x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Apa plata cu lamaie

0
31 Ian 2005 - 00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Viata pe pamant se desfasoara intr-o matrice de apa, neputand exista in afara ei. Calitatea apei pe care o consumam ne afecteaza in mod direct sanatatea.

GEORGETA LICSANDRU

"De aceea, apa trebuie sa aiba o trasatura extrem de importanta pentru a putea fi consumata in siguranta: ea trebuie sa fie potabila", ne spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Pentru a fi potabila, apa trebuie sa indeplineasca anumite calitati fizico-chimice si microbiologice. In ceea ce priveste calitatile fizico-chimice, apa nu trebuie sa fie poluata cu nici un fel de agenti: azotatii din ingrasamintele chimice de sinteza sau cei provenind chiar din ingrasamintele naturale, pesticidele. Apa contaminata are actiune nefavorabila asupra ficatului, sistemului nervos, glandelor endocrine etc.

De asemenea, apa nu trebuie sa contina substante cu activitate hormonala, antibiotice. In ultimul timp incepe sa fie constientizat pericolul dioxinelor (substante chimice cancerigene). Printre calitatile fizice pe care trebuie sa le aiba apa se numara si o anumita turbiditate, limpezime. Agentii poluanti biologici sunt bacterii, virusuri, paraziti (protozoare, viermi), entitati biologice care nu trebuie sa se regaseasca in apa de baut.

Saruri minerale

Apele potabile contin saruri minerale benefice sanatatii noastre. In functie de cantitatea de saruri minerale continute intr-un litru de apa putem vorbi despre ape plate, ape minerale si ape medicinale.

Apa plata este recomandata a fi consumata ca apa de masa, in cantitati de 1,5-2 litri, 2 litri si jumatate si chiar mai mult zilnic, in functie de activitate, de starea de sanatate. "Apa plata este o apa speciala cu o puritate microbiologica si un echilibru fizico-chimic care ii asigura stabilitate de minimum un an in ambalaje sterilizate", sustine prof. dr. Mencinicopschi. Este extrasa din depozite si nu are o mineralizare mai mare de 500 de miligrame de saruri la litru, este o apa oligominerala. Apa plata naturala nu are bioxid de carbon adaugat, deci nu este o apa carbogazoasa. Ea contine cantitati mici de bioxid de carbon, asa cum este extrasa din depozitul respectiv de apa, si poate fi consumata in cantitati mari, fara indicatii medicale.

Apele minerale au un continut de saruri mai mare, putand ajunge de la 500 de miligrame la 1.500 de miligrame la litru. Apele minerale pot fi natural-carbogazoase si fara gaz. "Nu inseamna insa ca atunci cand nu au gaz, apele minerale sunt ape plate, ele raman ape minerale fara gaz", ne atrage atentia prof. dr. Mencinicopschi.

Apele minerale pot fi alcaline, cu un pH peste 7 (pH – marime chimica ce masoara caracterul mai mult sau mai putin acid sau bazic al unei solutii apoase – n.r.), ape minerale cu un pH acid, ape minerale care contin mai mult magneziu, sodiu, potasiu, litiu, fluor etc. Acestea trebuie consumate numai cu avizul medicului.

Apele medicinale au un continut de saruri minerale mai ridicat – peste 1.500 de miligrame la litru, se gasesc in statiunile balneoclimaterice si sunt recomandate pentru consum strict de medicul curant in tratarea diferitelor afectiuni.

Recomandari

Este bine ca apa sa nu fie consumata in timpul mesei si nici imediat dupa masa. De asemenea, este indicat sa nu fie bauta cu inghitituri mari, ci lent, cu inghitituri mici. Consumarea deodata a unei cantitati mari de apa produce diluarea brutala a sucurilor gastrice si chiar stari care provoaca dezechilibre de osmotonicitate a organismului (dezechilibre electro-chimice). Neconsumarea apei in cantitatile necesare are efecte daunatoare asupra sanatatii: probleme renale, afectiuni in sfera hepato-biliara etc.

