x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Vitamine din fructe exotice

Vitamine din fructe exotice

11 Oct 2005   •   00:00
TERAPII COMPLEMENTARE
Avocado si mango au un continut ridicat in vitaminele C, D si E. Din acest motiv, cele doua fructe exotice au numeroase intrebuintari terapeutice, atat crude, cat si coapte.

Avocado alunga depresia

Copt, avocado trateaza depresiile si migrenele. "O cura de doua-trei fructe zilnic, vreme de 10 zile, are un efect benefic asupra psihicului", ne spune medicul specialist in acupunctura si fitoterapie Codrut Tutu. Daca nu va place gustul fructului, preparati un suc din aceeasi cantitate de fructe. Desi fructul crud nu este la fel de savuros, el asigura un aport sporit in vitamina C si substante care stimuleaza imunitatea si purifica rinichii de toxine. Suferinzii de pancreatite, hepatite si ciroze ar trebui sa consume din belsug acest fruct exotic. Crud, avocado regleaza secretiile pancreasului, splinei si ficatului si asigura detoxifierea acestor organe. Avocado crud regleaza secretia de suc gastric, ameliorand unele suferinte ale stomacului.

BOLI DE INIMA. "Avocado este cunoscut mai mult in cosmetica, sub forma de ulei. Si totusi avocado are o mare valoare nutritiva, datorita continutului crescut de minerale si vitamine: A, B6, C, E, zinc, potasiu. Un avocado pe zi asigura protectie cardiovasculara si are ca rezultat scaderea colesterolului", explica doctorul Larisa Ionescu-Calinesti, medic specialist medicina interna, cu specializare in api-fitoterapie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.

Mango contra racelilor

Un singur fruct de mango pe zi asigura necesarul zilnic de vitamina C. In plus, el completeaza necesarul de vitamine A, B1 si B2. Alegeti insa cu grija fructele de mango. Ele sunt vitaminizante spre coacere, dar nu si atunci cand sunt prea coapte. "Mango reda elasticitatea vaselor de sange si stimuleaza circulatia periferica. In plus, el stimuleaza productia de celule sangvine", explica medicul specialist in fitoterapie Codrut Tutu. Tot spre coacere, mango este benefic pentru intestinele subtire si gros, intrucat curata de toxine pliurile intestinale. Cu o cura de 10 zile, in care mancati zilnic patru fructe, va asigurati o stare generala buna. Crude, fructele de mango pot fi intrebuintate ca tratament impotriva racelilor, pentru ca actioneaza ca un dezinfectant, in special pentru amigdale. Mancati doua fructe pe zi, vreme de 12 zile pentru ca efectul acestui fruct exotic sa fie sigur. Datorita continutului de vitamina A, mango imbunatateste vederea. Taiati cateva felii de mango mai crud si aplicati-le pe ochi. Feliile se tin 10-15 minute, pana cand se incalzesc. Atentie insa! Tineti ochii bine inchisi pentru ca fructul va poate provoca usturimi.

FRUCTUL COPIILOR. Denumit regele fructelor asiatice, mango este recunoscut pentru utilizarea lui in dischinezii biliare. Pentru a ajuta bila "lenesa" se recomanda cura de 10 zile cu o jumatate de fruct in fiecare dimineata. Mango copt este indicat copiilor subponderali. Acest fruct reprezinta o sursa pretioasa de vitamine si minerale. Pentru dobandirea greutatii normale varstei, medicul Larisa Ionescu-Calinesti recomanda copiilor, toamna si primavara, cate un mango zilnic, timp de 10 zile.
×
Subiecte în articol: fructe avocado mango terapii complementare