x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Alternativă - Conservanţii naturali

Alternativă - Conservanţii naturali

de Gabriela Berechet    |    15 Sep 2008   •   00:00
Alternativă - Conservanţii naturali

Producătorii de alimente au o serie de alternative pentru a înlocui sarea folosită în cantităţi mari, cu rolul de conservant. Înlocuirea poate scădea incidenţa bolilor cardiovasculare şi renale.



Producătorii de alimente au o serie de alternative pentru a înlocui sarea folosită în cantităţi mari, cu rolul de conservant. Înlocuirea poate scădea incidenţa bolilor cardiovasculare şi renale.

Consumul de sare a crescut în mod alarmant în ultimii ani, în ciuda campaniilor media extrem de intense. Sarea ascunsă în alimentele consumate zilnic este adăugată cu scopul măririi palatabilităţii alimentelor, a creşterii sapidităţii acestora, dar şi în scopul conservării lor, dat fiind potenţialul bacteriostatic ce previne alterarea alimentelor sau propagarea unor toxiinfecţii alimentare. Substituirea sării de bucătărie cu un alt produs cu aceleaşi proprietăţi este aproape imposibilă, fapt ce a condus la opoziţii vehemente ale marilor producători de alimente faţă de programele de sănătate publică ce prevedeau reduceri drastice ale nivelului sodiului în alimente.

Cu toate acestea, în ultimii ani, multe firme din industria producătoare de alimente s-au orientat spre reducerea aportului de sare drept conservant prin utilizarea unor înlocuitori de sare de bucătărie, înlocuirea în reţetele de fabricaţie a materiilor prime şi mai ales a ingredientelor foarte bogate în sodiu, fabricarea unor produse alimentare fără sare.

Sosuri de tomate mai sănătoase

Pasta de tomate şi sosurile de tomate tip ketchup sînt alimente cvasi-omniprezente în dieta zilnică a omului. De cele mai multe ori acestea sînt consummate cu alimente care conţin şi ele o cantitate mare de sare. Tehnologiile de conservare a conservelor de roşii presupun aportul clorurii de sodiu, cu efectele binecunoscute ale creşterii presiunii arteriale. Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologii din India au efectuat cîteva studii asupra efectului conservant al acidului anacardic extras din uleiul de coajă de nuci caju. Acest ulei conţine 70% acid anacardic, 18% cardol, 5% cardanol şi alţi fenoli.

Acidul-minune

Studiile efectuate pe probe de sosuri pe bază de tomate şi pastă de tomate inoculate cu spori de Staphilococcus aureus, Bacillus subtilis şi Escherichia coli, păstrate la temperatura camerei (precum dozatoarele de dressinguri din restaurante şi fast-food-uri), au demonstrat o puternică activitate bacteriostatică a acidului anacardic extras din uleiul de coajă de nuci caju, o alternativă de conservare mult mai sănătoasă, în detrimentul conservanţilor sintetici sau al sării.

Acidul anacardic a demonstrat o activitate bacteriostatică şi asupra bacteriilor gram-pozitive şi asupra celor gram-negative, recomandîndu-l astfel ca ingredient de conservare a alimentelor care nu sînt păstrate refrigerate.

×
Subiecte în articol: bun de consum