de conversie. Suprafaţa certificată aproape că este împărţită între Staţiunea de Cercetare pentru Viticultură şi Vinificaţie Bujoru (35 ha de Merlot) şi firma privată Pietrosaraţii (28 ha pe rod).


Recoltă

Staţiunea Bujoru a recoltat anul acesta 193 de tone de struguri eco, din care se vor obţine undeva pe la 110.000 de litri de vin, după cum a estimat Cristina Simion, directoarea Staţiunii. "Pentru strugurii ecologici nu a fost un an bun. Am avut o producţie de 5.500 de kilograme la hectar, comparativ cu 9.000 de kilograme la hectar în sistem convenţional", a spus Simion. Ea a explicat că anul acesta, din aprilie şi până în iunie, a plouat în permanenţă. Şi în timp ce strugurii convenţionali au fost trataţi împotriva manei şi altor dăunători cu substanţe chimice sistemice, în viticultura eco s-au folosit doar substanţe de contact – sulfat de cupru – care sunt spălate de ploaie. "Nu poţi să intervii imediat şi să stropeşti iar şi iar după fiecare ploaie şi de aceea o parte din strugurii eco s-au mănat. Apoi din iunie şi până în 16 septembrie nu a mai plouat deloc, a fost o secetă cumplită, iar Merlotul, care este foarte sensibil, a început să se ofilească", a povestit Cristina Simion. Oricum, pentru viticultorii eco astfel de probleme nu reprezintă ceva neobişnuit. În fiecare an se luptă, prin mijloace naturale, să-şi protejeze producţia de struguri eco.
Pietrosaraţii a recoltat circa 103 tone de struguri eco: 9 tone de Chardonnay, 11 tone de Riesling italian, 52 de tone de Pinot Noir, 7 tone de Fetească neagră, 4 tone de Cabernet Sauvignon şi câte 10 tone de Merlot şi de Burgund mare. Şeful de cramă de la Pietrosaraţii estimează că se vor obţine în jur de 63.000 de litri de vin.


Probleme

Din păcate, ambilor producători autohtoni de vin din struguri eco le lipsesc liniile de îmbuteliere. Pietrosaraţii a comandat deja linia şi aceasta ar trebui să ajungă până la sfârşitul anului. Şi directoarea Staţiunii Bujoru îşi doreşte rezolvată această problemă. Ea spune că Merlotul din struguri eco s-a bucurat de succes la târguri, însă nu poate să îmbutelieze decât câteva sticle, manual. Iar când vine vorba să vândă vrac, i se oferă preţuri de nimic: 1,4 lei pe litru. "La acest preţ nu am vrut să vând, pentru că noi muncim foarte mult ca să-l facem. În străinătate costă pe la 7 euro sticla şi noi am coborât de la un euro pe litru la 2 lei", spune ea dezamăgită.

×
Subiecte în articol: tone struguri bio