x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet ATENŢIE/Fără fast-food lângă şcoală

ATENŢIE/Fără fast-food lângă şcoală

de Magda Marincovici    |    17 Mar 2009   •   00:00
ATENŢIE/Fără fast-food lângă şcoală

Prezenţa unui chioşc sau a unui restaurant fast-food în apropierea unei şcoli poate contribui la creşterea numărului copiilor suferinzi de obezitate.



Un studiu întreprins de un grup de cercetători de la Universitatea Columbia şi Universitatea California din Berkeley sugerează autorităţilor să interzică acest tip de restaurante în apropierea şcolilor, deoarece provoacă creşterea procentului de copii obezi printre elevi.

Cercetătorii au ajuns la acestă concluzie cu ocazia evaluării aptitudinilor fizice ale elevilor din unele colegii americane ce au proximitate restaurante fast-food. Ei au accentuat faptul că riscul de obezitate creşte cu cât apropierea este mai mare. "Prezenţa unui restaurant fast-food pe o rază de 150 de metri de şcoală creşte cu cel puţin 5,2% riscul de obezitate în şcoala respectivă. Un fenomen similar a fost depistat şi în cazul femeilor însărcinate care au locuinţa în apropierea acestui tip de restaurant. În decembrie anul trecut, un alt studiu arăta că tinerii care au locuinţa la aproximativ 800 de metri de un fast-food consumă din ce în ce mai puţine fructe şi legume proaspete, dar o cantitate foarte mare de băuturi carbogazoase foarte dulci. Janet Currie, coordonatorul studiului, a pledat pentru interzicerea acestor restaurante în zona şcolilor. Cercetătorii au mai cerut şi sprijinul părinţilor. "Ar fi normal ca şi părinţii să reducă din suma de buzunar dată copiilor lor, pentru a le limita astfel posibilitatea de a mânca de la fast-food".

S-a observat că aproape nimeni nu intră într-un restaurant fast-food pentru a mânca salate, deşi acestea există în oferta lor. Pornind de la acest aspect, s-a subliniat că fără educarea consumatorului nu se poate stopa fenomenul obezităţii. Foarte puţini au idee de ceea ce înseamnă o calorie, de importanţa respectării proporţiei de grăsimi şi dulciuri în ansamblul alimentaţiei noastre. De aceea, ar fi nevoie de o iniţiativă la nivel naţional vizând educarea populaţiei de a mânca sănătos. "Copiii noştri sunt aproximativ de 12 ani (de la 5 la 18 ani) pe băncile unei şcoli. Sunt anii cei mai buni de care ar trebui să profităm pentru a-i deprinde cu un stil de alimentaţie corect", spun autorii studiului.

×
Subiecte în articol: fast-food alimentaţie sănătoasă