x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Transplant, un sfert de veac

Transplant, un sfert de veac

02 Mai 2005   •   00:00

  • de MAGDA MARINCOVICI
  • EVENIMENT
  • La 13 februarie 1980, la Institutul Clinic Fundeni se inregistra o premiera medicala de exceptie: primul transplant de rinichi, efectuat de academician profesor doctor Eugen Proca.

    S-au scurs 25 de ani de la acest eveniment, timp in care in tara noastra s-a constituit o adevarata Scoala de transplant.

    Discipol si succesor al profesorului Proca, seful Clinicii de Urologie si Transplant Renal Fundeni, profesorul doctor Ionel Sinescu a efectuat doar anul trecut 104 transplanturi renale. Iar din 1997, de cand este seful clinicii, profesorul Sinescu si echipa sa au realizat 552 de transplanturi, acest gen de interventii chirurgicale intrand in rutina.

    Incepand din 1992, Clujul, Institutul de Transplant Renal, se inscrie prin profesorul doctor Mihai Lucan in marea familie a centrelor universitare recunoscute pentru operatiile de transplant. De numele profesorului Mihai Lucan este legata si o alta performanta medicala: transplant dublu de pancreas si rinichi, in anul 2004. In 1999 este consemnat primul transplant cardiac la Spitalul de Urgenta Floreasca din Bucuresti, performanta obtinuta de doctorul Serban Bradisteanu. La scurt timp, la Targu-Mures, profesorul Radu Deac se inscrie cu al doilea transplant de cord. Lantul premierelor in transplant continua cu un eveniment de referinta: 15 aprilie 2000 - primul transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni, efectuat de profesorul doctor Irinel Popescu.

    O lupta à la Don Quijote

    "Cu toate realizarile obtinute de chirurgii romani in privinta transplantului - Romania nemaifiind o "pata neagra" in acest domeniu pe harta Europei - in ultimii ani, numarul interventiilor de transplant a scazut din cauza lipsei donatorilor, a fondurilor reduse, dar si a neimplicarii personalului din sectiile de anestezie-terapie intensiva in identificarea posibililor donatori", avertizeaza profesorul Irinel Popescu.

    Ca intregul sistem sanitar, si programul national de transplant este subfinantat.

    Anul acesta, sumele alocate programului sunt chiar mai mici comparativ cu 2004. In plus, spitalele in care se inregistreaza asemenea performante medicale sunt acuzate ca aduna datorii care greveaza asupra bugetului lor, si asa precar, alocat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. De asemenea, legislatia ar trebui revizuita in asa fel incat sa confere medicului specialist protectie in probleme sensibile cum este traficul de organe.

    Profesorul Mihai Lucan compara momentul actual al sistemului romanesc de transplant cu cel al debutului, cand o parte din dificultati erau inerente oricarui inceput. Acum insa, la un sfert de veac de transplant, aceste dificultati nu mai sunt scuzabile. "Ne regasim din nou la rascruce. Transplantul in Romania este ca o lupta mai ceva ca la inceput. O lupta a lui Don Quijote cu morile de vant."

    Apelul transplantatilor

    Transplantatii se confrunta la ora actuala cu o situatie fara precedent, deoarece Ministerul Sanatatii (MS) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu respecta protocoalele de tratament si nu asigura gratuitatea analizelor periodice in ambulatoriu.

    In aceste conditii, starea de sanatate a transplantatilor este pusa in pericol, ducand la pierderea grefei. "Reamintim MS si CNAS ca, luand in calcul doar aspectul economic, uitand complet de cel medical, nu vor reusi sa echilibreze bugetul sanatatii, deoarece, prin pierderea unei grefe renale si reintoarcerea in sistemul de hemodializa al pacientilor, cheltuielile vor creste in medie de la 25 de milioane de lei de pacient transplantat pe luna, la 36 de milioane lei de pacient dializat pe luna. Speram ca aceste deficiente sa fie remediate in cel mai scurt timp posibil", spune Mihai Calaigiu, presedintele Asociatiei nationale a transplantatilor.

    OPINIE. Presedintele Asociatiei nationale a transplantatilor, Mihai Calaigiu, este de parere ca, in Romania de azi, la 25 de ani de la primul transplant renal, la 5 ani de la primul transplant hepatic si primul transplant de cord, sarbatorirea Zilei nationale a transplantatilor reprezinta implinirea unei sperante. "Daca in urma cu 15 ani bolnavii cu insuficienta renala cronica terminala de organ vital erau sortiti pieirii, acum transplantul renal e la ordinea zilei, iar transplantul hepatic si cel de cord se efectueaza cu succes".

    DONARE. O pledoarie pentru transplant si donare de organe a facut si unul dintre pionierii transplantului hepatic international, prof. dr. H. Bismuth, din Franta, aflat la Bucuresti pentru a marca 25 de ani de transplant in tara noastra. El a spus ca donarea de organe este un fel de dar pe care il faci societatii si a recunoscut ca nu este usor sa gasesti donatori, pentru aceasta fiind necesara o educare sustinuta a cetatenilor. Prof. dr. Bismuth a evidentiat faptul ca in Franta, inca din scoala, elevii sunt instruiti despre ce inseamna transplant si donare de organe.

    SOLUTIE. Romania, comparativ cu alte tari, inregistreaza un mare decalaj intre numarul de donatori si cel al persoanelor care se afla pe listele de asteptare in vederea unui transplant. In ultimii trei ani, numarul donatorilor in moarte cerebrala este in scadere, tara noastra plasandu-se pe ultimul loc in Europa la acest capitol. Anul trecut, cu prilejul unei comunicari stiintifice, prof. dr. Ion Miclaus, prorector al Universitatii Agronomice si Medicina Veterinara, a prezentat in premiera in biologia romaneasca posibilitatea obtinerii unui porc transgenic pentru transplant cu structuri foarte apropiate celor umane.

    STIATI CA…
  • Din 2003, la Bucuresti si Timisoara se realizeaza transplant medular. Profesorul Dan Colita, seful Centrului de hematologie si transplant medular, autorul a 16 astfel de interventii in Institutul Fundeni, spune ca dezvoltarea transplantului medular trebuie sustinuta pentru ca pacientii sa nu mai fie obligati sa plece in strainatate sa se opereze.
  • Cel putin 5.000 de bolnavi sunt pe dializa, iar peste 1.500 pe listele de asteptare, in timp ce la noi se efectueaza circa 200 de transplanturi pe an.
  • Profesorul doctor Vasile Sarbu de la Constanta este autorul primului transplant de insule pancreatice.
  • Din 2003 sunt realizate transplanturi de cornee, os si tegumente.
  • In martie 2005 a fost infiintata Agentia Nationala de Transplant.
  • ×
    Subiecte în articol: profesorul transplant