x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Adolescenţii nu ştiu ce-i aia teama, spun cercetătorii americani

Adolescenţii nu ştiu ce-i aia teama, spun cercetătorii americani

de Marina Constantinoiu    |    11 Iul 2011   •   16:18

Stim ca asta nu e o noutate pentru parinti. Totusi, s-a demonstrat stiintific ca adolescenta reprezinta cu siguranta o perioada de tranzitie majora, cruciala, in dezvoltarea psihologica a copilului, comenteaza passionsante.be. Iar aceasta faza este marcata mai ales de comportamente temerare, de multe ori calificate drept inconstiente. De fapt, adolescentul nu are nici o vina. Temerile acumulate in timpul copilariei se estompeaza si revin mai tarziu.

Cercetatori americani, in cooperare cu Facultatea de Medicina a Universitatii din New York, au incercat sa inteleaga mai bine ce se petrece in creier la varsta adolescentei. Pentru asta, au folosit, evident...soareci, estimand ca rezultatele ar putea fi extrapolate la om, in ceea ce priveste mecanismele, in orice caz.

Au expus soarecii adolescenti la stimuli care ar fi trebuit sa declanseze o reactie de teama, cum era cazul, cand animalele erau mai tinere. S-a dovedit ca soarecii adolescenti reactionau intr-o maniera mult mai putin semnificativa decat cei mai tineri. Examenele cerebrale ale rozatoarelor au demonstrat ca regiunile creierului implicate in teama aveau o activitate redusa.

Creierul, care totusi a invatat sa recunoasca pericolul, nu trimite semnale de alarma de aceeasi amploare decat la alte varste. Cercetatorii subliniaza ca la soarece, ca la omul tanar, atenuarea fricii este utila si necesara atunci cand adolescentii ies din "cuibul lor' si-si exploreaza frontierele autonomiei.

×
Subiecte în articol: studiu teama adolescenta