x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Aruncă ceasul deşteptător!

Aruncă ceasul deşteptător!

31 Iul 2007   •   00:00

Dimineaţă de dimineaţă, somnul cel mai dulce ne este tulburat de duşmanul numărul 1: ceasul deşteptător. De căte ori primul impuls nu v-a impins să daţi cu ceasul de pereţi?

Dimineaţă de dimineaţă, somnul cel mai dulce ne este tulburat de duşmanul numărul 1: ceasul deşteptător. De căte ori primul impuls nu v-a impins să daţi cu ceasul de pereţi? Psihologii sunt de părere că asta ar şi trebui să faceţi: să scăpaţi căt mai repede de ceasul deşteptător, mai ales dacă este unul de generaţie veche, cu sonerie foarte puternică. Pentru că "persoanele care se trezesc dimineaţa cu zgomotul asurzitor al ceasului deşteptător prezintă tensiune arterială mărită, accelerarea bătăilor inimii, simptome care de regulă nu apar la cele care se trezesc după cum le dictează ceasul interior", arată un studiu al unei echipe de cercetători japonezi, publicat in revista italiană OK Salute.

Rezultatele cercetării japoneze arată că dezavantajele ceasurilor deşteptătoare, in special cele "vintage", din anii ’70, care incă sunt la modă, sunt variate. In primul rănd, soneria este asurzitoare la propriu, mai ales dacă ceasul este poziţionat pe noptiera din dreptul pernei. In plus, ceasul deşteptător folosit zi de zi creează un teren favorabil apariţiei unei game variate de afecţiuni: de la cele cardiace pănă la tulburări la nivel psihic. Studiul a fost realizat de Institutul Naţional de Sănătate din Japonia şi a constat in analizarea stării de sănătate a 100 de voluntari sănătoşi cu vărste intre 25 şi 60 de ani. Dintre aceştia, jumătate au fost treziţi cu un ceas deşteptător, iar cealaltă jumătate de participanţi au fost lăsaţi să se trezească natural, conform ceasului biologic.

Rezultatele studiului indică hipertensiune şi tahicardie (bătăi accelerate ale inimii) la persoanele care se trezesc cu ceasul deşteptător timp de mai multe luni. In plus, riscul acestora de a suferi un infarct sau un accident vascular cerebral creşte.

Nivel ridicat de stres

Insă problemele cauzate de ceasul deşteptător nu se opresc aici. Creşte nivelul stresului. Şi, in loc să ne bucurăm de inceputul unei noi zile, ajungem ca, o dată cu soneria asurzitoare, să detestăm dimineaţa. Iar in final nu mai avem dispoziţia să ne dăm jos din pat şi să ne incepem ziua cum se cuvine. Explicaţia ştiinţifică nu este una foarte complicată: in momentul in care ceasul incepe să sune, in organismul nostru se secretă o cantitate enormă de adrenalină, care ne şi determină de fapt să ne ridicăm din pat. Insă starea pe care ne-o dă zgomotul este in total dezacord cu starea corpului nostru din timpul somnului, cănd circulaţia săngelui este mai lentă. In somn nu suntem pregătiţi pentru impulsuri violente şi bruşte, precum cele provocate de soneria ceasului. Specialistul nostru, Gabriela Ianculescu, psihoterapeut in cadrul PsihoConsulting, ne sfătuieşte să inlocuim vechiul ceas deşteptător cu unul modern cu radio sau cu telefonul mobil căruia să ii setăm o melodie liniştitoare. Şi mai indicat ar fi să ne trezim cu un CD pe care sunt inregistrate sunetele din natură: cel al valurilor, susurul unui izvor, freamătul copacilor, zgomotele animalelor şi păsărilor din pădure. Soluţia perfectă pentru a ne trezi bine este să ne dezvoltăm ceasul interior, care işi are locul in creier. In termeni ştiinţifici ceasul biologic se numeşte nucleu suprachiasmatic, se găseşte in hipotalamus şi este alcătuit din 20.000 de celule nervoase. Acesta reglează ritmul circadian (percepţia fiecăruia dintre noi despre timp). O condiţie esenţială pentru a ne putea dezvolta ceasul biologic este să avem un program fix, să ne trezim in fiecare dimineaţă la aceeaşi oră. In plus, seara trebuie să ne culcăm devreme, la aceeaşi oră mereu, să dormim 6-7 ore pe noapte, să nu măncăm cu două ore inainte de culcare.


Sfatul psihologului

Folosit ani la rănd in fiecare dimineaţă, ceasul deşteptător poate duce la reale tulburări de ordin psihic: anxietate, deprimare, stări depresive. Insă specialistul nostru, psihoterapeutul Gabriela Ianculescu, spune că zgomotul asurzitor al ceasului deşteptător nu poate fi cauza unică a acestor probleme. In cazul in care observaţi modificări in comportamentul dumneavoastră - vă treziţi fără chef, cu ameţeli şi dureri de cap, sunteţi foarte irascibili şi nu vă puteţi mobiliza să incepeţi ziua de lucru, psihoterapeutul crede că ar trebui să luaţi in considerare şi alţi factori. "Cum ar fi somnul neodihnitor, orele insuficiente de somn. De multe ori se intămplă chiar ca tulburările să apară ca o consecinţă a nemulţumirii faţă de locul de muncă sau faţă de activităţile pe care le aveţi de făcut in timpul zilei şi vă incarcă negativ", arată specialistul.

MEMORIE. Dimineaţa devreme, somnul nostru este profund, respiraţia şi bătăile inimii sunt regulate, iar activitatea cerebrală normală. Dacă ceasul deşteptător incepe să sune exact in timpul somnului profund, efectul produs de numărul mare de decibeli ai soneriei este asemănător cu cel de după o noapte de beţie. Cel puţin aşa arată un studiu realizat de o echipă de cercetători din SUA. In această situaţie, in care se găsesc 65% dintre noi, apar o serie de probleme demne de luat in calcul. Rezultatele studiului american sugerează că persoanele, care se trezesc brusc dintr-un somn profund, riscă o alterare a memoriei, putere de concentrare minimă, dificultăţi in asimilarea de informaţii şi chiar in efectuarea unor calcule simple. Cele mai grave sunt primele 10 minute după ce ne-am trezit. Insă la unii dintre noi, situaţia persistă şi două ore după ce ne-am dat jos din pat.

Â
COPII. Dacă obişnuinţa de a se trezi cu soneria ceasului incepe din copilărie, situaţia se agravează. Copiii care se trezesc cu ceasul deşteptător pot prezenta dificultăţi de invăţare, de concentrare şi dezorientare in timp şi spaţiu. De aceea, psihoterapeutul Gabriela Ianculescu ii sfătuieşte pe părinţii ai căror copii se dau greu jos din pat să ii trezească ei inşişi. E de preferat ca micuţul să se trezească cu vocea blăndă a mamei şi cu o măngăiere.

×
Subiecte în articol: ceasul psihologie deşteptător