x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet 10 PORUNCI de urmat pe timp de CANICULĂ

10 PORUNCI de urmat pe timp de CANICULĂ

07 Aug 2018   •   18:35
10 PORUNCI de urmat pe timp de CANICULĂ
Sursa foto: Franck Dubray/OUEST FRANCE

În cazul în care vremea este foarte caldă, există o serie de sfaturi medicale bune de urmat. Iată, de exemplu, zece lucruri care nu trebuie făcute pe timp de caniculă, spre a nu îngreuna sarcina medicului la care vei ajunge, în cazul în care te crezi infailibil.

Porunca #1 pe timp de caniculă - Nu bea apa de la frigider!

Dacă sperai la scăderea temperaturii corporale prin „turnarea” pe gâtlej a unui lichid rece, află că asta e o iluzie și o violență inutilă asupra corpului. În plus, înghițirea unui lichid de la gheață nu este foarte plăcută și poate să descurajeze, în general, consumul necesar de lichide. Există transpirația, deci evaporare, care produce senzația de rece, de frig - de ce s-o reducem?

Mai departe: ar trebui să favorizăm băuturile calde? Dezbaterea nu este închisă, mai ales că, în numeroase băuturi, persistă și efectul cofeinei sau al teinei. Cofeina și teina (care se află mai ales în ceai negru!) nu sunt recomandate pe căldură puternică, datorită efectului lor diuretic, dar, în doză moderată, le putem tolera. Să te distrezi cu ceaiul (inofensiv) din plante medicinale (dar nu cele diuretice) este, însă, ideea cea mai bună.

Porunca #2 pe timp de caniculă - Nu bea suc de fructe proaspete!

În cazul în care sunt fabricate în mod industrial și nu au ștampilat „fără adaos de zahăr“, băuturile din fructe nu ar trebui consumate excesiv; în caz contrar, coaja lor produce insulină, în pancreas, iar aceasta este responsabilă pentru scăderea zahărului din sânge.

Porunca #3 pe timp de caniculăn - Nu bea bere!

Berea proaspătă e bună de băut la umbră, într-o zi fierbinte ... Adevărat, dar alcoolul nu este un bun prieten pentru corpul nostru și nu facilitează această reglarea temperaturii corpului. După câteva picături... în plus, organismul va pierde apa, datorită efectului diuretic. Prin urmare, sfatul este de a bea bere numai cu moderație sau, mai bine, deloc.

Porunca #4 pe timp de caniculă - Nu fă dușuri reci!

Acest act curajos este, de asemenea, o violență împotriva corpului. Temperatura va scădea rapid și va continua până când apa se evaporă. Șocul de căldură va fi, apoi, puternic și corpul se va adapta cu greu la o creștere bruscă a temperaturii.

Porunca #5 pe timp de caniculă - Nu fă jogging în zonele cu ozon!

Soarele puternic și absența vântului cresc, în timpul verii, concentrația aerului în ozon (O3), un oxidant puternic și dăunător. Dacă ozonul stratosferic, la douăzeci de kilometri deasupra corpului uman, ne protejează de energia ultravioletă, această moleculă, la nivelul solului, este un poluant periculos. Primăriile iau din ce în ce mai multe măsuri pentru a atenua „vârfurile de ozon”. În aceste vremuri, alergând în oraș și respirând greu este cel mai probabil dăunător pentru sănătatea ta.

Porunca #6 pe timp de caniculă - Nu-i hărțui pe bătrâni să bea!

De la valul de căldură din 2003, care a cauzat mii de decese premature în rândul persoanelor în vârstă, ideea – doar – că aceștia simt mai puțin decât tinerii senzația de sete s-a răspândit pe scară largă. Cam prea mult, poate, spun medicii de astăzi, care amintesc că, la om, cantitatea de transpirație scade o dată cu vârsta și că apa în exces trebuie eliminată prin rinichi. Un ceai, un fruct, un pahar de apă sau suc de fructe, prospețimea, ventilația: toate acestea cumulate reprezintă o strategie mai bună.

Porunca #7 pe timp de caniculă - Nu te înfometa!

Apetitul scade când ești prea încălzit. Este totuși necesar să continui să te alimentezi în cantități suficiente și într-un mod echilibrat, altfel organismul slăbește. Pe timp de caniculă, senzația de foame se diminuează sau chiar dispare - asta nu înseamnă că nu avem nevoie de hrană!

Porunca #8 pe timp de caniculă - Nu pune aerul condiționat al mașinii la 20°C!

Când în exterior sunt 35° C, păstrarea temperaturii prea scăzută în vehicul (dacă sistemul de aer condiționat este capabil să facă acest lucru și fără a uita de consumul de combustibil) nu este o idee bună. Din nou, aceasta este o violență asupra corpului, care trebuie să se confrunte apoi cu schimbări brutale și foarte puternice, într-un fel și în celălalt. Corpul nostru este facut să se adapteze la frig și la căldură, însă este nevoie de un anumit timp. Atunci când temperaturile sunt ridicate, în exterior, sistemul nostru de control al temperaturii devine puțin confuz dacă îl facem să creadă că iarna a venit pe neașteptate.

Porunca #9 pe timp de caniculă - Nu deschide toate ferestrele casei!

Bună pe timp de noapte, ideea este rea în ziua în care temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior. Pe timp de caniculă, este mai bine să baricadăm casa. Mai ales în orașe, unde poluarea este, în general, mai puternică în timpul valului de căldură.

Porunca #10 pe timp de caniculă - Nu vă gândiți doar la propria sănătate!

În general, oamenii supraviețuiesc undelor de căldură de vară, deci nu este nevoie să-ți faci griji, dacă urmezi aceste sfaturi medicale. Pe de altă parte, persoanele singure, vârstnicii sau bolnavii pot suferi. Este timpul să te uiți la alții, să verifici, de exemplu, deschiderea ferestrelor la bunici sau să observi mersul pe stradă al unei persoane amețite…


 

×