x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Adolescentele cu autism. Cu ce se confruntǎ ele? Cum le pot ajuta pǎrinţii şi societatea?

Adolescentele cu autism. Cu ce se confruntǎ ele? Cum le pot ajuta pǎrinţii şi societatea?

de Magda Cristina Ursache    |    11 Dec 2013   •   09:00
Adolescentele cu autism. Cu ce se confruntǎ ele? Cum le pot ajuta pǎrinţii şi societatea?

Creşterea un copil cu autism nu este uşoarǎ şi provocǎrile care apar în anii adolescenţei sunt bine documentate. Dacǎ este sǎ ne referim la adolescenţa fetiţelor cu autism, nu trebuie sǎ uitǎm o serie de aspecte care ţin de particularitatea unui organism în schimbare. Nivelul de hormoni şi noile aşteptǎri sociale ale vârstei sunt obstacole peste care trec greu multe adolescente, pentru fetele cu autism, acestea pot fi mult mai intense. Pentru pǎrinţii fetelor cu autism, provocarea este şi ea foarte mare.
Deoarece autismul este o tulburare care afecteazǎ în primul rând bǎieţii (raportul este de o fetiţǎ la 4 bǎieţi), cele mai multe cercetǎri şi resursele sunt orientate spre bǎieţi . Fetele, însǎ, au aşteptǎri diferite - fizice şi sociale -, în anii adolescenței, iar pǎrinții se plâng cǎ existǎ puține resurse disponibile pentru a le ajuta.
Trebuie sǎ ţinem seama de faptul cǎ persoanele de sex feminin este de aşteptat sǎ fie, din punct de vedere social, cultivate, intuitive şi empatice. Totuşi, autismul este în primul rând o tulburare socialǎ, emoționalǎ, care afecteazǎ profund relațiile cu semenii şi comportamentul social. Pentru fete, ciocnirea dintre caracteristicile de comportament specifice autismului şi aşteptǎrile sociale poate fi deosebit de dificilǎ şi, de cele mai multe ori, aproape de netrecut, în anii adolescenței.
„De obicei, copiii cu autism sunt mai puțin conştienți de impactul comportamentului lor, ceea ce poate duce la erori fatale într-un teren minat social, cum este şcoala”, scria pe bloggul sǎu Rachel Northon, ziarist american şi mama unei fetiţe cu autism. „Adolescentele sunt adesea hiper-conştiente chiar şi de cel mai mic pas greşit, în societate”, spune ea, explicând cum, atunci când o adolescentǎ cu autism nu se conformeazǎ regulilor sociale ale grupului, celelalte fete (din clasǎ, din grup) o vor sancţiona şi ridiculiza, ostracizând-o. Fetele cu autism sunt într-o situaţie de douǎ ori dezavantajatǎ, o datǎ din pricina sexului lor, a doua oarǎ datoritǎ tulburǎrilor de care suferǎ.
Interacționarea cu alte fete de aceeaşi vârstǎ poate fi o provocare, pentru adolescentele cu autism. Iar dinamica relaţiilor bǎiat-fatǎ poate fi de-a dreptul periculoasǎ. De obicei, adolescentele sunt mai în mǎsurǎ sǎ înțeleagǎ dansul subtil de semnale şi de atracție care indicǎ interesul pe care îl dezvoltǎ pentru ele o persoanǎ de sex opus. Fetele cu TSA pot intra în capcane dureroase, dacǎ, de exemplu, îşi vor declara deschis atracția pentru un coleg de clasǎ, este posibil ca rǎspunsul sǎ nu fie la fel de deschis, iar implicaţiile sociale sǎ le destabilizeze, mai ales dacǎ sentimentele nu sunt reciproce. Miza devine şi mai mare atunci când fetele sunt în situații în care intențiile lor pot fi înțelese greşit. Ele sunt, în general, în imposibilitatea de a citi insinuǎrile subtile ale adolescenţilor, care testeazǎ terenul pentru o posibilǎ întâlnire sexualǎ, şi, în acelaşi timp, e posibil sǎ nu fie conştiente de semnalele pe care ele le pot trimite accidental. Rolul pǎrintelui pentru a le pregǎti din timp pentru astfel de momente este crucial.
Pubertatea aduce, totodatǎ, modificǎri fizice, precum şi nevoia de a învǎța noi comportamente de îngrijire şi igienǎ. Fetele cu autism vor avea, de asemenea, de luptat cu... tendinţele modei, ale coafurii şi machiajului, care sunt importante pentru adolescente, în general. Poate pǎrea ceva superfluu, atunci când copilul tǎu este unul tipic. Se adapteazǎ din mers. Nu e la fel când fetiţa în plinǎ transformare, viitoarea femeie care trebuie sǎ-şi foloseascǎ toate atuurile în societate, este diagnosticatǎ cu autism.
 

×
Subiecte în articol: autism adolescente cu autism adolescenta