x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet „Am nevoie de un transplant de celule stem”

„Am nevoie de un transplant de celule stem”

de Irina Munteanu    |    05 Ian 2012   •   21:00
„Am nevoie de un transplant de celule stem”

In iunie 2010, cand Simona, care avea atunci 22 de ani, a mers la medic pentru ca i se umflase un ganglion, i s-a spus ca trebuie sa faca o operatie. Dupa ce au facut biopsia, fata a aflat ca sufera de o forma de cancer – boala Hodgkin. Dupa interventia chirurgicala, Simona a inceput tratamentul cu citostatice la Spitalul Coltea din Bucuresti. Cand a mers la doctor din nou, la sfarsitul lui ianuarie 2011, rezultatele analizelor au iesit bine; la fel si in aprilie.

Insa in iunie, analizele au aratat ca numarul de leucocite crescuse. Medicul a crezut initial ca e vorba despre o infectie, insa dupa o punctie, Simona a aflat ca sufera din nou de cancer. Diagnosti­cul pe care i l-au pus medicii a fost: leucemie acuta limfoblastica. 'Mi-au explicat ca, daca ai prima forma de cancer, adica boala Hodgkin, e foarte posibil sa o faci si pe a doua. Am urmat o alta serie de tratamente cu citostatice pana in decembrie, anul trecut. Atunci, doamna doctor i-a spus prietenei mele ca voi avea nevoie de un transplant de celule stem', povesteste Simona. Ea are trei frati, insa in urma investigatiilor medicale s-a constatat ca e compatibila cu ei intr-un procent de doar 51%.

Daca ar fi avut donator aici, interventia s-ar fi putut face in tara. Simonei i s-a gasit un donator in Europa si acum ea trebuie sa ajunga la o clinica din Israel. Statul roman plateste donatorul si efectuarea transplantului, insa nu si tratatamentul pre si postoperator si nici cheltuielile de cazare si masa. 'Voi merge acolo cu mama, va trebui sa ramanem acolo timp de patru luni', spune tanara. Simona e din Draganesti-Olt, iar acum locuieste in Bucuresti, cu prietenul sau. A absolvit Facultatea de Psihologie la Spiru Haret si a lucrat o vreme, insa dupa ce a aflat ca e bolnava si a inceput sa faca tratamente a trebuit sa renunte la serviciu. 'Imi place sa citesc, mai ales carti practice, carti de cultura generala, imi place sa cunosc oameni noi si sa ma plimb. Mi-ar placea sa calatoresc. Dupa ce voi face transplantul, vreau sa ma intorc la viata dinainte, sa merg la munca. As vrea si acum sa am serviciu, insa nu cred ca m-ar angaja nimeni, pentru ca trebuie sa merg foarte des la spital', spune Simona.

Ea are o pensie de handicap de 234 de lei si asteapta sa primeasca pensia, dupa ce in octombrie si-a depus dosarul pentru pensionare pe caz de boala. Prietenul sau castiga 1.300 de lei pe luna. Pentru a merge in Israel, Simona are nevoie de apro­ximativ 20.000 de euro, din care a strans 6.000 de euro. Cine doreste sa o ajute poate dona in aceste conturi deschise pe numele Boicea Ionela Simona la banca BRD, Sucursala Virtutii:
RO37BRDE410SV22501134100 (lei) si RO69BRDE410SV26626874100 (euro), COD SWIFT: BRDEROBU.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete