x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Afumaturile cad greu la ficat

0
13 Sep 2005 - 00:00
ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Afumarea, saramurarea, pasteurizarea, sterilizarea, concentrarea sunt modalitati traditionale sau moderne de conservare a alimentelor. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne vorbeste despre avantajele si dezavantajele acestor moduri de pastrare a alimentelor pe o perioada indelungata.

Atentie, hipertensivi!

Cel mai vechi mijloc de conservare a alimentelor este saramurarea, fie ca este vorba despre carne, branzeturi sau legume. Dezavantajul produselor conservate in acest mod este ca devin foarte sarate, daca tinem cont ca este indicat sa consumam 2,4 grame de sare pe zi, iar hipertensivii chiar deloc. O alta metoda de conservare folosita si de bunicii nostri, dar si in zilele noastre este afumarea. "Fumul generat de lemn contine hidrocarburi aromatice periculoase – substante cancerigene, de aceea, afumarea nu este recomandata. Afumarea si sararea nu sunt recomandate din punctul de vedere al igienei alimentare, al unei hrane sanatoase. Exista chiar persoane care fie au intoleranta la produsele afumate, fie sufera de afectiuni hepatice, biliare care nu permit consumarea acestor produse", precizeaza prof. dr. Mencinicopschi.

Laptele pasteurizat

Pasteurizarea este un tratament prin caldura al alimentelor: creste temperatura si se mentine la un nivel care sa distruga microbii, agentii patogeni din toata masa produsului. Mezelurile sau produsele din carne se fierb, apoi sunt supuse procesului de pasteurizare. In cazul laptelui, pasteurizarea clasica se face prin ridicarea temperaturii la minimum 72 de grade Celsius si mentinerea ei timp de 30 de minute. Laptele pasteurizat in acest mod nu isi pastreaza insa proprietatile nutritive. El devine mai greu digerabil, iar cantitatea de calciu este mai mica.

Laptele isi pastreaza proprietatile nutritive prin sterilizare, cel mai modern procedeu de conservare a alimentelor. Laptele este un mediu foarte bun de dezvoltare a microbilor si bacteriilor si un mijloc de transmitere a unor germeni patogeni, sterilizarea insa distruge toti agentii patogeni. "Sterilizarea presupune temperaturi mai ridicate de 100 de grade Celsius. Este procedeul folosit pe scara larga la laptele de consum, etichetat cu UHT – ultra high temperature. De la temperatura cu care vine laptele refrigerat (5 grade), in cateva secunde i se ridica temperatura la 130 de grade, este mentinut cateva secunde la aceasta temperatura si coborat din nou la 5 grade.

Prin acest procedeu sunt distruse microorganismele existente in lapte, iar modificarile din punct de vedere nutritiv sunt limitate. Uneori, in functie de aparatura folosita si de calitate laptelui, acesta isi pastreaza gustul de lapte proaspat muls. De asemenea, calciul si alte substante distruse prin pasteurizarea clasica se pastreaza si se asimileaza usor", arata prof. dr. Mencinicopschi.

Sterilizare

Sterilizarea este folosita si in cazul sucurilor de fructe sau legume. Dezavantajul acestor sucuri este ca pot fi adaugati conservanti artificiali periculosi pentru sanatate. Se pun de asemenea si doze mari de vitamina C artificiala, pentru ca se urmareste sa se compenseze scaderea cantitatii acestei vitamine prin sterilizare-pasteurizare. In cazul dulceturilor, compoturilor se aplica o pasteurizare repetata, procedura care poarta numele de tindalizare. Temperatura produsului este ridicata la 80 de grade, apoi acesta este racit si pastrat la 20-30 de grade timp de 24 de ore. Procedeul se repeta de trei ori, astfel incat bacteriile rezistente la caldura sa fie distruse. "Este o metoda de conservare la care se preteaza foarte bine conservele si care poate fi folosita si in gospodarie", afirma prof. dr. Mencinicopschi.

ADITIVI ALIMENTARI. Daca sunt fierte, unele produse capata consistenta unei paste, iar anumite substante devin foarte concentrate si se autoconserva. Produsele care pot fi conservate in acest mod sunt pasta de tomate, sucurile de legume si fructe. "Din pacate, unele produse existente pe piata romaneasca nu contin cantitatea necesara de substanta concentrata. Siropurile de fructe care au peste 70% zahar se autoconserva. In unele dintre ele nu se pune insa zahar in cantitate suficienta. Si atunci pentru conservare si pastrarea gustului se mai adauga si aditivi alimentari – conservanti, coloranti, arome daunatoare pentru sanatate", atrage atentia prof. dr. Mencinicopschi.

CONGELAREA. Legumele, fructele, produsele din carne congelate isi pastreaza proprietatile nutritive daca se respecta cu strictete conditiile de congelare si de manipulare. Si anume: temperatura minima de congelare trebuie sa fie minus 18 grade, produsele decongelate nu se recongeleaza. Fructele, legumele, carnea decongelate trebuie pregatite rapid. Daca nu se respecta aceste reguli este favorizata dezvoltarea bacteriilor periculoase pentru sanatate. In cazul suplimentelor alimentare se foloseste concentrarea prin liofilizare – evaporare in vid la temperaturi scazute. Astfel, apa din produsul congelat trece direct din stare solida in stare de vapori. In acest mod se conserva laptisorul de matca, extractele din plante.

