x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Vinetele, aliat in lupta anticancer

0
06 Apr 2006 - 00:00
"Vitaminele si mineralele din legume au o eficienta chiar mai mare decat cele din fructe. Ne referim aici la prevenirea bolilor cardiovasculare, a obezitatii, a imbatranirii precoce si, mai ales, a cancerului", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Iar varza, vinetele si sfecla rosie sunt un trio campion in prevenirea cancerului. In sprijinul acestei afirmatii vin studiile care au demonstrat ca, datorita vitaminelor A, E si celor din grupul B, varza este cel mai puternic aliment cu proprietati anticancerigene. Varza poate contribui la eliminarea toxinelor din organism si la incetinirea cresterii tumorilor, in momentul in care boala s-a declansat. Varza rosie este chiar mai buna decat cea alba, pentru ca are un continut mai ridicat de antocianidine, pigmenti naturali cu actiune antioxidanta.

In ceea ce priveste actiunea anticancerigena, vinetele se claseaza imediat dupa varza – arata studii efectuate in Japonia. De obicei, nutritionistii recomanda legumele proaspete. Nici sfecla rosie nu se lasa mai prejos cand vine vorba despre proprietatile anticancerigene. Sucul de sfecla rosie este o sursa extraordinara de vitamine A, B, C si minerale – calciu, fier, potasiu. Din acest motiv contribuie la eliminarea rapida a substantelor toxice din organism. Pentru ca detoxifierea organismului sa se realizeze cat mai bine, in zilele in care bem suc de sfecla este bine sa evitam alimentele grele.

Putem sa le mancam oricand, la orice masa, cu unele precautii insa, asupra carora ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi: "Varza cruda trebuie consumata cu atentie de bolnavii de hipertiroidie pentru ca are un factor care favorizeaza aparitia gusei". De asemenea, in cazul sucului de sfecla nu este bine sa facem abuz pentru ca putem avea unele neplaceri – ameteli, greturi, stari de voma. Pentru a avea un gust mai placut, sucul de sfecla se dilueaza cu putina apa sau cu alte sucuri de fructe ori legume – lamaie, mar, morcov, castravete.

MINERALE. Vinetele isi pastreaza proprietatile nutritive chiar daca sunt prelucrate termic. Astfel, 100 g vinete coapte contin 18 calorii, 200 mg potasiu, 15 mg magneziu, 18 mg fosfor, 26 micrograme caroten. Continutul de minerale favorizeaza reducerea stresului oxidativ, actionand ca o metoda de prevenire a cancerului. Vinetele sunt alimente potrivite perioadelor caniculare, deoarece au un continut ridicat de apa – 93%.

LEGUME. In prevenirea cancerului, pe langa antioxidanti actioneaza si fibrele alimentare din legume. Acestea interfera cu metabolismul grasimilor si scad nivelul colesterolului in sange, reduc riscul de boli cardiovasculare, de hipertensiune. Daca scade colesterolul, scade si riscul de obezitate. Si implicit este redus riscul de cancer, stiut fiind ca obezii sunt predispusi de doua ori mai mult la cancer decat persoanele cu greutate normala.

VARZA. In 100 g varza cruda se gasesc 270 mg potasiu, 52 mg calciu, 50 mg vitamina C, 1 mg fier, 380 micrograme betacaroten, 75 micrograme acid folic. Datorita acestor fitonutrienti, varza previne unele forme de cancer. De asemenea, reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare si are efecte benefice in cazul bolnavilor de ulcer.

SFECLA ROSIE. Vitaminele si mineralele din sfecla rosie permit folosirea ei pentru scaderea colesterolului in sange. Sucul de sfecla mentine elasticitatea vaselor sangvine si scade tensiunea arteriala. Pentru stimularea functiei hepatice, bolnavii cu afectiuni ale ficatului pot manca dimineata, pe stomacul gol cate 100-150 g sfecla proaspata.
Citeşte mai multe despre:   varza,   sfecla,   terapii complementare

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare...

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile
Diagnosticele şi terapiile din categoria tratamentelor alternative naturiste utilizează aparatura şi programele biorezonanţei. Biorezonanţa porneşte şi de la teoria agresiunii bolilor mai întâi asupra zonei...

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede
Așa, pe ultima sută de metri, dacă vreți să mai slăbiți puțin înainte de Revelion și nu vă tentează programul de 3 zile pe care l-am dat ieri, o soluție de avarie este să apelați la alimentele cu...

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare
Cazurile de înec cu mâncare sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor. Din păcate, o simplă bucată de cozonac, de pâine sau de friptură poate fi fatală, dacă este „înghiţită”...

Ficatul şi plămânii nu dor

Ficatul şi plămânii nu dor
Specialiştii au făcut un clasament al celor mai brutale dureri, iar pe primul loc se află durerea din pancreatita acută. Tot medicii limpezesc şi greşeala de a zice „mă doare ficatul, mă doare plămânul”....

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase
„Du-te la medic” nu este un sfat, trebuie să devină o poruncă, dacă vrei să prelungeşti starea ta de sănătate. Dar acest motto are nevoie de o adăugare: „du-te la medic cât mai devreme”, fiindcă...

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că, în fiecare an, se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile...
Serviciul de email marketing furnizat de