SUCURI. Apa poate fi suplinita de sucurile din fructe si legume proaspete, dar numai daca acestea sunt consumate imediat dupa preparare. Este recomandat ca sucurile sa fie diluate cu apa plata si abia dupa aceea consumate. Legumele si fructele in stare proaspata contin multa apa: aproximativ 850-900 de mililitri de apa la un kilogram.

NECESAR. In 24 de ore, organismul nostru are nevoie de aproximativ 3 litri de apa. In cazul temperaturilor ridicate, organismul se deshidrateaza rapid si, in loc de 3 litri de apa pe zi, este nevoie de 4, 5, 6, chiar 7 litri pe zi. Cantitatea de apa necesara depinde de efortul fizic si de temperatura ambientului in care ne desfasuram activitatea.

STIRI
SUPA. Cercetatorii de la Centrul de medicina al Universitatii Nebraska au ajuns la concluzia ca supa de pui are proprietati antiinflamatorii, calmeaza durerile de gat si usureaza respiratia in cazul nasului infundat. Aceste proprietati s-au manifestat prin oprirea din miscare a celulelor care stimuleaza producerea de mucoasa – cauza tusei si a nasului infundat. Pe langa carne de pui, supa supusa analizei a mai continut ceapa, cartofi, pastarnac, ridichi, morcovi, telina si ardei.

DIETA. Populatia izolata a insulelor Okinawa consuma cantitativ mai multe alimente decat intr-o dieta obisnuita vestica si totusi nu sufera de obezitate. Aici se consuma alimente cu densitate calorica mica: alge brune, orez si peste. Hrana este mai saraca energetic, dar cu multe fibre alimentare sau dietetice care regleaza nivelul colesterolului, au un rol important in detoxifierea tubului digestiv, combat constipatia. S-a constatat ca aceia care au plecat din Okinawa si si-au schimbat modul de viata s-au imbolnavit de aceleasi boli ale civilizatiei moderne.

VITAMINE. In perioada de iarna, varza murata este o bogata sursa de vitamina C. Bacteriile lacto-acide care ajuta la fermentarea verzei sintetizeaza si alte substante, produsul final fiind bogat in vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9. Bacteriile lacto-acide protejeaza intestinul si intaresc sistemul imunitar, 300 de grame de varza murata oferind necesarul zilnic de vitamina C. In 100 de grame de varza murata se gaseste la fel de multa vitamina C ca si in 200 de grame de mandarine, 100 de grame de ceapa verde sau o jumatate de kilogram de morcovi.
Citeşte mai multe despre:   minerale,   alimentatie echilibrata

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Coronavirusul se ascunde şi în praf

Coronavirusul se ascunde şi în praf
Coronavirusul se ascunde şi în prafLa virusurile noi, niciodată nu ştii pe ce drum o apucă. De aceea este atâta circumspecţie în găsirea unui vaccin, în stabilirea unei strategii de luptă cu...

OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus

OMS elimină posibilitatea unui al doilea val al pandemiei de coronavirus
Directoarea pentru sănătate publică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Maria Neira, a declarat că modelele cu care se lucrează acum elimină tot mai mult posibilitatea producerii unui al doilea...

ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2

ONCOLOGIA MEDICALĂ în perioada pandemiei SARS-CoV2
Îngrijirea pacienților cu boli neoplazice în perioada pandemiei generate de coronavirusul SARS-CoV-2 a reprezentat o încercare pentru practica medicală curentă a oncologilor. Pacienții cu cancer sunt mai...

Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19

Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19
Vitamina D nu ajută la prevenirea ori tratarea infecției cu COVID-19, arată un studiu publicat de BMJ Journals, citat de EFE. Cercetarea a fost realizată de oameni de știință din Marea...

