x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Ai insomnii? Ai grijă de spatele tău!

Ai insomnii? Ai grijă de spatele tău!

de Istvan Deak    |    19 Ian 2015   •   20:33
Ai insomnii? Ai grijă de spatele tău!

Dacă suferiţi de insomnie, sunteţi foarte susceptibili de a experimenta durerile de spate, potrivit unui studiu publicat recent în revista PLOS One de cercetători de la Universitatea din Haifa, scrie israel21c.org.

Se ştie deja că persoanele care prezintă o incapacitate cronică de a dormi bine noaptea au o sensibilitate sporită la durere şi probabilitatea să sufere de dureri spontane mai des şi mai intense decât în cazul celor care dorm bine, scrie sursa citată.
Studiul, realizat pe un număr de 2131 de subiecţi la Tel Aviv, este primul care arată o legătură directă între insomnie şi durerile de spate.
“Am examinat în trei etape adulţi sănătoşi, toţi angajaţi. După verificarea unei game de variabile, inclusiv statutul socioeconomic şi chestiuni legate de stilul de viaţă, am ajuns la concluzia că insomnia este un indicator pentru riscul sporit de apariţie a durerilor de spate, dar invers nu este cazul”, explică Maayan Agmon, de la departamentul de tratamente, şi Galit Armon, de la departamentul de psihologie.

Stressul ar putea fi elementul comun
Participanţii la studiu care au afirmat că suferă de insomnie – definită drept dificultatea de a adormi sau de a-şi menţine somnul neîntrerupt timp de mai multe ore, în cursul nopţii, dar şi drept întreruperea prelungită a momentelor de trezire în timpul nopţii, ba chiar trezirea la ore prea matinale într-o perioadă de peste o lună - au cu 150% mai multe şanse de a suferi de dureri de spate decât cei care au declarat că nu au tulburări de somn, scrie israel21c.org.

În cazul femeilor, legăturile dintre insomnie şi durerile de spate a fost şi mai pronunţată. “Este posibil ca legătura dintre cele două să ţină de un al treilea factor biologic pe care nu am reuşit să-l identificăm”, afirmă cercetătorii.

“O posibilă legătură este stressul; oamenii care suferă de insomnie îşi descriu în general vieţile drept stressante, deci este aproape sigur că ar putea suferi de agitaţie cronică, ceea ce va spori tensionarea musculară şi reduce numărul de micro-pauze în activitatea muşchilor, ceea ce duce la apariţia durerilor de spate”, este opinia cercetătorilor.

Durerea de spate este o nemulţumire foarte comună, care afectează circa 60%-80% dintre adulţi, într-un anumit moment al vieţii – deseori din cauze neidentificabile. Mai mult, durerea de spate este în sine suferinţa cea mai costisitoare, când vine vorba despre costurile totale cu remunerarea angajaţilor.

Aproape jumătate dintre toţi cei care suferă de dureri de spate se plâng şi de insomnie, ceea ce i-a determinat pe cercetătorii israelieni să caute o legătură între aceste două fenomene medicale, mai scrie israel21c.org.

×