SFATUL MEDICULUI
"Continutul ridicat de zahar si fierberea sunt o garantie ca marmelada, dulceturile si gemurile vor fi bine conservate, iar microorganismele periculoase pentru sanatate nu se vor mai dezvolta. Atentie insa, caci prin continutul de zahar, aceste produse sunt hipercalorice, reprezentand un real pericol pentru silueta noastra", ne avertizeaza prof. dr. Mencinicopschi.
Citeşte mai multe despre:   grade,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Semnal de alarmă. Adolescenții sedentari vor suferi de obezitate și boli cardiovasculare

Semnal de alarmă. Adolescenții sedentari vor suferi de obezitate și boli cardiovasculare
Adolescenţii care nu fac suficientă mişcare îşi pun în pericol sănătatea, riscând să fie afectaţi de obezitate şi boli cardiovasculare, avertizează un studiu desfăşurat sub egida Organizaţiei Mondiale a...

Medicina personalizată în cancer: imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor

Medicina personalizată în cancer: imunoterapia oncologică și rolul biomarkerilor
Imunoterapia oncologică reprezintă cea mai nouă armă terapeutică în lupta împotriva cancerului la nivel mondial. Împreună cu terapiile țintite și biomarkerii, imunoterapia oncologică este unul din pilonii...

Crampele musculare – 9 metode să le previi

Crampele musculare – 9 metode să le previi
Caracterizate printr-o contracție involuntară și dureroasă a unui mușchi, crampele musculare apar pe neașteptate. Tratând cauzele, care pot fi variate, se reușește săse ajungă la dispariția acestor crize...

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament
Indiferent dacă este benignă sau una malignă – în cancerul cerebral -, o tumoră provoacă simptome similare. Acestea variază în principal în funcție de localizarea tumorii. Cancerul cerebral: benigne sau...

Oportunități prin casă de a te mișca mai mult

Oportunități prin casă de a te mișca mai mult
Sedentarismul este printre principalele cauze pentru îngrășare și multe probleme de sănătate care pot duce inclusiv la deces. Deci nu e de glumă cu asta. Știu, cei mai mulți invocă lipsa timpului. Tocmai de...

Mierea românească are proprietăți antibacteriene mai puternice decât mierea de Manuka

Mierea românească are proprietăți antibacteriene mai puternice decât mierea de Manuka
Cercetătorii Simona Bişboacă, inventator premiat mondial în industrie alimentară, şi Ioan Bişboacă, au dovedit că mierea românească are un efect antibacterian mai puternic decât mierea de Manuka, o...

Care sunt semnele de avertizare în primele 5 tipuri de cancer?

Care sunt semnele de avertizare în primele 5 tipuri de cancer?
Cancer de sân, prostată, plămâni, colon și piele – cunoașteți simptomele de avertizare specifice? Cunoașterea lor este un avantaj cert, deoarece cu cât acționați mai devreme, cu atât sunt mai eficiente...

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament

Cancerul cerebral – simptome, diagnostic, tratament
Indiferent dacă este benignă sau una malignă – în cancerul cerebral -, o tumoră provoacă simptome similare. Acestea variază în principal în funcție de localizarea tumorii. Cancerul cerebral: benigne sau...

Risc de moarte prematură pentru femeile peste 50 de ani. Află care este cauza posibilă

Risc de moarte prematură pentru femeile peste 50 de ani. Află care este cauza posibilă
Risc de moarte prematură pentru femeile cu circumferința taliei mai mare de 88 cm.Măsurarea taliei este un indicator mai bun al sănătății decât indicele de masă corporală (IMC), potrivit unui studiu realizat...

Bolile pancreasului. Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”

Bolile pancreasului. Prof. univ. dr. Niculae Iordache: „Prin cele două componente ale sale – endocrină și exocrină – pancreasul are o patologie foarte importantă”
Bolile pancreasului. Despre pancreas s-a scris și se vorbește foarte mult dar el rămâne într-o bună măsură o necunoscută pentru că spre deosebire de alte organe el este puțin mai ascuns, iar...

Bolile cardiovasculare – 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor

Bolile cardiovasculare – 7 profesii care „fac rău” inimii femeilor
Un studiu american a evidențiat 7 profesii care cresc riscul de a avea probleme cardiace, în rândul femeilor. American Heart Association dezvăluie locuri de muncă care nu sunt „blânde” cu inimile...

Loviturile repetate, cu capul, în minge, pot duce la probleme de echilibru

Loviturile repetate, cu capul, în minge, pot duce la probleme de echilibru
Loviturile cu capul, în mod repetat, la antrenamente și în jocurile oficiale, pot avea consecințe grave pentru fotbaliști. Cercetătorii americani au indicat că aceste lovituri ar putea fi responsabile pentru...

Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?

Chistul ovarian: ce simptome ar trebui să te alerteze?
Chistul ovarian este frecvent întâlnit. Între 5% și 7% dintre femei vor avea măcar unul în timpul vieții. Iată care sunt posibilele simptome care pot avertiza prezența unui astfel de chist la ovar: Durere...

Top 5 alimente care îți ajută ficatul

Top 5 alimente care îți ajută ficatul
Ce mănânci este foarte important. Dacă-ți petreci cel puțin câteva minute să te gândești cu ce te îmbraci și nu iei aceleași haine în fiecare zi, ar trebui să-ți pese și de ficatul tău, de exemplu....

Psiholog român dezvăluie: 6 trucuri pentru ne menține fit. Hipnoza, o metodă tot mai căutată pentru slăbire

Psiholog român dezvăluie: 6 trucuri pentru ne menține fit. Hipnoza, o metodă tot mai căutată pentru slăbire
Dacă te chinui să slăbești, ei bine, nu ești singur în povestea asta. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019, prevalența supragreutății la persoanele cu vârsta peste 18 ani, în R...
Serviciul de email marketing furnizat de