x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Adevărul despre omega 3, 6 şi 9

0
Autor: Georgeta Licsandru 15 Ian 2008 - 00:00

Se spune că nu există o grăsime ideală. Există însă nişte grăsimi care ne sunt aliate dacă ştim cum să le consumăm şi să le păstrăm în echilibru. Este vorba despre acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 6.

Se spune că nu există o grăsime ideală. Există însă nişte grăsimi care ne sunt aliate dacă ştim cum să le consumăm şi să le păstrăm în echilibru. Este vorba despre acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 6. “Fiecare membrană a celulelor corpului nostru conţine în structura ei aceste grăsimi. Creierul, un organ vital, are nevoie pentru funcţionare de acizi graşi esenţiali. Aceştia nu pot fi sintetizaţi de organism, de aceea trebuie să îi luăm din alimente. Acizii graşi esenţiali formează două serii: seria acizilor graşi omega 3, cu efecte benefice, antiinflamatorii, şi seria acizilor graşi omega 6, cu efecte proinflamatorii”, explică prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

 

Omega 3 vs omega 6

Cei buni sunt acizii graşi omega 3 cu lanţ lung: EPA (acidul eicosapentaenoic) şi DHA (acidul docosahexaenoic). Aceştia se găsesc în carnea de peşte gras oceanic, de apă rece: macroul, heringul, somonul, tonul, codul, sardina. În uleiul de in, de rapiţă, de soia, în nuci, alune se găsesc acizi graşi omega 3 cu lanţ scurt (acidul alfalinolenic). “Dacă nu avem probleme de sănătate, atunci organismul nostru poate să transforme aceşti acizi graşi omega 3 cu lanţ scurt în acizi graşi omega 3 cu lanţ lung, substanţe importante pentru buna funcţionare a creierului”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi. Acizii graşi omega 3 menţin elasticitatea vaselor sangvine, previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos. Mai mult decât atât, acizii omega 3 sunt responsabili cu starea de bine, cu prevenirea depresiilor. Acizii graşi omega 6 se găsesc în grăsimile ve­getale – uleiul de floarea-soarelui, de şofrănel, de germeni de porumb. Dacă sunt consumaţi în exces, acizii graşi omega 6 au efect proinflamator, contribuie la apariţia a numeroase boli.

Pentru a nu avea probleme de sănătate, dieta noastră trebuie să respecte un anumit echilibru între cele două serii de acizii graşi esenţiali. Raportul dintre omega 3 şi omega 6 ar trebui să fie de 1:1, 1:2, maximum 1:4, altfel spus, o parte acizi graşi esenţiali omega 3 la maximum patru părţi acizi graşi omega 6. În dieta modernă însă, acest echilibru nu există mai deloc, astfel încât găsim raporturi de 1:22, 1:24 între omega 3 şi omega 6. Dieta noastră conţine multe grăsimi saturate (luate din carne şi lactate) şi acizi graşi omega 6 (luaţi din uleiurile vegetale), însă este foarte săracă în acizi graşi omega 3 (peşte).

Ce înseamnă acest lucru? Primul semn al dezechilibrului dintre acizii graşi omega 3 şi omega 6 este creşterea nivelului colesterolului. În timp pot apărea de asemenea diabetul de tip II, obezitatea, bolile cardiovasculare, afecţiuni de tip reumatoid, cancerul, boli neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson). Aceste boli sunt anunţate mai întâi de o tendinţă de vasoconstricţie, hipertensiune arterială, dislipidemii, depresii.

 

Echilibru

“Uleiul de cânepă este echilibrat în ceea ce priveşte raportul între cei doi acizi – 1 la 2, adică o parte acizi graşi omega 3 la două părţi omega 6. Uleiul de floarea-soarelui este cel mai dezechilibrat. În uleiul de floarea-soarelui, raportul dintre omega 3 şi omega 6 este de 1 la 126. Dacă ne gândim că uleiul de floarea-soarelui este cel mai frecvent folosit în bucătărie, iar cele mai multe produse preparate industrial – snacksuri, chipsuri – sunt prăjite fie cu ulei de floarea-soarelui, fie cu grăsimi sintetice, de tipul margarinelor, atunci nu trebuie să ne mai mirăm că diabetul, afecţiunile cardiovasculare sau obezitatea apar din ce în ce mai frecvent. De aceea, nu trebuie să facem exces de ulei de floarea-soarelui, din cauza acestor acizi omega 6, proinfla­matori. Iar dacă mâncăm ulei de floarea-soarelui trebuie să îl compensăm cu peşte, care conţine omega 3. Iar dacă nu putem să consumăm peşte din diferite motive, trebuie să luăm suplimente alimentare care să conţină acizi graşi esenţiali, ulei de peşte, pentru buna funcţionare a inimii, creierului, sistemului nervos, a sistemului circulator, a rinichilor, a ficatului, pancreasului”, ne sfătuieşte prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

OMEGA 9. Uleiul de măsline, uleiul de cânepă şi de rapiţă conţin acid gras omega 9 (acid oleic). “Acidul gras omega 9 mononesaturat este cel care formează trigliceridele care circulă în sângele nostru. Acidul oleic are un rol deosebit în funcţionarea sistemului cardiovascular. Totuşi, dacă este supus procesului industrial de obţinere a margarinei, acidul omega 9 devine periculos, favorizează ateroscleroza şi perturbă metabolismul lipoproteinelor din ficat”, spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

 

SUPLIMENTE. Echilibrul dintre acizii graşi esenţiali omega 3 şi omega 6 poate fi menţinut şi cu ajutorul suplimentelor alimentare cu ulei de peşte. “Cu o singură condiţie: peştele din care au fost obţinute suplimentele trebuie să fie pescuit din ape nepoluate. Dacă peştele provine din zone poluate este posibil să fie con­taminat cu metil-mercur, care are efect neurotoxic”, arată specialistul nostru.

