x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Apetit la furat calciu

Apetit la furat calciu

de Cristina Andreea Calin    |    22 Oct 2007   •   00:00
Apetit la furat calciu

CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Aditivii alimentari folosiţi impiedică fixarea calciului in oase. Producătorul insă se laudă pe etichetă că efectul este contrar.



CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Aditivii alimentari folosiţi impiedică fixarea calciului in oase. Producătorul insă se laudă pe etichetă că efectul este contrar.

Apetito SuperCremo este o brănză topită de pe eticheta căreia aflăm că este bogată in "proteine din lapte, importante prin valoarea lor nutritivă mare." Apoi, pro-ducătorul ne pune o intrebare: "Ştiaţi că oasele sunt vii şi pentru o bună funcţionare ele au nevoie de un aport zilnic de calciu?" Tot el ne dă şi un posibil răspuns: "Apetito SuperCremo contribuie la aportul zilnic necesar de calciu".


Profesorul Gheorghe Mencinicopschi analizează lista de ingrediente a produsului şi ne oferă alt răspuns la intrebarea producătorului. Compoziţia brănzei topite este următoarea: "lapte degresat, brănzeturi, unt, şuncă 11%, apă, brănză de vaci, praf de zer, săruri de topire (E 450 difosfaţi-trifosfaţi, E 452 polifosfaţi, E 331 citraţi de sodiu), stabilizator E 407 caragenan." Tot de pe etichetă aflăm că valoarea energetică pentru 100 g este de 1086kj/261kcal.


ANALIZÃ.... La prima vedere, specialistul nostru ne spune că avem de-a face cu un produs tipic de brănză topită obţinută din amestecuri de brănzeturi. Acestea sunt topite intr-un procedeu in care se utilizează săruri de topire (E 450, E 452 şi E 331) care aduc un aport ridicat de fosfor şi sodiu. Acest exces de fosfor impiedică asimilarea calciului, care nu se mai poate fixa in oase ducănd la fragilizarea acestora (osteoporoză). Aşa incăt, se dovedeşte că afirmaţia producătorului despre calciul pe care il va asimila consumatorul este mincinoasă. Dacă voia să folosească spaţiul intr-un mod util, producătorul trebuia să ne spună care sunt ingredientele şuncii, pentru că şi ea are in compoziţie aditivi alimentari. Mai mult, in funcţie de sensibilitatea şi reacţia individuală calciul se poate depune sub forma ostepfitelor (ciocuri de papal). In plus, produsul are două surse importante de grăsimi animale saturate periculoase pentru sănătatea sistemului cardiovascular şi a sistemului nervos. Polizaharidul caragenaan poate fi digerat limitat producănd substanţe periculoase incriminate in stimularea apariţiei cancerului de colon.


CONCLUZII . Specialistul ne spune că produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, suferinzilor de boli cardiovasculare, celor cu hipertensiune, persoanelor cu dislipidemii, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli hepatice şi renale, suferinzilor de boli digestive, suferinzilor de constipaţie, persoanelor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), persoanelor cu status proinflamator sistemic (poliartoză reumatoidă), bolnavilor de cancer, celor cu afecţiuni dermatologice, bătrănilor, persoanelor cu boli neurodegenerative şi neurologice, de diabet.
Persoanele cu intoleranţa la lactoză vor testa produsul in prealabil, consumănd o mică parte pentru a vedea cum reacţionează organismul.

×
Subiecte în articol: bun de consum