x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alimente antistres

Alimente antistres

de Andrada Floria    |    22 Iul 2008   •   00:00
Alimente antistres

O alimentaţie echilibrată ne ajută nu doar să ne menţinem sănătatea şi silueta, ci ne poate veni în ajutor pentru a face faţă micilor provocări ale vieţii. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm cereale integrale în perioadele stresante şi o banană înainte de fitness.

O alimentaţie echilibrată ne ajută nu doar să ne menţinem sănătatea şi silueta, ci ne poate veni în ajutor pentru a face faţă micilor provocări ale vieţii. Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm cereale integrale în perioadele stresante şi o banană înainte de fitness.

 
În urma unei serii lungi de studii, nutriţioniştii americani au observat că unele alimente conţin exact substanţele de care avem nevoie în anumite situaţii din viaţa noastră. Spre exemplu, în perioada examenelor sau înaintea predării unui proiect la serviciu, nutriţioniştii ne recomandă să mîncăm alimente bogate în proteine, acizi graşi omega-3, cereale integrale şi să bem cafea. Ouăle fierte în combinaţie cu spanac sînt o masă ideală în perioadele stresante. Ouăle conţin un aminoacid numit tirozină, care creşte capacitatea mentală, iar spanacul este o bună sursă de acizi graşi esenţiali omega-3, aliaţi de nădejde ai creierului. Tot pentru conţinutul bogat în omega-3, nutriţioniştii ne sfătuiesc să mîncăm peşte cel puţin o dată pe săptămînă. Cerealele integrale ne oferă energia de care avem nevoie pentru a face faţă factorilor de stres. Iar cafeaua s-a dovedit că sporeşte capacitatea de concentrare şi memoria pe termen scurt.

 
SOMN. Pentru persoanele care au probleme cu somnul, nutriţioniştii au o altă soluţie. În primul rînd, pentru a avea un somn liniştit este important să nu mîncăm cu cel puţin două ore înainte de culcare. Iar masa respectivă trebuie să conţină carbohidraţi şi proteine. Specialiştii recomandă din nou cerealele integrale, de data aceasta ca sursă importantă de carbohidraţi, care cresc nivelul de serotonină din creier. Iar combinaţia de cereale cu lapte sau cu brînză de vaci este ideală pentru a scăpa de tulburările de somn. Lactatele conţin triptofan, un aminoacid care previne insomniile.


MIŞCARE. Persoanele active, care fac multă mişcare, trebuie să ştie că este important ce pun pe masă înainte de antrenament. Nutriţioniştii ne recomandă să mîncăm un iaurt şi cîţiva biscuiţi cu cereale integrale cu o oră înainte de a merge la sală pentru a scăpa de senzaţia de foame şi pentru a căpăta energie. În schimb, dacă avem la dispoziţie mai puţin de o oră înainte de antrenament, ar trebui să mîncăm doar o banană sau să bem un pahar cu suc natural de portocale, deoarece acestea sînt metabolizate mai uşor de organism şi ne furnizează energie mai rapid.

 

Călătorii

Nutriţioniştii le recomandă celor care au plănuit o călătorie să nu plece la drum fără să mănînce toată ziua. Specialiştii spun că, pentru a preveni problemele de stomac, mai ales în cazul acelora care suferă de rău de mişcare, ar trebui să mîncăm cu o oră-două înainte. Se vor evita alimentele greu digerabile, cele care fermentează şi băuturile carbogazoase, care dau senzaţie de balonare. Alimentele recomandate în călătorii sînt fructele şi legumele proaspete, nucile, migdalele, alunele de pădure. Şoferii ar trebui să bea o cafea fără zahăr pentru a fi vigilenţi în trafic. De asemenea, nutriţioniştii spun că biscuiţii cu cereale integrale sînt ideali pentru a le da energie conducătorilor auto.

×