 

 

Ştiaţi

-Laptele matern conţine cantităţi mari de acizi graşi omega 3 cu lanţ lung – acidul docosahexaenoic (DHA), ceea ce face ca laptele matern să nu poată fi înlocuit cu alt lapte. Dacă înlocuim laptele matern cu lapte de vacă, bebeluşul nu va mai primi acizii omega 3 necesari pentru dezvoltarea sistemului nervos.

-Suplimentele cu ulei de peşte admi­nistrate în cazurile de hipertrigliceridemie diminuează nivelul colesterolului şi trigliceridelor.

-Nutriţioniştii ne sfătuiesc să nu ex­clu­dem grăsimile din dietă. Putem să mân­căm din toate câte puţin: şi gră­simi animale, şi grăsimi vegetale, dar în nici un caz grăsimi ve­getale hi­dro­genate şi parţial hidrogenate (mar­garină). S-a demonstrat că gră­si­mea de porc şi untul sunt de zece ori mai puţin periculoase pentru ar­te­re decât grăsimile vegetale hidrogenate.

-Neuronii sunt cei mai afectaţi de consumul grăsimilor vegetale hidrogenate şi parţial hidrogenate.

Citeşte mai multe despre:   peste,   graşi,   uleiul,   omega,   floarea-soarelui,   alimentatie echilibrata,   esenţiali

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă

Ritualuri pentru o stare de bine în mijloc de iarnă
Ideea de self-care (a avea grijă de tine) este tot mai des întâlnită în ultimii ani şi nu se referă doar la grija de bază legată de sănătate, igienă, hrană etc., ci la o grijă care ţine şi de starea de...

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită

Soluția eficientă pentru a avea picioare tonifiate și fără celulită
Fie vara sau iarnă, picioarele tonifiate și fără celulită sunt mereu la modă. Desigur că poți să le acoperi și să nu te gândești la celulită dar poate vrei să arăți bine tu pentru tine în orice moment...

Cum facem față asteniei de iarnă

Cum facem față asteniei de iarnă
După entuziasmul și strălucirea sărbătorilor de iarnă, luna ianuarie vine cu liniște, dar și monotonie, vremea este friguroasă ne ține mult în casă, iar ziua scurtă ne lipsește de razele benefice ale...

De ce să consumi miere în sezonul rece

De ce să consumi miere în sezonul rece
Mulţi nutriţionişti consideră că mierea este un superaliment. Dincolo de calităţile sale gustative, are proprietăţi antiseptice şi antiinflamatoare, care combat oboseala şi infecţiile...

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?

Opinia psihologului: Cum sabotăm fericirea noastră și a celor din jur?
Galerie Foto O relație echilibrată între doi adulți aduce creștere și are la bază încredere și susținere. Acest echilibru presupune deschidere și răbdare pentru a înțelege atât nevoile personale, cât și pe cele ale p...

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?

Explicaţiile psihologului: Cum a apărut meditația și de ce trebuie să o luăm în serios?
Atât în Orient, cât și în Occident, oamenii meditau cu cel puțin 2500 de ani în urmă. Cu toate acestea, practica meditației a rămas mult timp în sfera relgioasă sau spirituală. Anul 1960 a adus o prima schim...

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou

Cum să te ţii de rezoluţiile de Anul Nou
La fiecare început de an, ne propunem să facem schimbări radicale în viaţa noastră. Vrem să slăbim, să ne lăsăm de fumat, să citim mai mult, să obţinem o promovare, să câştigăm mai mult, să mergem în...

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață

Mai multe modele de monitoare video pentru bebeluși vor fi retrase de pe piață
Philips România SRL a notificat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor despre începerea unei campanii de retragere voluntară a şapte modele de monitoare video pentru bebeluşi din gama Philips...

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi

Cum poţi face mai mult rău încercând să ajuţi
Românii, oameni sentimentali şi săritori, acţionează când un om are un necaz pe stradă şi aplică metode auzite prin telefonul fără fir cum că ar rezolva suferinţa. Unele sfaturi şi acţiuni de ajutorare...

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile

Biorezonanța și cele trei etape în care atacă bolile
Diagnosticele şi terapiile din categoria tratamentelor alternative naturiste utilizează aparatura şi programele biorezonanţei. Biorezonanţa porneşte şi de la teoria agresiunii bolilor mai întâi asupra zonei...

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede

Top 10 alimente care te ajută să slăbești repede
Așa, pe ultima sută de metri, dacă vreți să mai slăbiți puțin înainte de Revelion și nu vă tentează programul de 3 zile pe care l-am dat ieri, o soluție de avarie este să apelați la alimentele cu...

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare

Cum salvezi un om care s-a înecat cu mâncare
Cazurile de înec cu mâncare sunt extrem de frecvente în perioada sărbătorilor. Din păcate, o simplă bucată de cozonac, de pâine sau de friptură poate fi fatală, dacă este „înghiţită”...

Ficatul şi plămânii nu dor

Ficatul şi plămânii nu dor
Specialiştii au făcut un clasament al celor mai brutale dureri, iar pe primul loc se află durerea din pancreatita acută. Tot medicii limpezesc şi greşeala de a zice „mă doare ficatul, mă doare plămânul”....

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase

Maladiile negălăgioase sunt cele mai periculoase
„Du-te la medic” nu este un sfat, trebuie să devină o poruncă, dacă vrei să prelungeşti starea ta de sănătate. Dar acest motto are nevoie de o adăugare: „du-te la medic cât mai devreme”, fiindcă...

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Adrian Streinu Cercel: În fiecare an, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin
Managerul Institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că, în fiecare an, se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile...
Serviciul de email marketing furnizat de