x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Apa minerală, vedeta verii

Apa minerală, vedeta verii

de Georgeta Licsandru    |    31 Mai 2008   •   00:00
Apa minerală, vedeta verii

În zilele cu temperaturi ridica­te trebuie să bem în jur de 2,5 litri de apă zilnic. Este re­co­mandată apa mi­nerală. Doar astfel pu­tem preveni des­­hidra­ta­rea şi pierderile de să­ruri mi­nerale prin transpiraţie.

În zilele cu temperaturi ridica­te trebuie să bem în jur de 2,5 litri de apă zilnic. Este re­co­mandată apa mi­nerală. Doar astfel pu­tem preveni des­­hidra­ta­rea şi pierderile de să­ruri mi­nerale prin transpiraţie.

 
Plată sau minerală, cu gheaţă sau cu lămîie, apa este alimentul-vedetă al verii. Pentru a face faţă căldurii avem nevoie de 2-2,5 litri de apă zilnic. De ce? Organismul nostru îşi reglează temperatura prin transpiraţie. Transpiraţia excesivă din zilele cu temperaturi ridicate elimină sărurile minerale din organism şi poate provoca deshidratare. Primul simptom al deshidratării este setea puternică. Consumul insuficient de apă poate avea consecinţe mult mai grave: de la apariţia ameţelilor, leşinului şi pînă la scăderea tensiunii arteriale şi tulburări neurologice. Aceste probleme pot fi evitate dacă bem 2,5 litri de apă pe zi. “Dar nu orice fel de apă, ci apă minerală. Aceasta conţine săruri minerale – calciu, magneziu, sodiu, potasiu – necesare pentru prevenirea deshi­dra­tării.

 
SĂRURI. Apa minerală fur­ni­zează între 500 şi 1.000 mg săruri la litru. Apele minerale pot fi natu­ral-carbogazoase şi fără gaz. Nu în­­seamnă că, atunci cînd nu au gaz, a­pele minerale sînt ape plate, ele ră­mîn ape minerale fără gaz. În ceea ce priveşte apa plată, aceasta nu are o mineralizare mai mare de 500 mg săruri la litru. Şi încă o re­gulă care trebuie respectată cu stric­teţe mai ales în zilele de vară: tre­buie să bem apă chiar dacă nu avem senzaţia de sete”, precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, di­rectorul Institutului de Cercetări Ali­mentare. Specialistul nostru atrage atenţia, de asemenea, că potolirea setei nu înseamnă nea­părat că ne-am rehidratat complet.

Hidratarea corespunzătoare sti­mulează capacitatea de concentrare şi randamentul în activităţile fizice. De asemenea, diminuează riscul apa­riţiei bolilor de stomac şi reduce iri­tarea cauzată de ingerarea me­dicamentelor. Necesarul de apă de­pinde şi de activitatea fi­zică. Persoa­nele care lucrează într-un mediu căl­duros pierd mai multă apă decît în mod normal, de aceea şi aportul trebuie să fie mai mare în cazul lor. În cazul vîrstnicilor, necesarul de apă este mai mic decît la un adult.

 

Reţineţi!

Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne sfătuieşte să nu bem apă în timpul mesei şi nici imediat după masă. Putem să bem un pahar cu apă cu 30 de minute înainte sau după masă. Apa trebuie băută cu înghiţituri mici, lent. Altfel, consumarea bruscă a unei cantităţi mari de apă pro­voacă diluarea bruscă a sucurilor gastrice, apatie, stări de ameţeală sau oboseală. “Nu recomand apa foarte rece, cu multă gheaţă. Într-o zi caniculară, un pahar cu apă la 10 grade este percepută ca foarte rece. Mai mult, dacă bem brusc o cantitate mare de apă foarte rece riscăm să facem şoc termic. Persoanele cu afecţiuni cardiovasculare trebuie să manifeste precauţie în a bea apă foarte rece”, ne spune prof. dr Gheorghe Mencinicopschi.

×
Subiecte în articol: apă alimentaţie sănătoasă