x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Zmeura şi cariile dentare

Zmeura şi cariile dentare

07 Aug 2007   •   00:00

Rătăcind pe poteci de munte, ca să scăpăm de razele toropitoare ale soarelui, vom intălni locuri minunate, arbori umbroşi şi tufe de măceşe, de frăguţe, de zmeură. Foarte apreciată pentru dulceaţă şi aromă, zmeura are numeroase beneficii pentru sănătate.

Rătăcind pe poteci de munte, ca să scăpăm de razele toropitoare ale soarelui, vom intălni locuri minunate, arbori umbroşi şi tufe de măceşe, de frăguţe, de zmeură. Foarte apreciată pentru dulceaţă şi aromă, zmeura are numeroase beneficii pentru sănătate. Cunoscută şi sub denumirea de "rug de munte", zmeura are un gust aparte şi proprietăţi hrănitoare şi curative, acoperind necesităţile nutritive ale organismului, datorită conţinutului mare in vitamine, minerale, pectine şi flavonoide. Zmeura proaspătă este un veritabil depozit de vitamina C. Zmeura are proprietatea de a reduce aciditatea de la nivelul stomacului. Pe de altă parte, cura de zmeură combate constipaţia şi se dovedeşte un bun aliat in menţinerea greutăţii corporale, deoarece conţine un număr mic de calorii. Zmeura este recomandată şi persoanelor care au probleme legate de hipertensiunea arterială. De asemenea, in cazul unei răceli, scade febra puternică şi facilitează expectoraţia. Sub formă de gargară, ceaiul de zmeură este benefic pentru tratarea afecţiunilor faringiene, datorită proprietăţilor sale antiinflamatorii.

Diabet

Frunzele de zmeur sunt indicate pentru eliminarea toxinelor din organism. Totodată, mugurii de zmeur sunt un bun remediu pentru tratarea afecţiunilor ovariene. Zmeura este indicată in unele afecţiuni genitale, cum ar fi cistita.

Aceste fructe ocupă un loc special in dieta diabeticului. Ceaiul din muguri de zmeur este indicat pentru reglarea glicemiei. Ştim că unele siropuri medicinale nu sunt prea plăcute la gust, deşi ele au efecte spectaculoase asupra copiilor chinuiţi de tuse. Dar adesea copiii resping aceste siropuri, prelungindu-şi calvarul provocat de reprizele de tuse. In aceste cazuri, siropul de tuse poate fi combinat cu sirop obţinut din zmeură, reuşind astfel să atenueze gustul şi "să-l păcălească" pe micuţul stăpănit de tuse. Frunzele uscate sau cele proaspete, zdrobite, mai sunt folosite ca "oblojeli" pentru răni, date fiind proprietăţile lor dezinfectante. Totodată, compresele calde cu ceai din frunze de zmeur vindecă diverse erupţii. Cei care mănăncă zmeură proaspătă se pot bucura şi de efectele benefice ale acesteia in privinţa prevenirii cariilor dentare şi a calmării nevralgiilor dentare. Cercetătorii au demonstrat că zmeura conţine o substanţă numită xilitol, un indulcitor natural, care, potrivit unor studii, contribuie la prevenirea cariilor dentare.

×
Subiecte în articol: zmeura terapii complementare