SUA vrea să aloce 1,2 miliarde de dolari pentru un vaccin împotriva COVID-19

SUA vrea să aloce 1,2 miliarde de dolari pentru un vaccin împotriva COVID-19
SUA vrea să finanțeze un vaccin împotriva COVID-19, realizat de compania britanico-suedeză Astra Zeneca. Suma se ridică la 1,2 miliarde de dolari. Autoritățile americane au anunțat deja că vor...

Explicațiile psihologului: Cum, pe unde și de ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?

Explicațiile psihologului: Cum, pe unde și de ce pierdem energie după ce reîncepem lucrul?
Dacă este să aruncăm o piatră în apă, ea ajunge mai departe sau mai aproape, în funcție de puterea (energia) cu care am aruncat-o. Fix la fel se întâmplă și atunci când ne apucăm (sau în cazul de față...

Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV

Descoperire importantă în prevenirea infectării cu HIV
Injecțiile cu Cabotegravir s-au dovedit eficiente pentru prevenirea infectărilor cu HIV, virus care provoacă SIDA, dacă sunt administrate la fiecate 8 săptămâni. Acestea sunt mai eficiente decât...

Copiii europeni se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Elevii sunt tot mai stresați de școală

Copiii europeni se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Elevii sunt tot mai stresați de școală
Tulburările de sănătate mintală în rândul copiilor cu vârste între 11 şi 15 ani din Europa sunt în creştere, arată un studiu al Biroului Regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a...

CORONAVIRUS – Noul sindrom care îi derutează pe specialiștii mondiali

CORONAVIRUS – Noul sindrom care îi derutează pe specialiștii mondiali
De câteva zile, toată presa internațională serioasă titrează despre un nou sindrom apărut la copiii infectați cu coronavirus în mai multe țări europene și în SUA și care îi îngrijorează pe specialiști....

Cel mai simplu truc pentru slăbit rapid: combinațiile-minune

Cel mai simplu truc pentru slăbit rapid: combinațiile-minune
Îngrășatul a fost una dintre problemele statului în casă pe timpul restricțiilor generate de criza coronavirus. Dacă vreți să dați jos kilogramele în plus, nu doar din rațiuni estetice ci este foarte...

Bolnavii de cord, denumiţi „privitori la vitrine”

Bolnavii de cord, denumiţi „privitori la vitrine”
Unul dintre testele care se fac în consultarea bolnavului cu afecțiuni cardiovasculare este proba la efort. Dacă maladia de cord s-a agravat, suferindul parcurge din ce în ce mai puţini metri de mers pe...

Sfaturile psihologului: Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri

Sfaturile psihologului: Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri
Pentru mulți dintre noi, anul 2020 a început ciudat și a continuat cu frustrări, multe planuri au fost dejucate și multe proiecte au picat. Pentru mulți a fost, până acum, un „dezastru”, un carusel de...

Covid-19: Nevoia de a ne contopi cu natura în starea de alertă

Covid-19: Nevoia de a ne contopi cu natura în starea de alertă
“Baia de pădure”, o veche terapie japoneză (shinrin yoku) care presupune contopirea cu natura, este una dintre cele mai eficiente metode pe care le recomandă specialiști, pentru a ne reveni psihic și fizic după...

Recomandări privind sarcina și infecția cu Coronavirus

Recomandări privind sarcina și infecția cu Coronavirus
Galerie Foto Informațiile sunt limitate în ceea ce privește efectele infecției cu coronavirus ( SARS-COV-2) asupra femeii gravide și nou-născutului, din cauza unui număr limitat de cazuri. Se pare, contrar așteptărilor, că...

Remdesivir va primi autorizație inițială de punere pe piață în Uniunea Europeană

Remdesivir va primi autorizație inițială de punere pe piață în Uniunea Europeană
Directorul executiv al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), Guido Rasi, a anunțat că medicamentul antiviral Remdesivir, produs de compania americană Gilead, ar putea primi, în zilele următoare,...
Serviciul de email marketing furnizat de