x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aparatorii imunitatii

Aparatorii imunitatii

14 Mar 2005   •   00:00

ALIMENTATIE ECHILIBRATA
Alimentatia inadecvata, saracita in factori biologic activi (antioxidanti), este cauza unui numar mare de boli.
GEORGETA LICSANDRU

"Consumam mai multe grasimi saturate de origine animala, mai putine proteine cu valoare biologica ridicata, mai mult alcool si tutun. Mesele sunt adesea neregulate, varietatea alimentelor este redusa. Stresul zilnic creste, ca si consumul de alimente cu densitate calorica inalta si poluarea. In aceste conditii, in metabolismul uman sunt generate cantitati mari de radicali liberi periculosi pentru sanatate", afirma prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Vitamine si minerale

Radicalii liberi sunt deseuri celulare, produse pe de o parte de organismul uman, iar pe de alta parte de factorii externi agresivi (fumatul, radiatiile, medicamentele, poluarea, razele ultraviolete etc.). Anihilarea radicalilor liberi este realizata de antioxidanti – vitamine si minerale.

Acestia sunt grupati in mai multe categorii: antioxidantii primari (vitamina C naturala, betacarotenul natural, seleniul), antioxidantii secundari (vitaminele B1, B3, B5, B6, zincul, magneziul, cuprul), antioxidantii complementari (acidul folic, biotina, magneziul). "Celulele corpului nostru sufera zilnic miliarde de atacuri incontrolabile ale radicalilor liberi. Studiile au descoperit corelatii intre radicalii liberi si cele peste 200 de maladii pe care le cauzeaza: ateroscleroza, trombozele coronariene, hemoragiile cerebrale, cancerul, senilitatea, cataractele, pancreatitele, artritele cronice, maladia Keshan (specifica deficientei de seleniu) etc.", arata prof. dr. Mencinicopschi.

Seleniul este unul dintre cei mai puternici antioxidanti, care joaca un rol important in buna functionare a sistemului imunitar. Studiile au demonstrat ca suplimentarea hranei cu seleniu reduce incidenta si previne aparitia cancerului de prostata. De asemenea, aportul de seleniu face mult mai eficienta chimioterapia. Aportul zilnic recomandat de normele internationale este de 50-200 de micrograme de seleniu.

Fructe si legume colorate

Potrivit prof. dr Mencinicopschi, radicalii ataca membranele celulare, diferite proteine, in special pe cele cu actiune enzimatica. Cand proteinele tesutului protector sunt atacate, pielea isi pierde elasticitatea si formeaza riduri. S-a demonstrat stiintific ca radicalii liberi afecteaza uneori gene care altfel erau represate, si odata activate, acestea pot provoca numeroase boli. Radicalii liberi actioneaza pana la nivelul ADN-ului. Atunci cand apare un dezechilibru intre radicalii liberi si antioxidanti – radicalii liberi sunt preponderenti, iar antioxidantii din alimente lipsesc –, se manifesta stresul oxidativ.

"In general, fructele si legumele colorate contin antioxidanti puternici si ne salveaza de agresiunile deosebit de periculoase ale radicalilor liberi. Daca vrem sa avem o sursa puternica de antioxidanti cu putine calorii, putem sa consumam ceai verde sau negru neindulcit. Chiar si unele grasimi au capacitate antioxidanta mare datorita vitaminei E si polifenolilor continuti. Un exemplu in acest sens este uleiul de masline", sustine prof. dr. Gh. Mencinicopschi.

Puterea antioxidanta a alimentelor

Studiile vorbesc despre capacitatea alimentelor de a anihila radicalii liberi sau despre puterea lor antioxidanta, masurata in unitati arbitrare. Astfel, prunele uscate au 5.700 de unitati, stafidele – 2.900, coacazele negre – 2.300, usturoiul – 2.000, varza alba, varza rosie, broccoli – 1.800, spanacul – 1.250.

O data cu inaintarea in varsta, organismul isi pierde tot mai mult din capacitatea de a fabrica antioxidanti proprii, fiind expus atacului radicalilor liberi. Singurele solutii in aceste cazuri sunt alimentatia bogata in antioxidanti, minerale, suplimentele nutritive.

Acestea sunt recomandate si persoanelor cu restrictii alimentare si alimentatie putin variata, celor care consuma hrana dezechilibrata nutritional, femeilor insarcinate, tinerilor care au tendinta sa consume hrana fara valoare nutritionala, vegetarienilor, bolnavilor cronici, bolnavilor de cancer, de boli cardiace, reumatism, scleroza etc.

SFATUL MEDICULUI
"Comparand continutul de produsi antioxidanti in broccoli inainte si dupa diferite moduri de preparare, s-au constatat urmatoarele pierderi: in vapori de apa – 11%; in apa fiarta – 66%; in cuptorul cu microunde – 97%", afirma prof. dr. Mencinicopschi, citand studii recente ale unor cercetatori spanioli. Acesta ne sfatuieste sa fim atenti la prepararea alimentelor. Daca sunt fierte in vapori, legumele si fructele pastreaza o mare parte din antioxidanti, daca sunt fierte in apa isi pierd mai mult din aceasta capacitate, daca sunt prajite isi pierd si mai mult, iar la cuptorul cu microunde isi pierd cu totul proprietatile.

STIATI CA
  • Daca celulele sunt incapabile sa se opuna atacurilor radicalilor liberi apare imbatranirea prematura.
  • Radicalii liberi pot fi implicati in boli nervoase (Parkinson, scleroza, hipertensiune cerebrovasculara), boli de ochi (cataracta, retinopatii), afectiuni cardiovasculare (ateroscleroza), boli de rinichi, boli ale tubului gastro-intestinal, boli pulmonare, maladii ale hematiilor (anemie falciforma, malarie), cancer, boli provocate de alcoolism etc.
  • STIRI
    CACAO. Teobromina, un alcaloid continut de cacao, are o actiune mai slaba fata de cafeina asupra sistemelor nervos, cardiovascular, respirator. Chiar daca este mai bogata in calorii decat ceaiul sau cafeaua, cacaoa nu contribuie la aparitia obezitatii, sustin cercetatorii americani. Cacaoa si ciocolata sunt recomandate si in cazul muncii fizice si intelectuale intense. Unii specialisti sustin ca acestea pot inlocui chiar antidepresivele, iar produsele pe baza de cacao apara dintii de actiunea periculoasa a zaharului.

    VITAMINA E. Daca au o alimentatie bogata in vitamina E, femeile aduc pe lume copii care sufera rar de alergii. Pe langa lipsa vitaminei E din alimentatie, cercetatorii englezi enumera si alti factori vinovati de aparitia alergiilor la copii: predispozitia genetica si fumatul in timpul sarcinii. Produsele bogate in vitamina E sunt nucile, legumele verzi (varza, salata, broccoli), uleiul de masline. Potrivit statisticilor, 20% din copiii din Marea Britanie sufera de astm bronsic, una dintre cele mai raspandite forme de alergie.

    BOLI CARDIOVASCULARE. Uleiul de masline si produsele care il contin sunt necesare inimii si vaselor sangvine. Studiile intreprinse de cercetatorii americani, la cererea Asociatiei americane a producatorilor de ulei de masline, au aratat ca folosirea uleiului de masline scade probabilitatea aparitiei aterosclerozei si a bolilor legate de aceasta (cardiopatie ischemica, tulburari ale circulatiei cerebrale). Rezultatele studiilor au aratat ca locuitorii tarilor mediteraneene sufera mai rar de ateroscleroza decat europenii si asiaticii, care consuma multe grasimi animale si mai putin ulei de masline.
    ×