x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 1, 2, 3 şi... spatele drept!

1, 2, 3 şi... spatele drept!

de Steluta Indrei    |    26 Aug 2008   •   00:00

Multe ore petrecute pe scaun înseamnă tot atîtea probleme cu spatele. Coloana vertebrală şi muşchii spatelui suferă din cauza sedentarismului şi a posturilor vicioase adoptate şi acasă, şi la serviciu în faţa calculatorului.

Multe ore petrecute pe scaun înseamnă tot atîtea probleme cu spatele. Coloana vertebrală şi muşchii spatelui suferă din cauza sedentarismului şi a posturilor vicioase adoptate şi acasă, şi la serviciu în faţa calculatorului. Dar şi statul prelungit în picioare, ridicarea unor greutăţi, activităţile care presupun mişcări repetitive (răsuciri, aplecări) sau expunerea la vibraţii (şofatul) duc la apariţia chinuitoarelor dureri de spate. Greutatea corporală excesivă exercită de asemenea o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale.

 

Program de exerciţii

O singură soluţie este indicată în cazul acestor neplăceri: activitatea fizică. Mişcarea întăreşte musculatura spatelui, asigurînd stabilitatea coloanei vertebrale. Cu cît aceasta devine mai rezistentă în faţa solicitărilor zilnice, cu atît durerile şi senzaţia de tensiune de la nivelul spatelui pot fi înlăturate mai rapid.

Iată exerciţiile propuse de specialistul nostru, antrenorul de fitness Luiza Bucur, de la Club Plus Fit. Ea vă asigură că exerciţiile pentru ameliorarea durerilor de spate nu sînt complicate, pot fi executate acasă, cu ajutorul unui baston de gimnastică. Dar, înainte de a da startul programului de exerciţii, consultaţi medicul specialist, pentru a afla cauza durerilor de spate şi pentru a-i cere avizul cu privire la mişcările care vă sînt permise. Există riscul ca efectuarea unor mişcări neadecvate să agraveze durerile sau chiar să ducă la instalarea discopatiei lombare.

Antrenorul de fitness Luiza Bucur vă recomandă practicarea acestui set de exerciţii pe cît posibil în fiecare zi. Chiar şi cîteva minute dimineaţa sînt folositoare pentru dezmorţirea muşchilor şi pregătirea coloanei pentru o nouă zi de muncă. Iar seara, înainte de a ajunge acasă, faceţi o plimbare în parc sau înotaţi cîteva tururi de bazin.


Îi puteţi trimite specialistului nostru întrebările şi părerile dumneavoastră în legătură cu exerciţiile fizice prezentate pe site-ul www.luiza-bucur.ro sau pe adresa de e-mail steluta.indrei@jurnalul.ro.

×
Subiecte în articol: armonia trupului